background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 

Jadwiga Wiśniewska 

 
 
 
 
 
 
 
 

Promocja usług gastronomicznych 341[07].Z4.01 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr Hanna Kawalla 
mgr inż

 

. Aleksandra Ptak-Gagatek 

 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Małgorzata Pruszyńska 
 
 
 
Konsultacja: 
dr Justyna Bluszcz 
 
 
 

 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  341[07].Z4.01, 
„Promocja  usług  gastronomicznych”,  zawartego  w  modułowym  programie  nauczania 
dla zawodu technik organizacji usług gastronomicznych. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI  
 

1.  Wprowadzenie 

3 

2.  Wymagania wstępne 

5 

3.  Cele kształcenia 

6 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

7 

5.  Ćwiczenia 

12 

5.1. Badanie zapotrzebowania na usługi gastronomiczne 

12 

5.1.1.  Ćwiczenia 

12 

5.2. Karty potraw i napojów 

15 

5.2.1.  Ćwiczenia 

15 

5.3. Oferty usług zakładów gastronomicznych i firm cateringowych 

18 

5.3.1.  Ćwiczenia 

18 

5.4. Promocja i reklama usług gastronomicznych 

22 

5.4.1.  Ćwiczenia 

22 

5.5. Narzędzia promocji stosowane przez zakłady gastronomiczne 

27 

5.5.1.  Ćwiczenia 

27 

5.6. Negocjacje ze zleceniodawcami i kooperantami 

30 

5.6.1.  Ćwiczenia 

30 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

32 

7.  Literatura 

48 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla nauczyciela,  który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć  dydaktycznych  w  szkole  kształcącej  w  zawodzie  technik  organizacji  usług 
gastronomicznych. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, 

 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem: 

 

tekstu przewodniego, 

 

metody projektów. 
Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróżnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel 

może  posłużyć  się  zamieszczonym  w  rozdziale  6  zestawem  zadań  testowych,  zawierającym 
różnego rodzaju zadania. 

W tym rozdziale podano również: 

 

plan testu w formie tabelarycznej, 

 

punktacje zadań, 

 

propozycje norm wymagań, 

 

instrukcję dla nauczyciela, 

 

instrukcję dla ucznia, 

 

kartę odpowiedzi, 

 

zestaw zadań testowych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

341[07].Z4 

Usługi gastronomiczne 

341[07].Z4.01 

Promocja usług gastronomicznych 

341[07].Z4.02 

Realizowanie zleceń na przyjęcia 

okolicznościowe i usługi cateringowe 

341[07].Z4.03 

Rozliczanie kosztów usług 

gastronomicznych 

341[07].Z4.05 

Komunikowanie się w języku obcym 

341[07].Z4.04 

Podejmowanie i prowadzenie 

działalności gospodarczej w zakresie 

usług gastronomicznych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

– 

rozpoznawać potrzeby i oczekiwania klienta, 

 

komunikować się z klientem, 

 

oceniać jakość usług, 

 

planować działania marketingowe, 

 

korzystać z instrumentów marketingowych, 

 

prowadzić badania marketingowe, 

 

przewidzieć oczekiwania klienta, 

 

pokonać bariery w procesie komunikowania się, 

 

porozumieć się z klientem, 

 

rozwiązać konflikty międzyludzkie, 

 

posłużyć się narzędziami do badania jakości usług, 

 

określić cel badań marketingowych, 

 

zdefiniować podstawowe pojęcia marketingowe, 

 

zaplanować działania marketingowe, 

 

scharakteryzować koncepcje marketingowe, 

 

określić kryteria segmentacji rynku, 

 

określić instrumenty marketingu mix, 

 

dobrać metody badań marketingowych do programu promocji usług, 

 

przeprowadzić analizę marketingową, 

 

opracować strategię działania firmy, 

 

scharakteryzować  strukturę  organizacyjną  zakładu  gastronomicznego  i  firmy 
cateringowej, 

 

określić usługi świadczone przez zakłady gastronomiczne i firmy cateringowe, 

 

scharakteryzować usługi świadczone przez zakłady gastronomiczne, 

 

scharakteryzować specyficzne cechy branży gastronomicznej, 

 

scharakteryzować działalność zakładów gastronomicznych typu zamkniętego i otwartego, 

 

charakteryzować rodzaje usług gastronomicznych, 

 

scharakteryzować rodzaje kart menu,  

 

opracowywać oferty usług gastronomicznych, 

 

organizować promocję usług gastronomicznych, 

 

planować 

organizować 

obsługę 

przyjęć 

okolicznościowych 

oraz 

obsługę 

gastronomiczną imprez, 

 

organizować i realizować gastronomiczne usługi cateringowe, 

 

przyjmować i rejestrować zlecenia na usługi gastronomiczne, 

 

określić zasady kalkulacji cen w zakładzie gastronomicznym i firmie cateringowej, 

 

rozliczać koszty usług gastronomicznych, 

 

prowadzić negocjacje oraz współpracować z kontrahentami i kooperantami, 

 

stosować  technikę  komputerową  do  realizacji  zadań  zawodowych,  korzystać  z  różnych 
źródeł informacji oraz z doradztwa specjalistycznego. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku procesu kształcenia uczeń/słuchacz powinien umieć: 

 

przeprowadzić badania zapotrzebowania rynku na usługi gastronomiczne, 

 

porównać oferty zakładów gastronomicznych i firm cateringowych, 

 

opracować kartę potraw i napojów dla określonego zakładu gastronomicznego, 

 

opracować propozycje okolicznościowego menu, 

 

opracować ofertę usług gastronomicznych dla firm oraz indywidualnych odbiorców,  

 

dokonać kalkulacji kosztów oferty gastronomicznej, 

 

scharakteryzować  sposoby  promocji  usług  świadczonych  przez  zakłady  gastronomiczne 
i firmy cateringowe, 

 

opracować program promocji usług gastronomicznych, 

 

zastosować różne techniki promocji i reklamy usług gastronomicznych, 

 

posłużyć  się  specjalistycznym  oprogramowaniem  komputerowym  podczas  realizacji 
zadań, 

 

przeprowadzić negocjacje ze zleceniodawcami i kooperantami. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 
 

Osoba prowadząca  

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:  

Technik organizacji usług gastronomicznych 341[07]  

Moduł: 

Usługi gastronomiczne 341[07].Z4 

Jednostka modułowa: 

Promocja usług gastronomicznych 341[07].Z4.01 

Temat: Umiejętności negocjowania. 

Cel ogólny: kształtowanie umiejętności negocjowania. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 
– 

skutecznie argumentować, 

– 

stosować zasady negocjacji, 

– 

przestrzegać kultury negocjacji, 

– 

oceniać skuteczność negocjacji. 
 

Metody nauczania–uczenia się:  
– 

metoda przewodniego tekstu. 
 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca w zespołach (grupa podzielona na dwa zespoły). 
 

Czas: 2 godziny dydaktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 
– 

poradnik dla ucznia, 

– 

arkusze z tekstem przewodnim, 

– 

arkusze papieru formatu A4, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura uzupełniajaca, 

– 

film szkoleniowy „Techniki negocjacji”. 
 

Przebieg zajęć: 
 
Faza wstępna: 
– 

czynności organizacyjno-porządkowe, 

– 

podanie tematu oraz celu zajęć, 

– 

zapoznanie uczniów z pracą metodą przewodniego tekstu, 

– 

przeprowadzenie podziału grupy na 2 zespoły, 

– 

podanie treści ćwiczenia. 

 
Ćwiczenie 2 (rozdział 5.6, s. 28) 

Twoja  klasa  chce  zorganizować  bal  studniówkowy.  Z  zebranych  ofert  wynika,  że  koszt 

balu  na  jedną  osobę  w  restauracji  A  leżącej  blisko  Twojej  szkoły  wynosi  160  zł, 
a restauracji B leżącej daleko szkoły 120 zł. Z przeprowadzonego wywiadu wynika, że jeżeli 
komitet  organizacyjny  wybierze  droższą  restaurację  to  na  studniówkę  pójdzie  80%  osób, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

jeżeli  tańszą  to  100%.  W jaki  sposób  przygotować  powinien  się  komitet  organizacyjny  do 
negocjacji z kierownikiem restauracji, by obniżyć koszty w restauracji A. 

 

Faza właściwa: praca metodą przewodniego tekstu wg porządku pkt.1-5 
1.  Z jakich źródeł otrzymasz informacje dotyczące technik negocjacji? 
 

Faza 

Pytania prowadzące 

Oczekiwana odpowiedź 

1.  informacje 

1.  Czym są negocjacje? 
2.  Na  czym  polega  skuteczne 

komunikowanie  się  podczas 
negocjacji? 

3.  Na  czym  polega  skuteczne 

argumentowanie? 

4.  Jakie  cechy  i  umiejętności 

przydatne 

są 

podczas 

negocjacji? 

5.  Jakie  fazy  można  wyróżnić 

podczas negocjacji? 

