background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

            NARODOWEJ 

 

 
 
 
 

Paweł Pierzchalski 

 
 
 

 

Przygotowanie form do drukowania wypukłego 
825[01].Z3.02 

 
 
 

 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom  2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Recenzenci: 
dr inŜ. Henryk Godlewski 
mgr inŜ. Przemysław Śleboda 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr ElŜbieta Gonciarz 
 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr Małgorzata Sienna 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  825[01].Z3.02, 
„Przygotowanie  form  do  drukowania  wypukłego”,  zawartego  w  modułowym  programie 
nauczania dla zawodu drukarz. 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2007

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

SPIS TREŚCI

 

 

1.

 

Wprowadzenie 

2.

 

Wymagania wstępne 

3.

 

Cele kształcenia 

4.

 

Przykładowe scenariusze zajęć 

5.

 

Ćwiczenia 

11 

5.1.

 

Charakteryzowanie procesów przygotowawczych do drukowania 

technikami wypukłymi 

 

11 

5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2.

 

Charakteryzowanie oraz wykonywanie form do drukowania wypukłego 

14 

5.2.1. Ćwiczenia 

14 

5.3.

 

Zastosowanie systemu tulei rozpręŜnych we fleksografii 

17 

5.3.1. Ćwiczenia 

17 

6.

 

Ewaluacja osiągnięć ucznia 

19 

7.

 

Literatura 

31 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

1.

 

WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla nauczyciela, który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie

 

drukarz. W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania  wstępne,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  powinien  mieć  juŜ  ukształtowane, 
aby bez problemów mógł korzystać z poradnika,  

 

cele  kształcenia,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  ukształtuje  podczas  pracy 
z poradnikiem, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

przykładowe  ćwiczenia  ze  wskazówkami  do  realizacji,  zalecanymi  metodami  
nauczania-uczenia oraz środkami dydaktycznymi, 

 

ewaluację osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzie pomiaru dydaktycznego, 

 

literaturę uzupełniającą. 

 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  róŜnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem aktywizujących metod nauczania. 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróŜnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

Jako  pomoc  w  realizacji  jednostki  modułowej  dla  uczniów  przeznaczony  jest  Poradnik 

dla ucznia. Nauczyciel powinien ukierunkować uczniów na właściwe korzystanie z poradnika 
do nich adresowanego. 

Materiał  nauczania  (w  Poradniku  dla  ucznia)  podzielony  jest  na  rozdziały,  które 

zawierają  podrozdziały.  Podczas  realizacji  poszczególnych  rozdziałów  wskazanym  jest 
zwrócenie uwagi na następujące elementy: 

 

materiał  nauczania  –  w  miarę  moŜliwości  uczniowie  powinni  przeanalizować 
samodzielnie.  Obserwuje  się  niedocenianie  przez  nauczycieli  niezwykle  waŜnej 
umiejętności,  jaką  uczniowie  powinni  bezwzględnie  posiadać  –  czytanie  tekstu 
technicznego ze zrozumieniem, 

 

pytania sprawdzające mają wykazać, na ile uczeń opanował materiał teoretyczny i czy jest 
przygotowany  do  wykonania  ćwiczeń.  W zaleŜności  od  tematu  moŜna  zalecić  uczniom 
samodzielne  odpowiedzenie  na  pytania  lub  wspólne  z  całą  grupą  uczniów,  w  formie 
dyskusji opracowanie odpowiedzi na pytania.  Druga  forma jest korzystniejsza, poniewaŜ 
nauczyciel  sterując  dyskusją  moŜe  uaktywniać  wszystkich  uczniów  oraz  w  trakcie 
dyskusji usuwać wszelkie wątpliwości, 

 

dominującą  rolę  w  kształtowaniu  umiejętności  oraz  opanowaniu  materiału  spełniają 
ć

wiczenia.  W  trakcie  wykonywania  ćwiczeń  uczeń  powinien  zweryfikować  wiedzę 

teoretyczną oraz opanować nowe umiejętności. Przedstawiono dosyć obszerną propozycję 
ć

wiczeń  wraz  ze  wskazówkami  o  sposobie  ich  przeprowadzenia,  uwzględniając  róŜne 

moŜliwości  ich    realizacji  w  szkole.  Nauczyciel  decyduje,  które  z  zaproponowanych 
ć

wiczeń  jest    w  stanie  zrealizować  przy  określonym  zapleczu  technodydaktycznym 

szkoły. Prowadzący moŜe równieŜ zrealizować ćwiczenia, które sam opracował, 

 

sprawdzian postępów stanowi podsumowanie rozdziału, zadaniem uczniów jest udzielenie 
odpowiedzi  na  pytania  w  nim  zawarte.  Uczeń  powinien  samodzielnie  czytając 
zamieszczone  w  nim  stwierdzenia  potwierdzić  lub  zaprzeczyć  opanowanie  określonego 
zakresu  materiału.  JeŜeli  wystąpią  zaprzeczenia,  nauczyciel  powinien  do  tych  zagadnień 
wrócić,  sprawdzając  czy  braki  w  opanowaniu  materiału  są  wynikiem  niezrozumienia  
przez  ucznia  tego  zagadnienia,  czy  niewłaściwej  postawy  ucznia  w  trakcie  nauczania. 
W tym  miejscu  jest  szczególnie  waŜna  rola  nauczyciela,  gdyŜ  od  postawy  nauczyciela, 
sposobu  prowadzenia  zajęć  zaleŜy  między  innymi  zainteresowanie  ucznia.  Uczeń 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

niezainteresowany  materiałem  nauczania,  wykonywaniem  ćwiczeń  nie  nabędzie  w pełni 
umiejętności  załoŜonych  w  jednostce  modułowej.  NaleŜy  rozbudzić  wśród  uczniów  tak 
zwaną „ciekawość wiedzy”. Potwierdzenie przez ucznia opanowania materiału nauczania 
rozdziału moŜe stanowić podstawę dla nauczyciela do sprawdzenia wiedzy i umiejętności 
ucznia  z  tego  zakresu.  Nauczyciel  realizując  jednostkę  modułową  powinien  zwracać 
uwagę na predyspozycje ucznia, ocenić, czy uczeń ma większe uzdolnienia manualne, czy 
moŜe lepiej radzi sobie z rozwiązywaniem problemów teoretycznych, 

 

testy  zamieszczone  w  rozdziale  Ewaluacja  osiągnięć  ucznia  zawierają  zadania  z  zakresu 
całej jednostki modułowej i naleŜy je wykorzystać do oceny uczniów, a wyniki osiągnięte 
przez  uczniów  powinny  stanowić  podstawę  do  oceny  pracy  własnej  nauczyciela 
realizującego tę jednostkę modułową. KaŜdemu zadaniu testu przypisano określoną liczbę 
moŜliwych  do  uzyskania  punktów  (0  lub  1  punkt).  Ocena  końcowa  uzaleŜniona  jest  od 
ilości uzyskanych punktów. Nauczyciel moŜe zastosować test według własnego projektu 
oraz  zaproponować  własną  skalę  ocen.  NaleŜy  pamiętać,  Ŝeby  tak  przeprowadzić  proces 
oceniania ucznia, aby umoŜliwić mu jak najpełniejsze wykazanie swoich umiejętności.  