6.  Jakie 

są 

przyczyny 

prowadzenia 

niesprawnych 

negocjacji? 

 

Str 39 poradnika dla ucznia 
Str 39, 40 poradnika dla ucznia 
 
 
Str 40 poradnika dla ucznia 
 
Str 40, 41 poradnika dla ucznia 
 
 
Str 40 poradnika dla ucznia 
 
Str 40 poradnika dla ucznia 

2.  planowanie 

1.  Wypisz 

przyczyny 

powstawania 

konfliktów 

w grupie. 

2.  Wypisz 

sposoby 

rozwiązywania 

konfliktów 

grupowych.  

Na podstawie  filmu  szkoleniowego 
„Techniki negocjacji” 

3.  ustalanie 

Uczniowie po zapoznaniu się z treścią ćwiczenia ustalają podział na dwie 
grupy  negocjacyjne,  proponują  kolejne  etapy  negocjacji,  od  określenia 
podstawowych  argumentów  do  etapów  negocjacji,  przeanalizowania 
argumentów  do  określenia  ich.  Po  zapoznaniu  się  z  treścią  ćwiczenia 
uczniowie  pracują  w  grupach  i proponują  kolejne  kroki  negocjacji, 
ustalają  listę  argumentów  komitetu  organizacyjnego  i  kierownika 
restauracji.  Określają  kolejne  etapy  negocjacji  zwracając  uwagę 
na sposób argumentowania. 
Uczniowie konsultują z nauczycielem własne przemyślenia. 

4.  wykonanie 

Każda  grupa  wybiera  po  dwóch  przedstawicieli  -  głównych 
negocjatorów.  Negocjatorzy  siadają  naprzeciwko  siebie  i  próbują  dojść 
do  porozumienia.  Negocjacje  mogą  mieć dwie  lub  trzy tury,  po  których 
negocjatorzy  spotykają  się  ze  swoimi  zespołami,  wysłuchują  ich 
komentarzy  i  wspólnie  zastanawiają  się,  jakie  dodatkowe  argumenty 
mogą wykorzystać. 

5.  sprawdzenie  Uczniowie powinni przeprowadzić negocjacje. 
6.  analiza 

końcowa 

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  omawiają  przebieg  pracy.  Analizują 
przebieg  negocjacji  pod  kątem  komunikowania  się  argumentacji, 
umiejętności  przeprowadzania  oraz  etapów.  Nauczyciel  podsumowuje 
ćwiczenie i omawia, że w sytuacji, gdy nie uda się osiągnąć kompromisu, 
obie strony ponoszą straty. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Faza kończąca: nauczyciel zadaje pracę domową. 
 
Praca domowa 
Wyjaśnij pojęcia: mediacje, arbitraż. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
– 

analiza dyskusji. 

 
Uzupełniające źródła informacji dla ucznia 
– 

Literatura uzupełniająca. 

 
Uzupełniające źródła informacji dla nauczyciela 
– 

Literatura uzupełniająca. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Scenariusz zajęć 2 
 

Osoba prowadząca 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:  

Technik organizacji usług gastronomicznych 341[07]  

Moduł: 

Usługi gastronomiczne 341[07].Z4. 

Jednostka modułowa: 

Promocja usług gastronomicznych 341[07].Z4.01 

Temat: Reklama jako instrument promocji. 

Cel ogólny: kształtowanie umiejętności skuteczności oddziaływania reklamy na konsumenta. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wymienić instrumenty promocji, 

 

wyjaśnić pojęcie reklamy, 

 

scharakteryzować zadania reklamy, 

 

wymienić rodzaje reklam, 

 

scharakteryzować środki reklamy, 

 

projektować proste ogłoszenia prasowe. 
 

Metody nauczania–uczenia się:  

 

dyskusja dydaktyczna. 
 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca w grupach 4 

 5 osobowych. 

 

Czas: 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 
– 

poradnik dla ucznia, 

– 

literatura uzupełniająca,  

– 

materiały piśmiennicze, 

– 

kolorowe pisaki, 

– 

komputer z oprogramowaniem i łączem internetowym, 

– 

reklamy prasowe zakładów gastronomicznych. 

 
Przebieg zajęć: 
 
Faza wstępna: 
– 

czynności organizacyjno-porządkowe, 

– 

podanie tematu oraz celu zajęć, 

– 

zapoznanie uczniów z pracą metodą przewodniego tekstu, 

– 

przeprowadzenie podziału grup,  

– 

podanie treści ćwiczenia. 

 
Ćwiczenie 3 (rozdział 5.4 str.) 

Zgodnie  z  przyjętymi  zasadami  tworzenia  reklam  zaprojektuj  ogłoszenie  prasowe 

dotyczące  nowo otwartej  restauracji  specjalizującej  się  w  kuchni  greckiej.  Wybierz  również 
rodzaj czasopisma lub gazety w której mógłbyś umieścić to ogłoszenie oraz uzasadnij wybór. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

 

Faza 

Pytania prowadzące 

Oczekiwana odpowiedź 

1.  informacje 

1.  Co to jest promocja? 
2.  Jakie 

znasz 

instrumenty 

promocji? 

3.  W 

jaki 

sposób 

firmy 

komunikują się z nabywcami? 

4.  Co to jest reklama? 
5.  Jakie znasz środki reklamy? 
6.  Jakie znasz zadania reklamy? 

Str 25 poradnika dla ucznia 
Str 25poradnika dla ucznia 
 
Str 25 poradnika dla ucznia 
 
Str 25 poradnika dla ucznia 
Str 26 poradnika dla ucznia 
Str 25 poradnika dla ucznia 

2.  planowanie 

1.  Wypisz 

jakie 

informacje 

najczęściej  zamieszczane  są 
w ogłoszeniach prasowych. 

2.  Scharakteryzuj 

budowę 

ogłoszenia prasowego. 

Na  podstawie  różnych  reklam 
prasowych 

zakładów 

gastrono-

micznych. 

3.  ustalanie 

Uczniowie  pracują  w  grupach  i  po  zapoznaniu  się  z  ćwiczeniem 
proponują  kolejne  kroki:  podają  informacje,  które  chcą  umieścić 
w ogłoszeniu, slogan reklamowy, ilustrację, dobór kolorów. 
Uczniowie konsultują z nauczycielem własne przemyślenia. 

4.  wykonanie 

Każda grupa projektuje ogłoszenie prasowe. 

5.  sprawdzenie  Uczniowie prezentują ogłoszenia prasowe. 
6.  analiza 

końcowa 

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  omawiają  przebieg  pracy.  Analizują 
opracowane 

przez 

poszczególne 

grupy 

ogłoszenia. 

Nauczyciel 

podsumowuje ćwiczenie oraz ocenia pracę uczniów. (Załącznik1) 

 
Faza kończąca: nauczyciel zadaje pracę domową. 
 
Praca domowa 
Zbierz  informacje  na  temat  kosztów  umieszczenia  swojego  ogłoszenia  w  prasie 
i czasopismach specjalistycznych. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
– 

Analiza dyskusji. 

 
Uzupełniające źródła informacji dla ucznia 
– 

Literatura dodatkowa 

 
Uzupełniające źródła informacji dla nauczyciela 
– 

Literatura dodatkowa 
 

Załącznik 1 
Karta oceny pracy uczniów 

Lp.  Kryteria oceny 

Punkty 

Kreatywność – ogłoszenie powinno wyróżniać się wśród innych ogłoszeń. 

 6 

Ogłoszenie musi sprawiać wrażenie całości 

 4 

Układ graficzny 

 3 

Kolorystyka ogłoszenia 

 6 

Ilustracje 

 4 

Razem 

 23 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

5.  ĆWICZENIA 

 

5.1.  Badanie zapotrzebowania na usługi gastronomiczne 

 
5.1.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Następujące pytania otwarte zamień na pytania zamknięte: 

 

Jak często odwiedza Pani/Pan restaurację? 

 

Jakie potrawy najczęściej Pani/Pan zamawia? 

 

Jakie są Pani/Pana zdaniem największe zalety restauracji? 

 

Jakie są Pani/Pana zdaniem największe wady restauracji? 

 

Jakie czynniki uwzględnia Pani/Pan wybierając restaurację? 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  sposób 

realizacji.  Proponuje  się,  by  uczniowie  pracowali  samodzielnie,  podane  w  zadaniu  pytania 
przeredagowali  na  pytania  zamknięte.  Należy  zwrócić  uwagę  na  częste  błędy  popełniane 
podczas opracowywania pytań ankietowych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia,  
2)  przeredagować pytania otwarte na zamknięte, 
3)  przeanalizować efekty pracy pod względem poprawności sformułowania pytań, 
4)  przedstawić opracowanie na forum grupy.  

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

objaśnienie, 

– 

praca z materiałem źródłowym, 

– 

opis. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

materiały piśmiennicze, 

– 

kolorowe pisaki. 

 
Ćwiczenie 2 

Dokonaj analizy pięciu kwestionariuszy ankietowych pod kątem struktury i poprawności 

sformułowania pytań.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i sposób  wykonania  ćwiczenia  z  uwzględnieniem  poprawności  budowy  kwestionariuszy 
ankietowych.  Proponuję,  aby  uczniowie  pracując  w  dwuosobowych  grupach  odszukali 
w prasie,  na  opakowaniach,  w  sklepach,  Internecie  różnych  kwestionariuszy  ankietowych 
a następnie  dokonali  ich  analizy  pod  kątem  struktury  kwestionariusza  oraz  poprawności 
formułowania pytań.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia,  
2)  wyszukać  w  Internecie,  w  prasie  lub  na  opakowaniach  produktów  kwestionariusze 

ankietowe, 

3)  przeanalizować kwestionariusze ankietowe pod względem ich budowy, 
4)  przeanalizować kwestionariusze ankietowe pod kątem poprawności formułowania pytań, 
5)  dokonać oceny kwestionariuszy na podstawie zamieszczonych w poradniku zasad, 
6)  zaprezentować efekty na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

objaśnienie, 

– 

praca z tekstem,  

– 

praca z komputerem, 

– 

opis,  

– 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia,  

– 

literatura uzupełniająca, 

– 

materiały piśmiennicze, 

– 

komputer z łączem do Internetu, 

– 

przykładowe kwestionariusze z prasy, 

– 

opakowania produktów. 

 
Ćwiczenie 3 

Kierownik  restauracji  prowadzącej  kuchnię  polską  działającej  od  dwóch  lat,  w  związku 

ze zbyt małą liczbą odwiedzających, mniejszą niż założono w planie, postanawia wprowadzić 
zmiany  dotyczące  asortymentu  serwowanych  potraw.  Aby  podjąć  właściwe  decyzje, 
postanawia  przeprowadzić  badanie  marketingowe,  które  ma  wskazać,  jakie  zmiany  są 
najbardziej pożądane. Opracuj kwestionariusz ankietowy dla kierownika restauracji. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji  ćwiczenia. Należy  zwrócić uwagę  na zdobyte widomości w poprzednim ćwiczeniu 
przez  uczniów.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  w  grupach  dwuosobowych 
opracowali  kwestionariusz  ankietowy.  Należy  zwrócić  szczególną  uwagę  na  poprawność 
formułowania pytań w ankiecie oraz na budowę kwestionariusza. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i z literatury uzupełniającej, 
2)  dokładnie przeczytać treść ćwiczenia, 
3)  zapoznać się z kartą menu restauracji prowadzącej kuchnię polską, 
4)  opracować pytania dotyczące zmiany asortymentu serwowanych potraw w restauracji, 
5)  opracować kwestionariusz ankietowy, 
6)  przedstawić kwestionariusz prowadzącemu celem sprawdzenia jego poprawności.  
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

objaśnienie, 

– 

instruktaż, 

– 

ćwiczenia praktyczne, 

– 

opis. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

literatura uzupełniająca, 

– 

materiały piśmiennicze, 

– 

karta menu restauracji prowadzącą kuchnię polską, 

– 

komputer z łączem do Internetu. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

5.2.  Karty potraw i napojów 

 
5.2.1.  Ćwiczenia  

 
Ćwiczenie 1 

Opracuj  kartę  potraw  i  napojów  w  sezonie  letnim  dla  restauracji  w  wybranej 

miejscowości turystycznej, która specjalizuje się w sporządzaniu potraw kuchni polskiej.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób  jego 

realizacji.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  w  grupach  dwuosobowych,  wyszukali 
potrawy  charakterystyczne  dla  kuchni  polskiej  z  uwzględnieniem  pory  roku.  Przy 
opracowaniu karty potraw i napojów należy zwrócić szczególną uwagę na układ kart.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i z literatury uzupełniającej, 
2)  wyszukać w literaturze, Internecie potrawy charakterystyczne dla kuchni polskiej, 
3)  opracować kartę potraw i napojów z uwzględnieniem klasyczny układu kart, 
4)  zapoznać się z recepturami sporządzania potraw wybranych do karty menu, 
5)  określić wymagania wyposażenia restauracji w maszyny i urządzenia, 
6)  wyszukać  w  Internecie  możliwości  zaopatrzenia  w  wybranej  miejscowości  w:  surowce, 

półprodukty oraz napoje i materiały pomocnicze, 

7)  przeanalizować karty pod względem zgodności potraw i dostosowania ich do pory roku, 
8)  zaprezentować  na  forum  grupy  kartę  menu  z  opisem  wymagań  wyposażenia 

technicznego oraz zaopatrzenia. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

instruktaż, 

– 

ćwiczenia praktyczne, 

– 

pokaz z opisem. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

stanowisko komputerowe z łączem internetowym, 

 

kolorowe pisaki, 

 

arkusze papieru formatu A4. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Zaproponuj  dwa  trzydaniowe  zestawy  obiadowe  potraw  charakterystycznych  dla 

Twojego  regionu  na  sezon  wiosenny.  Pamiętaj  by  menu  było  zrozumiałe  dla  gości  z  całego 
kraju. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji  ćwiczenia.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  w  grupach  dwuosobowych. 
W Internecie  na stronie www.potrawyregionalne.pl wyszukali potrawy charakterystyczne dla 
swojego  regionu, następnie  zaproponowali  zestawy  obiadowe  na  sezon  wiosenny.  Należy 
zwrócić  uwagę  na  reguły  układania  menu  ze  szczególnym  uwzględnieniem  barwy  potraw, 
doboru surowców, sposobu przyrządzania potraw. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  wyszukać  w  literaturze,  Internecie  lub  w  innych  źródłach,  receptury  potraw 

charakterystycznych dla swojego regionu, 

2)  zaproponować zestawy obiadowe składające się z trzech dań, 
3)  porównać zaproponowane zestawy obiadowe z zasadami układania jadłospisów, 
4)  sprawdzić  dostępność  surowców  i  półproduktów  oraz  wykorzystanie  sezonowych 

produktów w proponowanych potrawach w sezonie wiosennym, 

5)  przedstawić  na  forum  grupy  regionalne  menu  obiadowe  i  wskazać  najtrudniejszy  etap 

wykonania ćwiczenia. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

instruktaż, 

– 

ćwiczenia praktyczne, 

– 

pokaz. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

przykładowe receptury potraw regionalnych, 

 

stanowisko komputerowe z łączem internetowym i drukarką. 
 

Ćwiczenie 3 

Opracuj kartę menu na organizowane przez Twoją restaurację przyjęcie sylwestrowe. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób  jego 

realizacji.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  samodzielnie,  wyszukali  w  materiale 
nauczania  w  poradniku  i  w  literaturze  uzupełniającej,  informację  dotyczące  układania  menu 
na  specjalne  okazje.  Należy  zwrócić  uwagę  na  dobór  potraw  do  uroczystości,  reguły 
tworzenia kart menu oraz na estetykę i przejrzystość karty menu.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  i  z  literatury  uzupełniającej 

(rozdz. 6, poz. 3), 

2)  za pośrednictwem Internetu zapoznać się z przykładami menu sylwestrowego, 
3)  dobrać odpowiednie potrawy i napoje do menu sylwestrowego, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

4)  przeanalizować  kartę  menu  pod  względem  poprawności  doboru  potraw,  układu  karty 

menu, 

5)  dobrać szatę graficzną do karty menu sylwestrowego, 
6)  opracować kartę menu pod względem graficznym, 
7)  kartę sylwestrowego menu zaprezentować na forum grupy. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

instruktaż, 

– 

ćwiczenie praktyczne, 

– 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca (rozdz.6, poz.3), 

 

stanowisko komputerowe z łączem internetowym, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

pisaki. 

 
Ćwiczenie 4 

Wyszukaj w Internecie lub w innych dostępnych źródłach po dwie karty menu restauracji 

i firmy  cateringowej.  Porównaj  je  i  sprawdź,  czy  są  zaprojektowane  prawidłowo.  Zwróć 
uwagę na: układ karty, formę i grafikę. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób  jego 

realizacji.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  w  grupach  dwuosobowych.  Uczniowie 
powinni  wyszukać  w  Internecie  lub  innych  źródłach  po dwie karty  menu  restauracji  i  firmy 
cateringowej,  następnie  je  porównali.  Uczniowie  powinni  zwrócić  uwagę  na:  asortyment 
potraw, układ karty, formę i grafikę.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i literaturą uzupełniającą, 
2)  wyszukać karty menu restauracji i firmy cateringowej, 
3)  przeanalizować i ocenić karty menu pod względem ich układu, formy i grafiki, 
4)  sporządzić ocenę kart w formie pisemnej, 
5)  przedstawić na forum grupy ocenę analizowanych kart. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

ćwiczenie praktyczne, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

kolorowe pisaki, 

 

komputer z łączem internetowym. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

5.3.  Oferty 

usług 

zakładów 

gastronomicznych 

firm 

cateringowych 

 

5.3.1.  Ćwiczenia  

 
Ćwiczenie 1 

Wybierz  pięć  zakładów  gastronomicznych  i  wymień  ich  działalność  podstawową 

i dodatkową. 
 