Metody polecane do stosowania podczas kształcenia modułowego to: 

 

pokaz, 

 

ć

wiczenie (laboratoryjne lub inne), 

 

projektów, 

 

przewodniego tekstu. 

 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych w module 

 

825[01].Z1 

Technologia drukowania wypukłego 

 

825[01].Z1.01 

Eksploatowanie maszyn do drukowania wypukłego 

825[01].Z1.02 

Przygotowanie form do drukowania wypukłego 

825[01].Z1.03  

Drukowanie wypukłe 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

2. WYMAGANIA WSTĘPNE

 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej, uczeń powinien umieć: 

 

posługiwać się terminologią poligraficzną, 

 

charakteryzować podstawowe działy poligrafii, 

 

określać podstawowe szeregi i formaty wyrobów poligraficznych 

 

posługiwać się podstawowymi miarami poligraficznymi, 

 

charakteryzować papiery drukowe, papiery tzw. nowej generacji, papiery syntetyczne,  

 

klasyfikować oraz określić skład farb drukowych,  

 

określać mechanizmy utrwalania farb,  

 

określać drukowe i uŜytkowe właściwości farb,  

 

klasyfikować i charakteryzować formy drukowe róŜnych technik drukowania, 

 

klasyfikować maszyny drukujące, 

 

charakteryzować techniki drukowania, 

 

współpracować w grupie, 

 

formułować wnioski, 

 

oceniać swoje umiejętności, 

 

uczestniczyć w dyskusji, 

 

prezentować siebie i grupę w której pracuje, 

 

przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

3.

 

CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej, uczeń powinien umieć: 

1)–

 

określić właściwości i zakres zastosowania materiałów do drukowania wypukłego, 

2)–

 

obliczyć ilość materiałów do określonej wielkości produkcji, 

3)–

 

dobrać i przygotować podłoŜa do produkcji, 

4)–

 

przygotować farby drukarskie oraz materiały pomocnicze, 

5)–

 

rozróŜnić formy drukowe do drukowania wypukłego, 

6)–

 

określić wymagania jakie muszą spełniać formy drukowe do drukowania wypukłego, 

7)–

 

scharakteryzować fotopolimerowe formy typograficzne, 

8)–

 

scharakteryzować proces powstawania fotopolimerowej formy typograficznej, 

9)–

 

wyjaśnić budowę i zasadę działania numeratora, 

10)–

 

scharakteryzować formy fleksograficzne, 

11)–

 

scharakteryzować procesy powstawania form fleksograficznych, 

12)–

 

załoŜyć formy fleksograficzne na cylindrze lub tulei formowej, 

13)–

 

skontrolować jakość form drukowych typograficznych i fleksograficznych, 

14)–

 

zorganizować stanowisko pracy, 

15)–

 

dobrać środki ochrony indywidualnej, 

16)–

 

zastosować  przepisy  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpoŜarowej  

i ochrony środowiska. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

4.

 

PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 
Scenariusz nr zajęć 1 

 
Osoba prowadząca  

……………………...………………………………………… 

Modułowy program nauczania:  Drukarz  825[01]  
Moduł:  

Technologia drukowania wypukłego 825[01].Z3 

Jednostka modułowa:  

Przygotowanie 

form 

do 

drukowania 

wypukłego 

825[01].Z3.02  

 

Temat: „Klasyfikowanie form drukowych dla technik drukowania wypukłego”. 

 
Cel ogólny
: Kształtowanie umiejętności klasyfikowania form wypukłodrukowych, sposobów 

ich wykonania i określania właściwości, w celu prawidłowego ich wykorzystania 
do poszczególnych technik drukowania wypukłego. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń będzie umiałpotrafi: 

 

sklasyfikować formy drukowe dla technik drukowania wypukłego, 

 

scharakteryzować róŜne rodzaje form wypukłodrukowych, 

 

dobrać  odpowiedni  rodzaj  formy  wypukłodrukowej  do  danej  techniki  drukowania 
wypukłego, 

 

scharakteryzować proces technologiczny wykonania róŜnych rodzajów form 
wypukłodrukowych, 

 

zidentyfikować formy drukowe technik wypukłych. 
 

Metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów:  

 

w grupach 3–4-osobowych. 

 

Czas: 2 godziny dydaktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

przykładowe formy wypukłodrukowe róŜnych rodzajów, 

 

plansze ze schematami technologicznymi wykonywania form wypukłodrukowych. 

 

Przebieg zajęć: 
1.

 

Powitanie uczniów, sprawdzenie listy obecności. 

2.

 

Nawiązanie do tematu, przedstawienie celów zajęć. 

3.

 

Zapis tematu do zeszytów. 

4.

 

Pogadanka  na  temat  sposobów  wykonania  i  charakterystyki  poszczególnych  rodzajów 
form wypukłodrukowych. 

5.

 

Dyskusja  w  grupie  na  temat  zastosowania  poszczególnych  rodzajów  form  do  danych 
technik drukowania wypukłego. 

6.

 

Rozdanie  uczniom  instrukcji  do  wykonania  ćwiczeń  i  udzielenie  odpowiedzi  na  pytania 
dotyczące ćwiczenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

7.

 

Rozdanie materiałów do wykonania ćwiczenia. 

8.

 

Wykonywanie przez uczniów ćwiczenia. 

9.

 

Prezentowanie wyników pracy, 

10.

 

Dyskusja w grupie na temat trudności napotkanych przez uczniów podczas wykonywania 
ć

wiczenia. 

11.

 

Podsumowanie zajęć. 

 

Zakończenie zajęć 

 

Praca domowa 

Odpowiedz  pisemnie  na  pytanie,  jakie  właściwości  muszą  posiadać  formy 

wykorzystywane w technice fleksograficznej? 

 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności.  

 
 

Ankieta: 

 

Odpowiedz  na  poniŜsze  pytania.  Udzielone  odpowiedzi  pozwolą  ocenić  skuteczność 

zajęć i dokonać ewentualnych zmian. 