Zakład gastronomiczny 

Działalność podstawowa 

Działalność dodatkowa 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób  jego 

realizacji.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  w  grupach  dwuosobowych,  wyszukali 
w materiale nauczania podział usług świadczonych przez zakłady gastronomiczne. Uczniowie 
na  podstawie  wcześniej  zdobytych  umiejętności,  powinni  wybrać  pięć  różnych  zakładów 
gastronomicznych, następnie określić ich działalność podstawową i dodatkową. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia,  
2)  wybrać pięć ofert zakładów gastronomicznych korzystając z Internetu, 
3)  określić działalność podstawową i dodatkową zakładów, 
4)  przeanalizować rodzaje usług świadczonych przez wybrane zakłady gastronomiczne, 
5)  dokonać oceny atrakcyjności analizowanych ofert zakładów gastronomicznych, 
6)  opracowanie przedstawić na forum grupy. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

burza mózgów, 

– 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

arkusze papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania, 

 

komputer z łączem internetowym. 

 
Ćwiczenie 2 

Hotel  „Mars”  4*  jest  położony  w  centrum  miasta  i  specjalizuje  się  w  organizowaniu 

kongresów,  przyjęć  grup  międzynarodowych,  jak  również  w  obsłudze  klientów 
indywidualnych. Opracuj dwie oferty usług gastronomicznych hotelu jedna będzie skierowana 
do firm, a druga do klienta indywidualnego. Porównaj je i wskaż różnice między nimi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób  jego 

realizacji.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  w  grupach  dwuosobowych.  W materiale 
nauczania w poradniku wyszukali rodzaje usług świadczonych przez zakłady gastronomiczne. 
Następnie  wybrali  te  usługi,  które  są  skierowane  do  klientów  instytucjonalnych  i  klientów 
indywidualnych.  Uczniowie  powinni  opracować  ofertę  usług  gastronomicznych  skierowaną 
do  różnych  klientów.  Należy  zwrócić  uwagę  na  usługi  dodatkowe,  jakie  może  zaoferować 
hotel by uatrakcyjnić swoja ofertę. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej,  
2)  zapoznać  się  za  pośrednictwem  Internetu  z  ofertami  zakładu  gastronomicznego 

skierowanymi do odbiorcy indywidualnego i instytucjonalnego,  

3)  porównać  oferty  i  wskazać  zasadnicze  różnice  między  ofertą  dla  firm  i  klientów 

indywidualnych, 

4)  opracować ofertę zakładu gastronomicznego dla firmy i klienta indywidualnego, 
5)  zaprezentować  na  forum  grupy  wyniki  pracy  i  wskazać  najtrudniejszy  etap  wykonania 

ćwiczenia. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

objaśnienie, 

– 

praca z tekstem, 

– 

opis, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca,  

 

materiały piśmiennicze, 

 

komputer z łączem internetowym, 

 

kolorowe pisaki. 

 
Ćwiczenie 3 

Firma „Pluton” złożyła zamówienie na zorganizowanie 8-godzinnego szkolenia w Zamku 

Myśliwskim. Na podstawie zamieszczonej oferty w załączniku nr 1 do ćwiczenia, zaproponuj 
menu  na  szkolenie  i  dokonaj  kalkulacji  ceny  szkolenia  dla  25  osób  wiedząc,  że  budżet 
szkolenia wynosi 2000 zł. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed przystąpieniem do wykonania ćwiczenia nauczyciel powinien omówić sposób jego 

realizacji.  Proponuje  się,  aby  uczniowie pracowali  w grupach  dwuosobowych.  Na podstawie 
wcześniej  zdobytych wiadomości dokonali  kalkulacji szkolenia dla 25 osób. Należy zwrócić 
uwagę  na  wybór  oferty  zakładu  gastronomicznego  oraz  na  dobór  sprzętu  audiowizualnego, 
który będzie wykorzystywany na szkoleniu. Dobór wszystkich elementów szkolenia powinien 
być  tak  dobrany,  by  koszty  jego  wypożyczenia  oraz  koszty  propozycji  kulinarnych  nie 
przekroczyć kwoty 2000 zł.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia,  
2)  zapoznać się w literaturze uzupełniającej z zasadami kalkulacji kosztów imprezy, 
3)  dokonać doboru sali, 
4)  dokonać doboru oferty gastronomicznej, 
5)  dokonać doboru środków audiowizualnych, 
6)  wyliczyć koszt szkolenia, 
7)  zaprezentować  na  forum  grupy  wyniki  oraz wyjaśnić wybór  poszczególnych  elementów 

szkolenia. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

instruktaż, 

– 

ćwiczenia praktyczne, 

– 

prezentacja. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

kolorowe pisaki, 

 

kalkulator. 

 

Załącznik nr 1 do ćwiczenia. Oferta Zamku Myśliwskiego. 

 
Zamek  Myśliwski  jest  doskonałym  miejscem  do  organizacji  przyjęć,  konferencji, 

szkoleń.  Bardzo  dobre  wyposażenie  techniczne  oraz  zabytkowe,  urokliwe  wnętrza, 
umożliwiają  organizację  spotkań  różnego  rodzaju,  a  profesjonalna  obsługa  sprawi, 
że przygotowanie konferencji będzie prawdziwą przyjemnością.  

 
Oferujemy Państwu następujące sale: 

Rodzaj sali 

Cena 

Kominkowa 100m

2

 

 
200zł / godzinę 

Basztowa 30m

2

 

80 zł za 3 pierwsze godziny, za następne 50zł 
za godzinę 

 
Dodatkowo udostępniamy:  

 

rzutnik multimedialny – bezpłatnie,  

 

laptop 110 zł / godz. lub 500 zł / 12 godz. 

Polecamy potrawy oparte na tradycjach kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Salę restauracyjną 
adaptujemy zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami naszych Gości. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

 

Lunch propozycja I  52,90 zł / osoba 

Przystawka 

Pomidory na mozzarelli na sałacie, 2 bułki, masło 

Danie zasadnicze 

Pieczona pierś z kaczki w sosie jabłkowo-rodzynkowym 

Kapusta czerwona zasmażana 

Kluski białe 

Deser 

Tarta karmelowa 

Napoje 

Kawa melange/herbata 

Sok owocowy/woda mineralna 

Lunch propozycja II  45,50 zł / osoba 

Zupa 

Żurek na maślance 

Danie zasadnicze 

Polędwica wieprzowa z sosem 

Ziemniaki smażone 

Warzywa z wody 

Deser 

Szarlotka z sosem waniliowym 

Napoje 

Kawa melange/herbata 

Sok owocowy/woda mineralna 

 

Lunch propozycja III  58,60 zł / osoba 

Zupa 

Krem z borowików z groszkiem ptysiowym 

Danie zasadnicze 

Stek z polędwicy wołowej w sosie z zielonym pieprzem 

Dufinki 

Sałata zielona z sosem vinegrette 

Deser 

Parfait z chałwy z sosem jagodowym 

Napoje 

Kawa melange/herbata 

Sok owocowy/woda mineralna 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

5.4.  Promocja i reklama usług gastronomicznych 

 

5.4.1.  Ćwiczenia  

 
Ćwiczenie 1 

Przeanalizuj słabe i mocne strony trzech wybranych reklam zakładów gastronomicznych. 

Określ  cel  przekazu  oraz  segment  rynku,  do którego  są  skierowane.  Wykorzystaj  reklamy 
zamieszczone w prasie lub czasopismach branżowych. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji ćwiczenia. Proponuje się, aby uczniowie przeanalizowali treść reklam wyszukanych 
w różnych  źródłach.  Ocenili  ich  skuteczność  oraz  wskazali  na  mocne  i  słabe  strony.  Zaleca 
się  by  na  zakończenie  dyskusji  opracowano  wykaz  cech  dobrej  reklamy  zakładu 
gastronomicznego. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i z literaturą uzupełniającą,  
2)  wyszukać w prasie reklamy zakładów gastronomicznych, 
3)  dokładnie przeczytać wybrane reklamy, 
4)  przedyskutować w grupie cel przekazu i segment, do którego przekaz jest skierowany, 
5)  przedyskutować w grupie i wskazać słabe i mocne strony tych reklam, 
6)  ocenić skuteczność przedstawionej reklamy, 
7)  sporządzić sprawozdanie, 
8)  opracowanie zaprezentować na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

objaśnienie, 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

opis, 

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

arkusze papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania, 

 

prasa,  

 

czasopisma branżowe. 

 
Ćwiczenie 2 

Podanym  produktom  w  Tabeli  do  ćwiczenia  2  zaplanuj  akcję  promocyjną.  Wykorzystaj 

po dwa środki przekazu z zamieszczonej poniżej listy: 
1.  telewizja, 
2.  radio, 
3.  ilustrowane czasopisma kobiece, 
4.  billboardy, 

5.  reklama kinowa, 
6.  wystawy branżowe, 
7.  reklama pocztowa, 
8.  gazeta lokalna. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

Tabela do ćwiczenia 2.  

Wybrane środki 

Uzasadnienie wyboru 

I. bal sylwestrowy  
 

 

 

 

II. nowo otwarty pub 
 

 

 

 

III. firma cateringowa 
 

 

 

 

IV. restauracja prowadząca kuchnię japońską 
 

 

 

 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji  ćwiczenia.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  samodzielnie.  Uczniowie 
powinni  podane  w  ćwiczeniu  środki  przekazu  reklamy  przyporządkować  do  odpowiednich 
produktów. Należy zwrócić uwagę na wady  i zalety środków przekazu reklamowego oraz na 
odbiorców przekazu. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  przeczytać  materiał  nauczania  w  poradniku  dla  ucznia  i  poszerzyć  wiadomościami 

z literatury uzupełniającej,  

2)  dokładnie przeczytać treść ćwiczenia, 
3)  zapoznać się w Internecie z przykładami reklam usług gastronomicznych, 
4)  przeanalizować przykłady reklam pod względem doboru środków ich przekazu, 
5)  opracować zasadnicze założenia akcji promocyjnej, 
6)  przyporządkować środki przekazu reklamy określonym produktom, 
7)  uzasadnić  wybór  wykorzystania  środków  przekazu  do  reklamy  poszczególnych 

produktów, 

8)  zaplanować kalendarz akcji promocyjnej wybranych usług gastronomicznych, 
9)  na forum grupy przedstawić propozycje akcji promocyjnych. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

instruktaż, 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

pokaz z opisem. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

komputer z łączem internetowym, 

 

arkusze papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

Ćwiczenie 3 

Od  roku  prowadzisz  restaurację  włoską  w  Twoim  mieście.  Niestety,  liczba 

odwiedzających  Twój  zakład  konsumentów  nie  jest  zadawalająca.  W  planie  finansowym  na 
promocję  zaplanowałeś  kwotę  18  000  złotych,  której  dotąd  nie  wydałeś.  Zaplanuj  akcję 
promocyjną restauracji tak, aby przyniosła pożądane efekty. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji  ćwiczenia.  Proponuje  się,  aby  podzielić  uczniów  na  grupy  2-osobowe  i  by  każda 
grupa zaproponowała elementy przygotowywanej akcji promocyjnej. Każda z grup w ramach 
prezentacji  przedstawia  projekt  akcji  promocyjnej,  kosztorys  a  także  praktycznie  wykonany 
element  promocyjny.  Po  wszystkich  prezentacjach  uczniowie  wybierają  najlepsze 
opracowanie. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej, 
2)  dokonać segmentacji rynku konsumentów, 
3)  określić możliwe formy promocji, 
4)  zapoznać się z cennikami różnych środków przekazu, 
5)  dokonać analizy możliwości promocyjnych, przy podanej barierze budżetowej, 
6)  wybrać najbardziej efektywne rozwiązanie, 
7)  na forum grupy przedstawić opracowanie akcji promocyjnej restauracji. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

objaśnienie, 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

prezentacja, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

flamaster, 

 

cenniki usług różnych środków przekazu reklamy.  

 
Ćwiczenie 4 

Zgodnie  z  przyjętymi  zasadami  tworzenia  reklam  prasowych  zaprojektuj  ogłoszenie 

prasowe, dotyczące nowo otwartej restauracji prowadzącej kuchnię grecką. Wybierz również 
rodzaj czasopisma lub gazety, w której mógłbyś umieścić to ogłoszenie oraz uzasadnij wybór. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji  ćwiczenia.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  samodzielnie,  zapoznali  się 
z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i literaturą uzupełniającą. Przy projektowaniu 
ogłoszenia  należy  zwrócić  uwagę  na  reklamę  nowego  produktu  oraz  na  kreatywność 
ogłoszenia,  układ  graficzny,  kolorystykę  oraz  ilustracje.  Podczas  realizacji  ćwiczenia  uczeń 
może posługiwać się graficznym programem komputerowym. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i z literaturą uzupełniającą, 
2)  określić jakie informacje powinno zawierać ogłoszenie, 
3)  opracować treść ogłoszenia, 
4)  przeanalizować wiadomości pod kątem treści ćwiczenia, 
5)  przedyskutować i ocenić opracowane ogłoszenie w zakresie zwracalności uwagi, 
6)  przedyskutować w grupie dobór środków przekazu ogłoszenia, 
7)  uzasadnić na piśmie wybór środków przekazu, 
8)  na forum grupy zaprezentować ogłoszenie i propozycje wykorzystania środków przekazu 

w promocji restauracji oraz uzasadnienie ich wyboru. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

objaśnienie, 

– 

burza mózgów, 

– 

ćwiczenia praktyczne, 

– 

opis, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

kolorowe pisaki, 

 

komputer z oprogramowaniem i łączem internetowym, 

 

reklamy prasowe zakładów gastronomicznych. 

 
Ćwiczenie 5 

Zaprojektuj logo dla nowo otwartego pubu. Jaką rolę odgrywa kolor w logo firmy? 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji  ćwiczenia.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  samodzielnie.  Logo  powinno 
wyróżniać przedsiębiorstwo oraz kojarzyć się z rodzajem jego działalności.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i literaturą uzupełniającą,  
2)  przeanalizować wiadomości pod kątem treści ćwiczenia uwzględniając wpływ koloru na 

odbiorcę, 

3)  za pośrednictwem Internetu zapoznać się z przykładami logo różnych firm, 
4)  zaplanować rozmiar, elementy graficzne i kolorystkę projektu logo firmy, 
5)  opracować projekt logo, 
6)  zaprezentować na forum grupy projekt logo firmy i uzasadnić wybór koloru. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

objaśnienie, 

– 

burza mózgów, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

– 

instruktaż, 

– 

ćwiczenia praktyczne, 

– 

prezentacja, 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

kolorowe pisaki, 

 

stanowisko komputerowe z łączem internetowym i drukarką. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

5.5.  Narzędzia 

promocji 

stosowane 

przez 

zakłady 

gastronomiczne 

 

5.5.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Zaproponuj środki promocji sprzedaży dla biura podróży, hotelu, restauracji, pubu. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób  realizacji 
ćwiczenia.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  samodzielnie.  Przy  doborze  środków 
promocji  należy  zwrócić  uwagę  na  to,  że promocja  sprzedaży  jest  działaniem 
krótkookresowym  mającym  na  celu  zwiększenie  sprzedaży  produktu  i  środki  promocji 
sprzedaży powinny być tak dobrane, aby wyróżnić i uatrakcyjnić produkt.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia,  
2)  przeanalizować wiadomości pod kątem treści ćwiczenia, 
3)  zaproponować środki promocji sprzedaży dla poszczególnych firm, 
4)  przedyskutować propozycje i omówić wyjątkowe sytuacje na forum grupy. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

objaśnienie, 

– 

praca z tekstem, 

– 

pokaz z opisem, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania. 

 
Ćwiczenie 2 

Opracuj 

program 

public 

relations 

skierowany 

do 

pracowników 

zakładu 

gastronomicznego, w którym odbywasz praktyki. Program ten powinien zawierać: 

 

ocenę ukształtowanego wizerunku firmy na podstawie działalności firmy,  

 

opis  wizerunku  firmy,  jaki  można  by  kształtować  w  świadomości  otoczenia 
pracowników, 

 

narzędzia jakimi kształtowany będzie założony, pozytywny wizerunek firmy, 

 

określenie budżetu programu. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji ćwiczenia. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach dwuosobowych. Przy 
opracowaniu  programu  promocji  public  relations  należy  zwrócić  uwagę  na  znaczenie 
wewnątrz  firmy  oraz  na  taki  dobór  środków,  aby  dzięki  nim  można  było  dążyć  do 
kształtowania właściwych relacji z pracownikami firmy.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać  się  z  materiałem  nauczania  w  poradniku  dla  ucznia,  dotyczącym  public 

relations, 

2)  dokładnie przeczytać treść ćwiczenia,  
3)  na  podstawie  własnych  informacji  dokonać  oceny  dotychczasowego  wizerunku  firmy 

wśród pracowników, 

4)  dobrać narzędzia public relations, 
5)  wykazać różnice pożądanego wizerunku od dotychczasowego, 
6)  przedyskutować  w  grupie  wpływ  proponowanych  środków  public  relations  na  relacje 

z pracownikami, 

7)  zaprezentować  na  forum  grupy  efekty  pracy  i  omówić  najtrudniejszy  etap  wykonania 

ćwiczenia. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

praca z tekstem, 

– 

pokaz, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania. 