 

1)

 

Czy potrafisz sklasyfikować formy dla technik drukowania wypukłego? 

 
 
 

2)

 

Czy wiesz, jak wykonuje się formy wypukłodrukowe? 

 
 
 

3)

 

Czy  wiesz,  jakie  właściwości  form  drukowych  decydują  o  ich  wykorzystaniu  
w poszczególnych technikach drukowania wypukłego? 

 
 
 

4)

 

Czy potrafisz identyfikować formy wypukłodrukowe? 

 
 
 

5)

 

Czy któraś z część zajęć była dla ciebie niezrozumiała? JeŜeli TAK, to która? 

 
 

 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Scenariusz nr zajęć 2 

 

Osoba prowadząca  

……………………...………………………………………… 

Modułowy program nauczania:  Drukarz  825[01]  
Moduł:  

Technologia drukowania wypukłego 825[01].Z3 

Jednostka modułowa:  

Przygotowanie 

form 

do 

drukowania 

wypukłego 

825[01].Z3.02  

 
Temat:  „Sposoby  wykonywania  fleksograficznych  form  drukowych  z  wykorzystaniem 

stałych płyt fotopolimerowych na podłoŜu poliestrowym”. 

 
Cel  ogólny
:  Charakteryzowanie  zjawisk  zachodzących  w  warstwie  fotopolimerowej  na 

poszczególnych  etapach  procesu  technologicznego  wykonywania  formy 
fleksograficznej. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

 

scharakteryzować  proces  technologiczny  wykonywania  form  fleksograficznych  ze 
stałych płyt fotopolimerowych, 

 

scharakteryzować budowę stałej płyty fotopolimerowej do form fleksograficznych, 

 

określić 

rodzaj 

formy 

kopiowej 

do 

wykonywania 

fotopolimerowej 

formy 

fleksograficznej, 

 

scharakteryzować zjawiska zachodzące w warstwie fotopolimeru podczas naświetlania, 

 

określić  czynniki  mające  wpływ  na  proces  technologiczny  wykonywanie  form 
fleksograficznych ze stałych płyt fotopolimerowych. 

 

Metody nauczania: 

 

wykład informacyjny, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 

 

Formy organizacyjne pracy uczniów:  

 

w grupach 3–4-osobowych. 

 

Czas: 3 godziny dydaktyczne 

 

Środki dydaktyczne: 

 

kopiarka do płyt fotopolimerowych, 

 

płyta fotopolimerowa na podłoŜu poliestrowym, 

 

forma kopiowa w postaci negatywu czytelnego, 

 

wymywarka do płyt fotoutwardzalnych, 

 

suszarka do płyt, 

 

urządzenie doświetlające UVA, UVC. 

 

Przebieg zajęć: 
1. Faza wstępna: 

 

powitanie uczniów, sprawdzenie listy obecności, 

 

nawiązanie do tematu, przedstawienie celów zajęć, 

 

zapis tematu do zeszytów. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

10 

2. Faza właściwa: 

 

wykład 

informacyjny 

na 

temat 

budowy 

stałych 

płyt 

fotopolimerowych 

wykorzystywanych  do  form  fleksograficznych,  oraz  zjawisk  w  nich  zachodzących 
podczas naświetlania, 

 

dyskusja w grupie na temat procesu technologicznego wykonywania formy 
fleksograficznej ze stałej płyty fotopolimerowej z przeźroczystym podłoŜem, 

 

rozdanie uczniom instrukcji do wykonania ćwiczenia i udzielenie odpowiedzi na pytania 
dotyczące ćwiczenia, 

 

rozdanie materiałów do wykonania ćwiczenia, 

 

wykonywanie przez uczniów ćwiczenia: 

4. Faza kończąca: 

 

prezentowanie wyników pracy, 

 

dyskusja  w  grupie  na  temat  trudności  w  wykonaniu  formy  fleksograficznej  z  płyty 
fotopolimerowej stałej z podłoŜem przeźroczystym, 

 

podsumowanie zajęć. 

 

Zakończenie zajęć 

 

Praca domowa 

Odpowiedz  pisemnie  na  pytanie,  jakie  zjawiska  zachodzą  w  warstwie  fotopolimerowej 

stałych płyt o podłoŜu przeźroczystym, podczas naświetlania przez negatyw czytelny. 

 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności. 

 

Ankieta: 

 

Odpowiedz  na  poniŜsze  pytania.  Udzielone  odpowiedzi  pozwolą  ocenić  skuteczność 

zajęć i dokonać ewentualnych zmian. 

 

1)

 

Czy potrafisz dobrać parametry naświetlania stałej płyty fotopolimerowej? 

 
 

 

2)

 

Czy wiesz, jak zbudowana jest stała płyta fotopolimerowa do fleksografii? 

 
 
 

3)

 

Czy potrafisz scharakteryzować proces wykonywania form fleksograficznych? 

 
 
 

4)

 

Czy  potrafisz  scharakteryzować  zjawiska  zachodzące  w  warstwie  fotopolimeru 
podczas naświetlania stałej płyty fotopolimerowej? 

 

 
 

5)

 

Czy któraś z część zajęć była dla ciebie niezrozumiała? JeŜeli TAK, to która? 

 

 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

  TAK              NIE 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

11 

5. ĆWICZENIA 

 
 

5.1.

 

Charakteryzowanie procesów przygotowawczych do 

drukowania technikami wypukłymi 

 

5.1.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Oblicz ile waŜy 1500 arkuszy formatu RA1, papieru o gramaturze 135 g/m².

 

 

Wskazówki do realizacji 
Prawidłowe  przeprowadzenie  ćwiczenia  wymaga  od  nauczyciela  przeprowadzenia 

pogadanki  na  temat  formatów  papieru  uŜywanych  w  przemyśle  oraz  sposobów  obliczania 
zapotrzebowania materiałowego. 

 Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zapoznać się z wymiarami arkuszy w formatach brutto, 

2)

 

obliczyć pole powierzchni formatu RA1 w m², 

3)

 

obliczyć wagę jednego arkusza RA1, 

4)

 

obliczyć wagę 1500 arkuszy RA1, 

5)

 

podać wynik podać w kilogramach. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

kalkulator, 

 

przybory piśmienne, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 2 

Oblicz  ile  pełnoformatowych  arkuszy  papieru  netto,  będziesz  potrzebował  do 

wydrukowania 5000 ulotek formatu A4 drukowanych „na spad”.

 

 

Wskazówki do realizacji 
Prawidłowe  przeprowadzenie  ćwiczenia  wymaga  od  nauczyciela  przeprowadzenia 

pogadanki  na  temat  formatów  papieru  uŜywanych  w  przemyśle  oraz  sposobów  obliczania 
zapotrzebowania materiałowego. 

 Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

12 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

rozrysować  na  formacie  A1  uŜytki  A4  i  wybrać  optymalny  wariant  rozmieszczenia 
uŜytków, 

2)

 

obliczyć ilość arkuszy A1, 

3)

 

dokonać wyboru formatu zamawianego papieru, biorąc pod uwagę obraz drukowany „na 
spad” ulotki. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

kalkulator, 

 

przybory piśmienne, 

 

handlowy katalog papierów, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 3 

Dobierz  podłoŜe  drukowe  na  podstawie  przykładowego  wyrobu  poligraficznego  

w postaci folderu reklamowego.

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonywania  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  przeprowadzić 

wykład  na  temat  podłoŜy  drukowych  oraz  przygotować  przykładowe  foldery  reklamowe  
i wzorniki papierów 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

obejrzeć uwaŜnie obejrzeć przykładowy folder reklamowy, 

2)

 

określić właściwości papieru uŜytego do wyprodukowania folderu, 

3)

 

dobrać  ze  wzorników  papieru,  papier  najbardziej  odpowiadający  pod  kątem  struktury 
powierzchni i gramatury. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 
 
Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przykładowy folder reklamowy, 

 

wzorniki papierów, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

13 

Ćwiczenie 4 

Zaproponuj  materiały  potrzebne  do  produkcji  fleksograficznej  na  postawie 

przykładowego wyrobu poligraficznego wykonanego w technice fleksograficznej.

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonywania  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  przeprowadzić 

wykład  na  temat  procesu  produkcyjnego  drukowania  w  technice  fleksograficznej  i  środków 
pomocniczych  uŜywanych  w  tym  procesie.  NaleŜy  takŜe  zapewnić  odpowiednia  ilość 
przykładowych druków wykonanych w technice fleksograficznej. 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

uwaŜnie obejrzeć przedstawiony wyrób poligraficzny, 

2)

 

zaproponować podłoŜe drukowe, 

3)

 

zaproponować rodzaj farby do konkretnego podłoŜa, 

4)

 

zaproponować środki pomocnicze do drukowania fleksograficznego 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 
 
Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przykładowy wyrób  poligraficzny wykonany techniką fleksograficzną, 

 

wzorniki papierów i folii stosowanych we fleksografii, 

 

katalog farb i środków pomocniczych stosowanych we fleksografii, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

14 

5.2. Charakteryzowanie oraz wykonywanie form do drukowania 

wypukłego 

 
 

5.2.1. Ćwiczenia  

 

Ćwiczenie 1 

Na  podstawie  przykładowych  form  do  druku  wypukłego,  dokonaj  klasyfikacji  form 

wypukłodrukowych i określ ich właściwości.

 

 

Wskazówki do realizacji 
Prawidłowe  przeprowadzenie  ćwiczenia  wymaga  od  nauczyciela  wcześniejszego 

przygotowania  pomocy  dydaktycznych.  NaleŜy  zadbać  o  to,  Ŝeby  uczniowie  mieli  do 
dyspozycji  przynajmniej  po  jednej  formie  z  kaŜdego  rodzaju  form  wypukłodrukowych. 
Uczniowie  powinni  takŜe,  mieć  moŜliwość  wglądu  do  schematów  technologicznych 
wykonywania wszystkich rodzajów form wypukłodrukowych, najlepiej w formie schematów 
ideowych.  Wskazane  jest  takŜe  przeprowadzenie  dyskusji  na  temat  form  do  drukowania 
wypukłego. 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

dokładnie obejrzeć kaŜdą z przykładowych form, 

2)

 

określić ich podstawowe właściwości fizyczne, 

3)

 

określić materiał z którego zostały wykonane, 

4)

 

scharakteryzować  sposób  wykonania  poszczególnych  form  na  podstawie  schematów 
technologicznych, 

5)

 

dokonać klasyfikacji przedstawionych form wypukłodrukowych. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przykładowe formy wypukłodrukowe róŜnych rodzajów, 

 

plansze ze schematami technologicznymi wykonywania form wypukłodrukowych, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 2 

Przyporządkuj  wypukłodrukowe  formy  drukowe  róŜnych  rodzajów,  odpowiednim 

formom kopiowym. 

 

Wskazówki do realizacji 
Wymagane  jest  wcześniejsze  przygotowanie  róŜnych  form  drukowych  do  drukowania 

wypukłego tego samego obrazu po druku, oraz form kopiowych z których były wykonane. 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

15 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

dokładnie obejrzeć dostępne formy drukowe, 

2)

 

określić rodzaj poszczególnych form drukowych, 

3)

 

dokładnie obejrzeć dostępne formy kopiowe, 

4)

 

scharakteryzować  rodzaje  form  kopiowych  wykorzystywanych  przy  formach 
wypukłodrukowych, 

5)

 

dobrać odpowiednią formę drukową do właściwej formy kopiowej. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przykłady form wypukłodrukowych tego samego obrazu po druku, 

 

formy kopiowe w postaci diapozytywów i negatywów tego samego obrazu na formie, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 3 

Wykonaj  formę  fleksograficzną  z  płyty  fotopolimerowej  stałej  z  przezroczystym 

podłoŜem poliestrowym, z powierzonej formy kopiowej.

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonywania  ćwiczenia  koniecznym  jest  zapoznanie  uczniów 

ze sposobami doboru czasu naświetlania zgodnymi z zaleceniami producenta konkretnej płyty 
fotopolimerowej.  NaleŜy  ponadto  przygotować  formy  kopiowe  w  postaci  negatywów 
czytelnych, po jednej dla kaŜdej z grup uczniowskich. Wskazane jest takŜe przeprowadzenie 
dyskusji na temat stałych płyt fotopolimerowych i ich wykorzystania do  wykonywania form 
drukowych. Ćwiczenie naleŜy wykonywać w grupach maksymalnie 3–4-osobowych. 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

naświetlić wstępnie naświetlić płytę bez negatywu od strony spodniej, 

2)

 

zdjąć folię ochronną z płyty fotopolimerowej, 

3)

 

połoŜyć negatyw stroną czytelną od strony fotopolimeru, 

4)

 

naświetlić płytę fotopolimerową przez negatyw od strony wierzchniej, 

5)

 

wymyć powierzchnię nie naświetloną, 

6)

 

wysuszyć, formę fotopolimerową, 

7)

 

doświetlić bez negatywu formę fotopolimerową UVA, UVC. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

16 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

kopiarka do płyt fotopolimerowych, 

 

płyta fotopolimerowa na podłoŜu poliestrowym, 

 

forma kopiowa w postaci negatywu czytelnego, 

 

wymywarka do płyt fotoutwardzalnych, 

 

suszarka do płyt, 

 

urządzenie doświetlające UVA, UVC, 

 

poradnik dla ucznia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

17 

5.3. Zastosowanie systemu tulei rozpręŜnych we fleksografii 
 

5.3.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj  montaŜu  tulei  rozpręŜnej  na  cylindrze  powietrznym  w  maszynie 

fleksograficznej.