 
Ćwiczenie 3 

Opracuj  program  promocji  zakładu  gastronomicznego  w  Twoim  mieście.  Program 

powinien zawierać: 

 

określenie mocnych i słabych stron zakładu, 

 

porównanie produktu danej firmy z podobnym produktami konkurentów, 

 

określenie potencjalnych adresatów, do których działania promocyjne będą kierowane, 

 

środki promocji jakie powinny być wykorzystywane, 

 

dobór środków reklamowych, 

 

oszacowanie kosztów programu promocji, 

 

sposoby badania skuteczności działań promocyjnych. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji  ćwiczenia.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  w  grupach  dwuosobowych, 
zapoznali się z  materiałem  nauczania w poradniku dla ucznia  i  literaturą uzupełniającą. Przy 
opracowaniu  programu  promocji  należy  zwrócić  szczególną  uwagę  na  opracowanie 
wszystkich  punktów  programu  promocji  oraz  by  koszt  promocji  nie  był  wyższy  od 
zamierzonych celów sprzedażowych.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i z literaturą uzupełniającą,  
2)  dokonać oceny obecnej zakładu gastronomicznego, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

3)  określić segment rynku do których będzie kierowana oferta firmy, 
4)  dokonać doboru środków promocji, 
5)  sporządzić kalkulację programu promocji w oparciu o cenniki, 
6)  przedyskutować w grupie zasadność wyboru środków promocji, ewentualnie wprowadzić 

korektę propozycji, 

7)  opracować sposób badania skuteczności promocji pod względem celu sprzedażowego, 
8)  zaprezentować na forum opracowany program. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

instruktaż, 

– 

praca z tekstem, 

– 

ćwiczenia praktyczne, 

– 

pokaz z opisem, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

kolorowe pisaki, 

 

kalkulator. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

 

5.6.  Negocjacje ze zleceniodawcami i kooperantami 

 
5.6.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Restauracja, którą prowadzi Pan Kowalski, znajduje się w sytuacji kryzysu ze względu na 

duże koszty utrzymania. Pan Kowalski chcąc obniżyć koszty, planuje redukcję etatów o 25% 
i zakupienie  nowoczesnych  maszyn.  Zaproponuj  sposób,  w  jaki  powinien  przygotować  się 
Pan Kowalski do negocjacji z pracownikami. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji ćwiczenia. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach dwuosobowych. Przy 
przygotowaniu się do negocjacji należy zwrócić uwagę na argumenty kierownika restauracji.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia, 
2)  przeczytać treść ćwiczenia, 
3)  w grupie dokonać podziału ról, 
4)  przedstawić argumenty restauratora, 
5)  przewidzieć argumenty pracowników, 
6)  zaplanować przebieg negocjacji, 
7)  nagrać negocjacje,  
8)  na forum grupy odtworzyć nagranie, 
9)  omówić  mocne  i  słabe  strony  przeprowadzonych  negocjacji  z punktu  widzenia  Pana 

Kowalskiego i pracowników. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

instruktaż, 

– 

burza mózgów, 

– 

inscenizacja, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

dyktafon, 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania. 

 
Ćwiczenie 2 

Twoja  klasa  chce  zorganizować  bal  studniówkowy.  Z  zebranych  ofert  wynika,  że  koszt 

balu  na  jedną  osobę  w  restauracji  A  leżącej  blisko  Twojej  szkoły  wynosi  160  zł, 
w restauracji B  leżącej  daleko  od  szkoły  120  zł.  Z  przeprowadzonego  wywiadu  wynika,  że 
jeżeli  komitet  organizacyjny  wybierze  droższą  restaurację  to  na  studniówkę  pójdzie  80% 
osób,  jeżeli  tańszą  to  100%.  Zaproponuj  postępowanie  komitetu  organizacyjnego  podczas 
negocjacji z kierownikiem restauracji, aby obniżyć koszty w restauracji A. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

realizacji ćwiczenia. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach dwuosobowych. Przy 
przygotowaniu  się  do  negocjacji  należy zwrócić  uwagę  na argumenty  kierownika  restauracji 
oraz komitetu organizacyjnego. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z materiałem nauczania w poradniku dla ucznia i literaturą uzupełniającą, 
2)  przygotować listę argumentów komitetu organizacyjnego, 
3)  przewidzieć argumenty kierownika restauracji A, 
4)  dokonać podziału ról, 
5)  zaplanować przebieg negocjacji, 
6)  przeprowadzić negocjacje, 
7)  omówić  mocne  i  słabe strony przeprowadzonych  negocjacji  z punktu widzenia komitetu 

organizacyjnego i restauratora. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

metoda przewodniego tekstu, 

– 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura uzupełniająca, 

 

test przewodni, 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

dyktafon, 

 

film szkoleniowy „Techniki negocjacji”. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 
Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego    

 
Test 1 
Test 

dwustopniowy 

do 

jednostki 

modułowej 

„Promocja 

usług 

gastronomicznych 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których:  

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 7, 12, 20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 
Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt, za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. Suma punktów możliwych do uzyskania wynosi 20. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 14 zadań,  

 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej, 1 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  19  zadań,  w  tym  co  najmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 
Klucz  odpowiedzi:
 1. b, 2. c, 3. b, 4. d, 5. b, 6. a, 7. a, 8. c, 9. b, 10. a, 11. a, 
12. c, 13. d, 14. b, 15. a, 16. b, 17. a, 18. c, 19. d, 20. a. 
 
Plan testu 
 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Określić pojęcie promocji 

Scharakteryzować sposoby promocji 

Wyjaśniać wpływ badań marketingowych na 
wielkość sprzedaży w zakładzie gastronomicznym 

Scharakteryzować kartę menu 

Scharakteryzować kartę napojów  

Analizować oferty zakładów gastronomicznych 

Analizować oferty firm cateringowych 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

Scharakteryzować oferty zakładów 
gastronomicznych 

Wyjaśniać pojęcie promocji 

10  Scharakteryzować reklamę 

11  Wyjaśniać pojęcie sprzedaży osobistej 

12  Scharakteryzować pojęcie public relations 

PP 

13  Zastosować różne techniki promocji 

14  Zastosować różne techniki reklamy 

15  Przeprowadzać badania marketingowe 

16 

Przeprowadzać program promocji zakładu 
gastronomicznego 

17  Przeprowadzać negocjacje 

18 

Skalkulować koszty oferty zakładów 
gastronomicznych 

19  Rozróżniać oferty zakładów gastronomicznych 

20  Sporządzić menu okolicznościowe 

PP 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i karty odpowiedzi,  podaj czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań dotyczących promocji usług gastronomicznych. Wszystkie zadania 

są wielokrotnego wyboru i tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi tylko na  załączonej karcie odpowiedzi: w zadaniach wielokrotnego 

wyboru  zaznacz  prawidłową  odpowiedź  X  (w  przypadku  pomyłki  należy  błędną 
odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  jego 

rozwiązanie na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

  instrukcja, 

  zestaw zadań testowych, 

  karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 

1.  Do narzędzi promocji mix zaliczamy 

a)  reklama, public relations, sponsoring, reklama telewizyjna. 
b)  reklama, public relations, sponsoring, sprzedaż osobista, promocja sprzedaży. 
c)  reklama, public relations, sprzedaż premiowana, obniżki. 
d)  reklama, public relations, rabaty, publicyty. 

 
2.  Do promocji sprzedaży należą 

a)  spot telewizyjny. 
b)  billboardy. 
c)  próbki towarów. 
d)  public relations. 

 
3.  Przedsiębiorstwo,  które  wytwarza  i  zamierza  sprzedawać  produkty  dla  nieznanych 

nabywców może liczyć na 
a)  działanie  mechanizmu  rynkowego,  który  doprowadzi  do  wywołania  popytu 

na towary. 

b)  braku akceptacji ze strony nabywców. 
c)  zwiększenie zysku. 
d)  pomocy ze strony konkurencji. 

 
4.  Układając wybrane dania w klasycznej karcie menu należy pamiętać, że 

a)  zupy umieszcza się przed zakąskami zimnymi. 
b)  przekąski warzywne umieszcza się przed napojami zimnymi. 
c)  dania rybne są przed zupami. 
d)  pierwsze dania główne są po daniach rybnych. 

 
5.  W karcie win i wódek układ jest następujący 

a)  likiery umieszczone są przed wódką. 
b)  wermuty umieszczone są za winami deserowymi. 
c)  wina czerwone wytrawne umieszczone są za wermutami. 
d)  wina deserowe umieszczone są na końcu karty. 

 
6.  Do działalności dodatkowej usług zakładów gastronomicznych należą 

a)  usługi rozrywkowe. 
b)  produkcja potraw i napojów. 
c)  usługi żywieniowe. 
d)  usługi handlowe. 
 