 

 

Wskazówki do realizacji 
Ć

wiczenie  powinno  być  realizowane  w  laboratorium  szkolnym,  lub  w  drukarni 

fleksograficznej, w grupach maksymalnie 3–4-osobowych. 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zapoznać się z dokumentacją techniczną systemu tulei rozpręŜnych, 

2)

 

doprowadzić spręŜone powietrze do wnętrza cylindra powietrznego, 

3)

 

nałoŜyć tuleję na cylinder powietrzny (rdzeń), 

4)

 

odpowiednio umiejscowić tuleję na rdzeniu, 

5)

 

odłączyć spręŜone powietrze od cylindra powietrznego. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie praktyczne. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

 

dokumentacja techniczna systemu tulei rozpręŜnych, 

 

cylinder powietrzny z układem powietrznym, 

 

tuleja rozpręŜna, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 2 

Na  podstawie  przykładowych  tulei  rozpręŜnych  stosowanych  we  fleksografii,  dokonaj 

klasyfikacji  tulei  rozpręŜnych  oraz  określ  ich  właściwości  i  korzyści  wynikające  z  ich 
stosowania.

 

 

Wskazówki do realizacji 
Prawidłowe  przeprowadzenie  ćwiczenia  wymaga  od  nauczyciela  wcześniejszego 

przygotowania  pomocy  dydaktycznych.  NaleŜy  zadbać  o  to,  Ŝeby  uczniowie  mieli  do 
dyspozycji  przynajmniej  po  jednej  tulei  rozpręŜnej,  kaŜdego  rodzaju.  Uczniowie  powinni 
takŜe,  mieć  moŜliwość  wglądu  do  schematów  budowy  tulei  rozpręŜnych  róŜnych  rodzajów. 
Wskazane jest takŜe przeprowadzenie dyskusji na temat budowy tulei rozpręŜnych i korzyści 
z ich stosowania. 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

18 

Sposób wykonania ćwiczenia 
Uczeń powinien: 

1)

 

dokładnie obejrzeć kaŜdą z przykładowych tulei rozpręŜnych, 

2)

 

określić ich podstawowe właściwości fizyczne, 

3)

 

określić materiał, z którego zostały wykonane, 

4)

 

scharakteryzować ich budowę na podstawie schematów budowy tulei rozpręŜnych, 

5)

 

dokonać klasyfikacji przedstawionych tulei rozpręŜnych, 

6)

 

określić korzyści wynikające ze stosowania tulei rozpręŜnych we fleksografii. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie praktyczne, 

 

dyskusja w grupie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przykładowe tuleje rozpręŜne róŜnych rodzajów, 

 

plansze ze schematami budowy tulei rozpręŜnych, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

19 

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 
Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
 

TEST NR 1 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Przygotowanie  form  do 
drukowania wypukłego” 

 

Test składa się z dwudziestu 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 1, 2, 4, 5, 6, 8, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 3, 7, 9 i 10 są z poziomu ponadpodstawowego. 

  

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 
 

Za  kaŜdą  poprawną  odpowiedź  uczeń  otrzymuje  1  punkt.  Za  złą  odpowiedź  lub  jej  brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający  – za rozwiązanie co najmniej 9 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry  –  za  rozwiązanie  co  najmniej  16  zadań,  w  tym  przynajmniej  jednego  z  poziomu 
ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  co  najmniej  19  zadań,  w  tym  przynajmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego, 
Uwaga: Nie przewiduje się oceny celującej za rozwiązanie testu. 

 

Klucz odpowiedzi:

 

1. b,

 

2. c,

 

3. a, 4. c,

 

5. a, 6. a,

 

7. b,

 

8. a,

 

9. c,

 

10. d,

 

11. a,

  

12. c,

 

13. a,

 

14. d,

 

15. a,

 

16. b,

 

17. a,

 

18. d,

 

19. b,

 

20. a.

 

 

Plan testu  

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia uczniów) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Rozpoznać przemysłową metodę 
wykonywania metalowych klisz 
chemigraficznych 

RozróŜnić rodzaje warstw 
kopiowych stosowanych do 
wykonywania metalowych klisz 
chemigraficznych 

Dobrać technikę druku do 
konkretnego podłoŜa 

PP 

Dobrać rodzaj roztworu do trawienia 
klisz cynkowych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

20 

Określić zastosowanie roztworu 
ochronnego 

Określić materiał do produkcji form 
fotoreliefowych 

Obliczyć wagę stosu arkuszy 

PP 

Określić zastosowanie 
fotopolimerów w poligrafii 

Obliczyć liczbę uŜytków na arkuszu 

PP 

10 

Obliczyć liczbę arkuszy 

PP 

11 

Określić wymiary arkusza 

12 

Sklasyfikować farby typograficzne 

13 

Sklasyfikować folie 

14 

Sklasyfikować farby fleksograficzne 

15 

Określić rodzaj farb dla drukowania 
fleksograficznego 

16 

Określić rodzaje tulei 

17 

Sklasyfikować formy drukowania 
wypukłego 

18 

Określić czynnik niszczący formę 
typograficzną 

19 

Określić rodzaj podłoŜa w płytach  
z fotopolimerami stałymi 

20 

Przewidzieć rolę procesu 
doświetlenia form fotoreliefowych 

 

 
Przebieg testowania 

 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

 
1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Przed rozpoczęciem sprawdzianu przedstaw uczniom zasady przebiegu testowania. 

3.

 

Podkreśl wagę samodzielnego rozwiązywania zadań testowych. 

4.

 

Rozdaj  uczniom  przygotowane  dla  nich  materiały  (instrukcję,  zestaw  zadań  testowych, 
kartę odpowiedzi). 

5.

 

Udziel odpowiedzi na pytania formalne uczniów. 

6.

 

Przypomnij o upływającym czasie na 10 i 5 minut przed zakończeniem sprawdzianu. 

7.

 

Po zakończeniu testu przed czasem uczeń podnosi rękę i czeka aŜ nauczyciel odbierze od 
niego pracę. 

8.