7.  Obsługa przyjęcia okolicznościowego z okazji chrzcin należy do cateringu 

a)  prywatnego. 
b)  instytucjonalnego. 
c)  zakładowego. 
d)  socjalnego. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

8.  Bankiety angielskie to przyjęcia organizowane w formie 

a)  siedzącej. 
b)  zasiadanej. 
c)  stojącej. 
d)  mieszanej. 

 
9.  Promocja jest to 

a)  reklama  rozpowszechniana  za  pomocą  masowych  środków  przekazywania 

informacji takich jak: prasa radio, telewizja. 

b)  dostarczenie  informacji  o  reklamowanym  produkcie  oraz  argumentów służących do 

utrwalania marki produktu w świadomości nabywców i zachęcenie ich do zakupu. 

c)  reklama skierowana na nabywców ostatecznych. 
d)  skłonienie nabywców do niezwłocznego dokonania zakupu. 

 
10.  Zaletą reklamy zewnętrznej jest  

a)  duża zdolność przyciągania nabywcy. 
b)  podatność na zniszczenia. 
c)  niewielka selektywność. 
d)  możliwość przekazywania ograniczonej ilości informacji. 

 
11.  Proces  informowania  i  przekonywania  nabywców  poprzez  bezpośredni  kontakt  w  celu 

sprzedaży wyrobów to 
a)  sprzedaż osobista. 
b)  propaganda marketingowa. 
c)  public relations. 
d)  promocja sprzedaży. 

 
12.  Narzędziem promocji, którego zadaniem  jest przede wszystkim stworzenie atrakcyjnego 

wizerunku firmy jest 
a)  reklama. 
b)  sprzedaż osobista. 
c)  public relations. 
d)  lobbing. 

 
13.  Plansze  reklamowe  umieszczanie  przez  zakłady  gastronomiczne  na  środkach  transportu 

to  
a)  plakaty. 
b)  billboardy. 
c)  publicity. 
d)  mobile. 

 
14.  Zakład  gastronomiczny  w  celu  zwiększenia  sprzedaży  wprowadził  obniżki  cen 

w weekendy  oraz  kupony  konkursowe  dla  swoich  klientów.  Zastosowane  przez  zakład 
narzędzia promocji zaliczane są do  
a)  reklamy. 
b)  promocji sprzedaży. 
c)  sprzedaży osobistej. 
d)  public relations. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37 

15.  Badania kwestionariuszowe wykorzystuje się w 

a)  wywiadzie. 
b)  obserwacji. 
c)  monitoringu cen. 
d)  eksperymencie. 

 
16.  Program promocji obejmuje kolejne etapy 

a)  określenie odbiorców promocji, określenie budżetu, wybór kanału promocji. 
b)  określenie  odbiorców  promocji,  określenie  celu  i  budżetu,  opracowanie  treści 

przekazu, wybór kanału promocji, ocena promocji. 

c)  określenie  odbiorców  promocji,  określenie  celu,  wybór  kanału  promocji,  ocena 

promocji. 

d)  określenie  odbiorców  promocji,  określenie  celu  i  budżetu,  opracowanie  treści 

przekazu, wybór kanału promocji. 

 
17.  Rozmowy  dobrowolnie  podjęte  przez  strony  konfliktu,  których  celem  jest  osiągnięcie 

porozumienia to 
a)  negocjacje. 
b)  mediacje. 
c)  arbitraż. 
d)  mobbing. 

 
18.  Firma  X  postanowiła  zorganizować  Wigilię  dla  swoich  pracowników  i  zamówiła  niżej 

wymienione  potrawy  w  firmie  cateringowej.  Ile  zapłaci  firma  X  za  zorganizowanie 
przyjęcia wiedząc, że firma cateringowa udzieliła 10% rabatu. 
a)  610,00 zł. 
b)  550,00 zł. 
c)  549,00 zł. 
d)  520,00 zł. 

 

Lp. 

Nazwa 

J.m. 

Ilość 

Cena brutto 

Pierogi z kapustą 

porcja 

20 

00

5,00zł 

Śledzie w oleju 

porcja 

30 

00

3,00zł 

Barszczyk 

porcja 

30 

00

4,00zł 

Obsługa 

godz. 

100,00zł 

 
19.  Przyjęcie  odbywające  się  na  stojąco,  które  może  być  wprowadzeniem  do  innego 

przyjęcia lub zakończeniem uroczystości to 
a)  przyjęcie koktajlowe. 
b)  przyjęcie bufetowe. 
c)  garden-party. 
d)  aperitif. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

38 

20.  Odpowiednie menu na przyjęcie urodzinowe babci to: 

a)  zupa  krem  brokułowa,  polędwiczki  wieprzowe  z  kurkami,  ziemniaki,  warzywa 

z wody, tort, szampan. 

b)  zupa  krem  brokułowa,  polędwiczki  wieprzowe  z  kurkami,  ziemniaki,  warzywa 

grillowane, lody, szampan. 

c)  zupa  krem  brokułowa,  polędwiczki  wieprzowe  z  kurkami,  ziemniaki,  warzywa 

grillowane, lody, sałatka owocowa. 

d)  zupa  krem  brokułowa,  polędwiczki  wieprzowe  z  kurkami,  ziemniaki,  warzywa 

z wody, lody. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

39 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ……..............................……………………………………………….. 

 
Promocja usług gastronomicznych  

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

40 

Test 2 
Test 

dwustopniowy 

do 

jednostki 

modułowej 

„Promocja 

usług 

gastronomicznych  

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 7, 12, 20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt, za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. Suma punktów możliwych do uzyskania wynosi 20. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 14 zadań,  

 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej, 1 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  19  zadań,  w  tym  co  najmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 
Klucz  odpowiedzi:
 1. d, 2. d, 3. a, 4. a, 5. c, 6. d, 7. b, 8. d, 9. a, 10. a, 11. b, 
12. d, 13. d, 14. b, 15. a, 16. c, 17. a, 18. b, 19. d, 20. c. 
 
Plan testu 
 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Zdefiniować pojęcie promocji 

Scharakteryzować sposoby promocji 

Wyjaśniać wpływ badań marketingowych na 
wielkość sprzedaży w zakładzie gastronomicznym 

Scharakteryzować kartę menu 

Scharakteryzować kartę napojów  

Analizować oferty zakładów gastronomicznych 

Analizować oferty firm cateringowych 

PP 

Scharakteryzować oferty zakładów 
gastronomicznych 

Wyjaśniać pojęcie promocji 

10  Scharakteryzować reklamę 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

41 

11  Wyjaśniać pojęcie sprzedaży osobistej 

12  Scharakteryzować pojęcie public relations 

PP 

13  Zastosować różne techniki promocji 

14  Zastosować różne techniki reklamy 

15  Przeprowadzać badania marketingowe 

16 

Przeprowadzać program promocji zakładu 
gastronomicznego 

17  Przeprowadzać negocjacje 

18 

Skalkulować koszty oferty zakładów 
gastronomicznych 

19  Rozróżniać oferty zakładów gastronomicznych 

20  Opracować menu okolicznościowe 

PP 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

42 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i karty odpowiedzi,  podaj czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań dotyczących promocji usług gastronomicznych. Wszystkie zadania 

są wielokrotnego wyboru i tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi tylko na  załączonej karcie odpowiedzi: w zadaniach wielokrotnego 

wyboru  zaznacz  prawidłową  odpowiedź  X  (w  przypadku  pomyłki  należy  błędną 
odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  jego 

rozwiązanie na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

43 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 

1.  Promocja to 

a)  wszelka płatna forma nieosobowego przedstawiania i popierania towarów, usług lub 

idei przez określonego nadawcę. 

b)  prezentowanie  oferty  firmy  w  toku  bezpośredniej  rozmowy  sprzedawcy 

z potencjalnym nabywcą. 

c)  zespół środków mających na celu podwyższenie atrakcyjności produktu. 
d)  zespół  środków  za  pomocą  których  przedsiębiorstwo  informuje  o  firmie  oraz 

cechach produktu i przekonuje nabywców do zakupu. 

 
2.  Promocje, degustacje to narzędzia należące do 

a)  reklamy. 
b)  public relations. 
c)  sprzedaży osobistej. 
d)  promocji sprzedaży. 

 
3.  Przedsiębiorstwo, które przeprowadza badania marketingowe może liczyć na 

a)  akceptację produktu ze strony nabywców. 
b)  zwiększenie strat i zmniejszenie zysku. 
c)  zmniejszenie popytu na swoje produkty. 
d)  brak akceptacji produktów przez nabywców. 

 
4.  W klasycznym układzie karty menu zimne małe przekąski są umieszczone 

a)  po przekąskach międzydaniowych. 
b)  za przekąskami warzywnymi. 
c)  przed daniami rybnymi. 
d)  przed zupami. 
 

5.  W karcie win i wódek wina czerwone wytrawne znajdują się 

a)  po winach czerwonych półwytrawnych. 
b)  przed likierami. 
c)  po winach białych półwytrawnych. 
d)  po wermutach. 
 