 

Po upływie czasu sprawdzianu poproś uczniów o odłoŜenie przyborów do pisania. 

9.

 

Zbierz od uczniów karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 

 

Instrukcja dla ucznia 

 
1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

21 

4.

 

Test  zawiera  20  zadań.  Do  kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi. 
Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 
znak X. W przypadku pomyłki naleŜy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

7.

 

Jeśli udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 min. 

9.

 

Po zakończeniu testu podnieś rękę i zaczekaj aŜ nauczyciel odbierze od Ciebie pracę. 

 

Powodzenia!

 

 

Materiały dla ucznia: 

 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

1.

 

Przemysłową metodą otrzymywania metalowych klisz chemigraficznych jest 

a)

 

metoda trawienia wielostopniowego. 

b)

 

metoda trawienia jednostopniowego. 

c)

 

naświetlanie płyt fotopolimerowych.

 

d)

 

naświetlanie płytek metalowych przez formę kopiową. 

 

2.

 

W technologii wykonywania metalowych klisz chemigraficznych stosuje się następujące 
rodzaje warstw kopiowych: 

a)

 

fotorozpuszczalne, fotopolimerowe. 

b)

 

fotoutwardzalne, syntetyczne. 

c)

 

fotoutwardzalne, fotorozpuszczalne.

 

d)

 

fotopolimerowe, syntetyczne.

 

 

3.

 

Opakowania z tektury falistej zadrukowuje się techniką 

a)

 

fleksograficzną. 

b)

 

typograficzną. 

c)

 

offsetową.

 

d)

 

rotograwiurową. 

 

4.

 

Trawienie klisz cynkowych wykonuje się w roztworze 

a)

 

kwasy solnego. 

b)

 

kwasu siarkowego.

 

c)

 

kwasu azotowego.

 

d)

 

kwasu siarkawego. 

 

5.

 

Ochronny roztwór, zapobiegający podtrawianiu, stosuje się w technologii 

a)

 

trawienia jednostopniowego. 

b)

 

trawienia wielostopniowego. 

c)

 

naświetlania fotopolimeru.

 

d)

 

wykonywania form wtórnych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

22 

6.

 

Formy fotoreliefowe uzyskuje się 

a)

 

z fotopolimerów stałych i ciekłych. 

b)

 

z klisz metalowych. 

c)

 

z klisz cynkowych.

 

d)

 

z miedzi. 

 

7.

 

2000 arkuszy RA1 papieru o gramaturze 80 g/m² waŜy około  

a)

 

96 kg. 

b)

 

84 kg. 

c)

 

72 kg.

 

d)

 

79 kg.

 

 

8.

 

Fotopolimery mają zastosowanie w poligrafii jako 

 

a)

 

formy drukowe. 

b)

 

formy kopiowe. 

c)

 

warstwy termoutwardzalne.

 

d)

 

substancje zabezpieczające. 

 

9.

 

Na formacie A1 mieści się maksymalnie  

a)

 

6 uŜytków formatu A4. 

b)

 

12 uŜytków formatu A4. 

c)

 

8 uŜytków formatu A4.

 

d)

 

4 uŜytki formatu A4. 

 

10.

 

1200 kg to w przybliŜeniu 

a)

 

13000 arkuszy formatu RA1 papieru o gramaturze 150 g/m². 

b)

 

12000 arkuszy formatu RA1 papieru o gramaturze 150 g/m². 

c)

 

18000 arkuszy formatu RA1 papieru o gramaturze 150 g/m². 

d)

 

15250 arkuszy formatu RA1 papieru o gramaturze 150 g/m². 

 

11.

 

Format RA1 ma wymiary 

a)

 

860 × 610 mm. 

b)

 

840 × 600 mm. 

c)

 

880 × 625 mm.

 

d)

 

900 × 700 mm. 

 

12.

 

Farby typograficzne moŜemy podzielić na 

a)

 

maziste, ciekłe. 

b)

 

fotoutwardzalne, chemoutwardzalne. 

c)

 

rotacyjne, arkuszowe, dziełowe, ilustracyjne.

 

d)

 

maziste, gęste, rzadkie.

 

 

13.

 

Folie z tworzyw sztucznych do drukowania fleksograficznego moŜemy podzielić na 

a)

 

celofan, polietylenowe, polipropylenowe, poliestrowe. 

b)

 

dwustronnie powlekane, jednostronnie powlekane. 

c)

 

zaklejane, niezaklejane.

 

d)

 

regenerowane, aluminiowe, stalowe. 

 

14.

 

Farby fleksograficzne dzielimy na 

a)

 

gęste, rzadkie. 

b)

 

maziste, lejne. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

23 

c)

 

rozpuszczalnikowe, maziste, ciekłe.

 

d)

 

rozpuszczalnikowe, wodorozcieńczalne, fotoutwardzalne UV.

 

 

15.

 

W technologii fleksograficznej uŜywa się farb   

a)

 

ciekłych. 

b)

 

mazistych. 

c)

 

ciekłych lub mazistych.

 

d)

 

akrylowych. 

 

16.

 

We fleksografii mają zastosowanie następujące rodzaje tulei 

a)

 

zaciskowa, podstawowa ze specjalizowanym pokryciem, powietrzna. 

b)

 

podstawowa, podstawowa ze specjalizowanym pokryciem, formowa. 

c)

 

formowa, zaciskowa, rozpręŜna.

 

d)

 

cylindryczna, powietrzna, zaciskowa.

 

 
 

17.

 

Formy drukowania wypukłego dzielimy na 

a)

 

wykonywane ręcznie, ze składu zecerskiego, chemigraficzne-trawione, fotoreliefowe 
(fotopolimerowe), grawerowane, stereotypowe (wtórne). 

b)

 

fotoreliefowe, metalowe odlewane, ręczne, głębokościowo-zmienne. 

c)

 

grawerowane, fotoreliefowe, ze składu maszynowego, powierzchniowo-zmienne.

 

d)

 

stereotypowe, ręczne, grawerowane, głębokościowo-zmienne.

 

 

18.

 

Formy typograficzne ulegają niszczeniu głównie przez 

a)

 

rozpuszczanie. 

b)

 

niekorzystne działanie farb drukarskich.

 

c)

 

utlenianie.

 

d)

 

ś

cieranie. 

 

19.

 

W płytach z fotopolimerami stałymi, podłoŜe moŜe stanowić 

a)

 

blacha cynkowa, folia aluminiowa. 

b)

 

blacha aluminiowa, folia z tworzyw sztucznych. 

c)

 

papier kredowany. 

d)

 

guma. 

 
20.