6.  Do działalności podstawowej usług zakładów gastronomicznych należą 

a)  usługi rozrywkowe. 
b)  usługi kulturalne. 
c)  usługi rekreacyjne. 
d)  usługi żywieniowe. 

 
7.  Party service to usługi cateringowe należące do cateringu 

a)  prywatnego. 
b)  instytucjonalnego. 
c)  zakładowego. 
d)  socjalnego. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

44 

8.  Bankiety amerykańskie to przyjęcia organizowane w formie 

a)  siedzącej. 
b)  zasiadanej. 
c)  stojącej. 
d)  mieszanej. 

 
9.  Zespół  środków  za  pomocą,  których  firma  informuje  o  swojej  ofercie  i przekonuje 

nabywców do zakupu nazywamy 
a)  promocją. 
b)  reklamą.  
c)  promocją sprzedaży. 
d)  aktywizacją sprzedaży. 

 
10.  Wadą reklamy zewnętrznej jest 

a)  możliwość przekazywania ograniczonej liczby informacji. 
b)  długi czas ekspozycji. 
c)  niski koszt przygotowania i ekspozycji. 
d)  duża zdolność przyciągania. 

 
11.  Sprzedaż osobista to 

a)  działanie krótkookresowe mające na celu zwiększenie sprzedaży produktu. 
b)  proces  informowania  i  przekonywania  nabywców  poprzez  bezpośredni  kontakt 

w celu sprzedaży wyrobów. 

c)  działanie mające na celu pozyskiwanie nowych klientów. 
d)  proces informowania o nowych produktach. 

 
12.  Instrumentem  promocji,  którego  charakterystyczną  cechą  jest  promowanie  całej 

działalności firmy jest 
a)  reklama. 
b)  promocja uzupełniająca. 
c)  sponsoring. 
d)  public relations. 

 
13.  W celu tworzenia pozytywnego wizerunku firmy w świadomości nabywców Mc Donalds 

zaoferował dni otwarte dla klientów. Ten środek promocji należy do 
a)  reklamy. 
b)  sprzedaży osobistej. 
c)  aktywizacji sprzedaży. 
d)  public relations. 
 

14.  Stosowane  przez  zakłady  gastronomiczne  środki  promocji:  ulotki,  broszury,  foldery 

należą do reklamy  
a)  prasowej. 
b)  wydawniczej. 
c)  zewnętrznej. 
d)  wewnętrznej. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

45 

15.  Natężenie  ruchu  w  zakładach  gastronomicznych  i  punktach  handlowych  sprawdza  się 

stosując 
a)  metodę obserwacji. 
b)  metodę monitoringu. 
c)  metodę wywiadu bezpośredniego. 
d)  metodę panelową. 

 
16.  Formuła AIDA jest to 

a)  działanie promocji na podświadomość konsumentów. 
b)  forma bezosobowej komunikacji promocyjnej z nabywcami. 
c)  formuła psychologicznego oddziaływania promocji na odbiorców. 
d)  forma komunikowania się przedsiębiorstw ze wszystkimi segmentami nabywców. 

 
17.  Skuteczne komunikowanie się polega na tym, że negocjator 

a)  powinien koncentrować uwagę na partnerze. 
b)  nie może cały czas inicjować i podtrzymywać rozmowy z partnerem. 
c)  nie może mobilizować partnera do przekazywania informacji. 
d)  ustępuje partnerowi aby podtrzymać korzystną atmosferę. 

 
18.  Firma  X  postanowiła  zorganizować  spotkanie  integracyjne  dla  swoich  pracowników  – 

30 osób  i  zamówiła  niżej  wymienione  potrawy  w  firmie  cateringowej.  Oblicz  koszt 
poniesiony przez firmę X na jednego pracownika.  
a)  20,00 zł. 
b)  25,00 zł. 
c)  30,00 zł. 
d)  35,00 zł. 

 

Lp. 

Nazwa 

J.m. 

Ilość 

Cena brutto 

1.  kiełbasa 

kg 

3,5 

00

10,00 zł 

2.  żeberka 

kg 

5,0 

00

11,00 zł 

3.  karkówka 

kg 

4,0 

00

15,00 zł 

4.  obsługa 

godz. 

0

150,00 zł 

 
19.  Przyjęcie urządzane w godzinach popołudniowych, którego cechą charakterystyczną jest 

przygotowanie  stołów  jako  bufetu,  może  być  organizowane  np.:  z  okazji  oficjalnych 
świąt,  powitania  delegacji  zagranicznych.  Menu  takiego  przyjęcia  musi  być  bardziej 
urozmaicone od przyjęcia bufetowego. Przyjęcie tego typu nazywa się 
a)  przyjęciem koktajlowym. 
b)  garden – party. 
c)  bankietem amerykańskim. 
d)  bankietem angielskim. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

46 

20.  Restauracja otrzymała zlecenie od firmy na zorganizowanie spotkania wigilijnego. Menu 

będzie: 
a)  karp  w  galarecie,  śledzie  w oleju,  barszczyk  czysty,  kompot  z  suszu,  kapusta 

z grzybami, kurczak, kluski z makiem. 

b)  karp  w  galarecie,  śledzie  w  oleju,  barszczyk  czysty,  kompot  z  suszu,  kapusta 

z grzybami, kluski z makiem, coca-cola. 

c)  karp  w  galarecie,  śledzie  w  oleju,  barszczyk  czysty,  kompot  z  suszu,  kapusta 

z grzybami, kluski z makiem, pierogi z kapustą. 

d)  karp  w  galarecie,  śledzie  w  oleju,  barszczyk  czysty,  kompot  z  suszu,  kapusta 

z grzybami, kluski z makiem, schab ze śliwką, pierogi z kapustą. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

47 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ……..............................……………………………………………….. 

 
Promocja usług gastronomicznych  

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

48 

7.  LITERATURA 
 

1.  Altkorn J.: Podstawy marketingu. Instytut marketingu; Kraków 2000 
2.  Arens-Azevedo  U.,  Grimpe  E.,  Peschke  E., Rosomm-Grolms  M.,  Furst  W., Schuler  K.: 

Technologia gastronomiczna. Część III. Rea; Warszawa 1999 

3.  Arkuszewski  Cz.:  Gastronomia  hotelowa., Ministerstwo  Gospodarki,  Polskie  Zrzeszenie 

Hoteli; Watszawa 2001 

4.  Horovitz J.: Strategia obsługi klienta. PWE; 2006 
5.  Jargoń R.: Obsługa konsumenta część 1. WSiP; Warszawa 2000 
6.  Kaczmarczyk St.: Badania marketingowe. Metody i techniki. PWE; 2003 
7.  Kaczmarczyk  St.:  Zastosowanie  badań  marketingowych.  Zarządzanie  marketingowe 

i otoczenie przedsiębiorstwa. PWE; 2006 

8.  Kędzior Z., Karcz K.: Badania marketingowe w praktyce. PWE; 2007 
9.  Kędzior Z.: Badania rynku. Metody zastosowania. PWE; 2004 
10.  Kielan  K.,  Pokora  K.:  Przygotowanie  do  działalności  usługowej.  Podstawy  usług. 

Ekonomika usług. WSiP; Warszawa 2003 

11.  Kotler Ph.: Marketing od A do Z. PWE; 2004 
12.  Moulinier R.: Techniki sprzedaży. PWE; 2006 
13.  Nowacka A., Nowacki R.: Podstawy marketingu. Difin; Warszawa 2004 
14.  Praca zbiorowa pod red. Mruka H.: Komunikowanie się w marketingu. PWE; 2004 
15.  Praca  zbiorowa:  Przygotowanie  do  działalności  usługowej.  Wybrane  rodzaje  usług. 

WSiP; Warszawa 2006 

16.  Rudawska E.: Lojalność klientów - seria: Marketing bez tajemnic. PWE; 2005 
17.  Sala J.: Marketing w gastronomii. PWE; 2004 
18.  Światowy G.: Zachowania konsumentów. PWE; 2006 
19.  Turkowski M.: Marketing usług hotelarskich. PWE; Warszawa 2003 
20.  Strony internetowe: 

e)  www.globuspolska.pl 
f)  www.potrawyregionalne.pl 

 
 
Literatura metodyczna 
1.  Figurski J., Symela K. (red.): Modułowe programy nauczania w kształceniu zawodowym, 

Wyd. ITEE, Radom 2001 

2.  Okoń W.:  Wprowadzenie  do  dydaktyki  ogólnej,  Wydawnictwo  Akademickie  „Żak”, 

Warszawa 2003 

3.  Plewka Cz.:  Metodyka  nauczania  teoretycznych  przedmiotów  zawodowych,  cz.  I  i  II, 

Wyd. ITEE, Radom 1999 

4.  Symela K.(red.):  Skuteczność  kształcenia  modułowego  w  Polsce  w  systemie  szkolnej 

i pozaszkolnej edukacji zawodowej, Wyd. ITEE, Radom 2003