 

Proces doświetlenia form fotoreliefowych ma na celu 

a)

 

dodatkowe utwardzenie fotopolimeru. 

b)

 

pozbycie się lepkości warstwy fotopolimeru. 

c)

 

dodatkowe związanie fotopolimeru z podłoŜem.

 

d)

 

uplastycznienie warstwy fotoplimerowej. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

24 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ……………………………………………........……………………………… 
 

Przygotowanie form do drukowania wypukłego 

 
 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem:   

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

25 

TEST NR 2 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Przygotowanie  form  do 
drukowania wypukłego” 

 

Test składa się z dwudziestu 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 1, 6, 7, 8, i 12 są z poziomu ponadpodstawowego. 

  

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za  kaŜdą  poprawną  odpowiedź  uczeń  otrzymuje  1  punkt.  Za  złą  odpowiedź  lub  jej  brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający  – za rozwiązanie co najmniej 9 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry  –  za  rozwiązanie  co  najmniej  16  zadań,  w  tym  przynajmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  co  najmniej  19  zadań,  w  tym  przynajmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego, 

 
 

Klucz odpowiedzi: 1. a, 2. a,

 

3. a,

 

4. b,

 

5. a,

 

6. c,

 

7. d, 8. b, 9. a,

 

10. b,

 

11. c, 

 

12. d, 13. a,

 

14. c, 15. a, 16. c, 17. d, 18. b, 19. c, 20. a.

 

 

Plan testu  
 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
( mierzone osiągnięcia uczniów) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Dobrać technikę druku do 
konkretnego podłoŜa 

PP 

Określić materiał do produkcji form 
fotoreliefowych 

Sklasyfikować folie 

Określić rodzaj podłoŜa w płytach  
z fotopolimerami stałymi 

Określić zastosowanie 
fotopolimerów w poligrafii 

Obliczyć masę określonej ilości 
arkuszy wytworu papierowego 

PP 

Obliczyć ilość uŜytków na arkuszu 

PP 

Obliczyć ilość arkuszy 

PP 

Określić wymiary arkusza 

10 

Wskazać sposób uniknięcia zjawiska 
zmiany wymiarów po zadrukowaniu 
we fleksografii 

AB 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

26 

11 

Przewidzieć rolę doświetlania 
fotopolimeru  

12 

Dokonać analizy sposobu zakładania 
tulei na cylinder 

PP 

13 

Określić sposób obróbki 
koncentratów farb fleksograficznych 

14 

Rozpoznać przemysłową metodę 
wykonywania metalowych klisz 
chemigraficznych 

15 

Dobrać rodzaj roztworu do 
produkcji klisz cynkowych 

16 

Określić metody wykonywania form 
fleksograficznych w systemie CTP 

17 

Wskazać zastosowanie 
matrycowania 

18 

Określić czynnik niszczący formę 
typograficzną 

19 

Wskazać materiał do wykonywania 
form fotoreliefowych 

20 

Określić format brutto arkusza 

 

 
Przebieg testowania 

 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

 
1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Przed rozpoczęciem sprawdzianu przedstaw uczniom zasady przebiegu testowania. 
3.  Podkreśl wagę samodzielnego rozwiązywania zadań testowych. 
4.  Rozdaj  uczniom  przygotowane  dla  nich  materiały  (instrukcję,  zestaw  zadań  testowych, 

kartę odpowiedzi). 

5.  Udziel odpowiedzi na pytania formalne uczniów. 
6.  Przypomnij o upływającym czasie na 10 i 5 minut przed zakończeniem sprawdzianu. 
7.  Po zakończeniu testu przed czasem uczeń podnosi rękę i czeka aŜ nauczyciel odbierze od 

niego pracę. 

8.  Po upływie czasu sprawdzianu poproś uczniów o odłoŜenie przyborów do pisania. 
9.  Zbierz od uczniów karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 

 

Instrukcja dla ucznia 

 
1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  20  zadań.  Do  kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi. 
Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 
znak X. W przypadku pomyłki naleŜy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

27 

6.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

7.

 

Jeśli udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 min. 

9.

 

Po zakończeniu testu podnieś rękę i zaczekaj aŜ nauczyciel odbierze od Ciebie pracę. 

 

Powodzenia!

 

 

Materiały dla ucznia: 

 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

 

 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

Opakowania z tektury falistej zadrukowuje się techniką 

a)

 

fleksograficzną. 

b)

 

typograficzną. 

c)

 

offsetową.

 

d)

 

rotograwiurową. 

 

2.

 

Formy fotoreliefowe uzyskuje się 

a)

 

z fotopolimerów stałych i ciekłych. 

b)

 

z klisz metalowych. 

c)

 

z klisz cynkowych.

 

d)

 

z miedzi.

 

 

3.

 

Folie z tworzyw sztucznych do drukowania fleksograficznego moŜemy podzielić na 

a)

 

celofan, polietylenowe, polipropylenowe, poliestrowe. 

b)

 

dwustronnie powlekane, jednostronnie powlekane. 

c)

 

zaklejane, niezaklejane.

 

d)

 

regenerowane, aluminiowe, stalowe. 

 

4.

 

W płytach z fotopolimerami stałymi, podłoŜe moŜe stanowić 

a)

 

blacha stalowa, folia aluminiowe. 

b)

 

blacha aluminiowa, folia z tworzyw sztucznych.

 

c)

 

papier kredowany.

 

d)

 

guma. 

 

5.

 

Fotopolimery mają zastosowanie w poligrafii jako 

a)

 

formy drukowe. 

b)

 

formy kopiowe. 

c)

 

warstwy termoutwardzalne. 

d)

 

substancje zabezpieczające. 

 

6.

 

3000 arkuszy RB1 papieru o gramaturze 100 g/m² waŜy około 

a)

 

240 kg. 

b)

 

190 kg. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

28 

c)

 

210 kg.

 

d)

 

260 kg. 

 

7.

 

Na formacie B1 mieści się maksymalnie 

a)

 

4 uŜytki B5. 

b)

 

8 uŜytków B5. 

c)

 

24 uŜytki B5.

 

d)

 

16 uŜytków B5.

 

 

8.

 

1600 kg papieru formatu RB1 o gramaturze 135 g/m² to w przybliŜeniu 

a)

 

18200 arkuszy. 

b)

 

16930 arkuszy. 

c)

 

22000 arkuszy.

 

d)

 

16800 arkuszy. 

 

9.

 

Format RB1 ma wymiary 

a)

 

1000 × 700 mm. 

b)

 

860 × 610 mm. 

c)

 

880 × 630 mm.

 

d)

 

980 × 680 mm. 

 
10.

 

Aby  nie  doszło  do  zmiany  wymiarów  elementów  zadrukowanych  w  technice 
fleksograficznej naleŜy: 

a)

 

wydłuŜyć formę kopiową. 

b)

 

skrócić formę kopiową. 

c)

 

zastosować cylinder formowy o odpowiedniej średnicy.

 

d)

 

podkleić formę na cylindrze formowym. 

 

11.

 

Doświetlanie form fotopolimerowych stosuje się w celu 

a)

 

związania fotopolimeru z podłoŜem 

b)

 

pozbycia się lepkości fotopolimeru. 

c)

 

dodatkowego utwardzenia fotopolimeru.

 

d)

 

dodatkowego uplastycznienia fotopolimeru 

 

12.

 

W systemie tulei rozpręŜnych, nałoŜenie tulei na cylinder jest moŜliwe dzięki 

a)

 

duŜej sile działającej na tuleję. 

b)

 

smarowaniu zmniejszającemu tarcie między cylindrem, a tuleją. 

c)

 

cieczy znajdującej się między cylindrem, a tuleją.

 

d)

 

spręŜonemu powietrzu.

 

 

13.

 

Koncentraty farb fleksograficznych przed uŜyciem naleŜy 

a)

 

rozcieńczyć. 

b)

 

zagęścić. 

c)

 

podgrzać.

 

d)

 

wymieszać. 

 

14.

 

Klisze chemigraficzne do zastosowań przemysłowych otrzymywano metodą 

a)

 

trawienia wielostopniowego. 

b)

 

naświetlania twardych płyt fotopolimerowych. 

c)

 

trawienia jednostopniowego.

 

d)

 

naświetlania uprzednio uczulonych płyt cynkowych.

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

29 

15.

 

W produkcji klisz cynkowych miał zastosowanie 

a)

 

roztwór kwasu azotowego. 

b)

 

roztwór kwasu siarkowego. 

c)

 

roztwór zasady sodowej.

 

d)

 

stęŜony kwas azotowy. 

 

16.

 

Metody wykonywania form fleksograficznych w systemie CTP to 

a)

 

grawerowanie laserowe, trawienie. 

b)

 

trawienie, grawerowanie, naświetlanie. 

c)

 

laserowo-fotochemiczna, grawerowanie laserowe.

 

d)

 

laserowo-fotochemiczna, naświetlanie, trawienie. 

 

17.

 

Matrycowanie to jeden z elementów procesu 

a)

 

wykonywania klisz chemigraficznych. 

b)

 

wykonywania form fotopolimerowych. 

c)

 

trawienia jednostopniowego klisz chemigraficznych.

 

d)

 

wykonywania form wtórnych.

 

 
18.

 

Formy typograficzne ulegają niszczeniu głównie przez 

a)

 

rozpuszczanie. 

b)

 

ś

cieranie. 

c)

 

utlenianie. 

d)

 

nagniatanie. 

 

19.

 

Obecnie formy fotoreliefowe uzyskuje się z 

a)

 

kompozycji fotopolimerów ciekłych i metalu. 

b)

 

fotopolimerów stałych i stopu drukarskiego. 

c)

 

fotopolimerów stałych i ciekłych. 

d)

 

gumy i drewna. 

 

20.

 

Format brutto arkusza papieru to  

a)

 

format większy od arkusza „po obcięciu”. 

b)

 

format mniejszy od arkusza „po obcięciu”. 

c)

 

format równy arkuszowi „po obcięciu”. 

d)

 

format większy lub równy arkuszowi „po obcięciu”. 

 

 
 

 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

30 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ……………………………………………........……………………………… 
 

Przygotowanie form do drukowania wypukłego 

 
 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem:   

 
 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

31 

7.

 

LITERATURA 

 

1.

 

Arends R. I.: Uczymy się nauczać. WSiP, Warszawa 1994 

2.

 

Cichocki L., Pawlicki T., Ruczka I.: Poligraficzny słownik terminologiczny. Polska Izba 
Druku, Warszawa 1999

 

3.

 

Ciupalski  S.:  Maszyny  drukujące  konwencjonalne.  Oficyna  Wydawnicza  Politechniki 
Warszawskiej, Warszawa 2001 

4.

 

Czichon  H.,  Czichon  M.:  Formy  fleksodrukowe.  Oficyna  wydawnicza  Politechniki 
Warszawskiej, Warszawa 2006 

5.

 

Czichon H., Magdzik S., Jakucewicz S.: Formy drukowe. WSiP, Warszawa 1996 

6.

 

Druździel  M.,  Fijałkowski  T.:  Maszyny  i  urządzenia  typograficzne.  WSiP,  
Warszawa 1978 

7.

 

Gruin I.: Materiały polimerowe. Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 2003 

8.

 

Gruszczyński Cz.: Farby graficzne. WSiP, Warszawa 1990 

9.

 

Jakucewicz  S.,  Magdzik  S.:  Materiałoznawstwo  dla  szkół  poligraficznych.  WSiP, 
Warszawa 2001 

10.

 

Jakucewicz  S.,  Czichon  M.,  Czichon  H.:  Materiałoznawstwo  poligraficzne. 
Wydawnictwa PW, Warszawa 1992 

11.

 

Jakucewicz S.: Materiałoznawstwo poligraficzne. Wydawnictwa PW, Warszawa 1993 

12.

 

Jakucewicz S., Magdzik S.: Podstawy poligrafii. WSiP, Warszawa 1997 

13.

 

Kołak  J.,  Ostrowski  J.:  Maszyny  i  urządzenia  –  Maszyny  drukujące.  WSiP,  
Warszawa 1979 

14.

 

Moos  J.,  Koludo  A.  (red.):  Metody  aktywizujące  z  uwzględnieniem  technologii 
informacyjnej  w  kształceniu  dorosłych.  Stowarzyszenie  Dyrektorów  i  Nauczycieli 
Centrów  Kształcenia  Praktycznego  –  Łódzkie  Centrum  Doskonalenia  Nauczycieli  
i Kształcenia Praktycznego, Łódź 2006 

15.

 

Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia zawodowego. BKKK, Warszawa 1997 

16.

 

Podręcznik fleksografii. Zrzeszenie Polskich Fleksografów, Warszawa 1998 

17.

 

Poligrafia ogólna. WSiP, Warszawa 1982 

18.

 

Poligrafia procesy i technika. Tłumaczenie ze słowackiego. COBRPP, Warszawa 2005 

19.

 

Kornatowski T., Figurski J.: Praktyczna nauka zawodu. Wydawnictwo i Zakład Poligrafii 
Instytutu Technologii Eksploatacji, Radom 2000