background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 

 
 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 

Piotr Zarębski

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wykonywanie  elementów  przedmiotów  ortopedycznych 
z tworzyw sztucznych 322[13].Z1.06 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela  

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca

 

 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007   

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
dr Zbigniew Kaźmierak 
dr n med. Marcin Pencuła 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inŜ. Piotr Zarębski 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr Ewa Łoś 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  322[13].Z1.06 
„Wykonywanie elementów przedmiotów ortopedycznych z tworzyw sztucznych”, zawartego 
w modułowym programie nauczania dla zawodu technik ortopeda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

Wprowadzenie 

2.

 

Wymagania wstępne 

3.

 

Cele kształcenia 

4.

 

Przykładowe scenariusze zajęć 

5.

 

Ćwiczenia 

12 

5.1. Klasyfikacja tworzyw sztucznych 

12 

5.1.1. Ćwiczenia 

12 

5.2. Otrzymywanie polimerów i ich struktura 

14 

5.2.1. Ćwiczenia 

14 

5.3. Tworzywa termoplastyczne, elastomery, silikony 

16 

5.3.1. Ćwiczenia 

16 

5.4. śywice syntetyczne 

18 

4.4.3. Ćwiczenia 

18 

5.5. Wykonywanie laminatów 

20 

5.5.1. Ćwiczenia 

20 

5.6. Zastosowanie tworzyw sztucznych w rozwiązaniach konstrukcyjnych 

przedmiotów ortopedycznych 

 

22 

5.6.1. Ćwiczenia 

22 

5.7. Wytwarzanie elementów przedmiotów ortopedycznych z tworzyw 

sztucznych 

 

25 

5.7.1. Ćwiczenia 

25 

5.8. Powłoki ochronne z tworzyw sztucznych 

28 

5.8.1. Ćwiczenia 

28 

6.

 

Ewaluacja osiągnięć ucznia 

30 

7.

 

Literatura 

45 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

1.  WPROWADZENIE 
 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla nauczyciela, który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie technik ortopeda. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania  wstępne,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  powinien  posiadać,  aby  bez 
problemów mógł korzystać z poradnika,  

 

cele kształcenia, wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas pracy z poradnikiem, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

przykładowe ćwiczenia ze wskazówkami do realizacji oraz środkami dydaktycznymi, 

 

ewaluację osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzie pomiaru dydaktycznego, 

 

literaturę uzupełniającą. 

 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  róŜnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem aktywizujących metod nauczania. 

Formy organizacyjne pracy uczniów mogą być zróŜnicowane, począwszy od samodzielnej 

pracy uczniów do pracy zespołowej. 

Jako pomoc w realizacji jednostki modułowej dla uczniów przeznaczony jest Poradnik dla 

ucznia.  Nauczyciel  powinien  ukierunkować  uczniów  jak  korzystać  z  poradnika  do  nich 
adresowanego. 
Materiał  nauczania  (w  Poradniku  dla  ucznia)  podzielony  jest  na  rozdziały,  które  zawierają 
podrozdziały.  Podczas  realizacji  poszczególnych  rozdziałów  wskazanym  jest  zwrócenie 
uwagi na następujące elementy: 

 

materiał  nauczania  –  w  miarę  moŜliwości  uczniowie  powinni  przeanalizować 
samodzielnie, 

 

pytania  sprawdzające  mają  wykazać,  na  ile  uczeń  opanował  materiał  teoretyczny  i  czy 
uczeń jest przygotowany do wykonania ćwiczeń. W zaleŜności od tematu moŜna zalecić 
uczniom  samodzielne  odpowiedzenie  na  pytania  lub  wspólne  z  całą  grupą  uczniów, 
podczas  dyskusji  opracowanie  odpowiedzi  na  pytania.  Druga  forma  jest  korzystniejsza, 
poniewaŜ  nauczyciel  kierując  dyskusją  moŜe  uaktywniać  wszystkich  uczniów  oraz 
w trakcie dyskusji usuwać wszelkie wątpliwości, 

 

dominującą  rolę  w  kształtowaniu  umiejętności  oraz  opanowaniu  materiału  spełniają 
ć

wiczenia.  W  trakcie  wykonywania  ćwiczeń  uczeń  powinien  zweryfikować  wiedzę 

teoretyczną  oraz  opanować  nowe  umiejętności.  Przedstawiono  dosyć  obszerną 
propozycję  ćwiczeń  wraz  ze  wskazówkami  o  sposobie  ich  przeprowadzenia, 
uwzględniając  róŜne  moŜliwości  ich  realizacji  w  szkole.  Prowadzący  moŜe  równieŜ 
zrealizować ćwiczenia, które sam opracował, 

 

sprawdzian  postępów  stanowi  podsumowanie  rozdziału,  zadaniem  uczniów  jest 
udzielenie  odpowiedzi  na  pytania  w  nim  zawarte.  Uczeń  powinien  samodzielnie 
potwierdzić  lub  zaprzeczyć  opanowanie  określonego  zakresu  materiału.  Nauczyciel 
powinien sprawdzić czy występują braki w opanowaniu materiału i ustalić ich przyczyny. 
Potwierdzenie  przez  ucznia  opanowania  materiału  nauczania  rozdziału  moŜe  stanowić 
podstawę  dla  nauczyciela  do  sprawdzenia  wiedzy  i  umiejętności  ucznia  z  tego  zakresu. 
Nauczyciel  realizując  program  jednostki  modułowej  powinien  zwracać  uwagę  na 
predyspozycje  ucznia,  ocenić,  czy  uczeń  ma  większe  uzdolnienia  manualne,  czy  moŜe 
lepiej radzi sobie z rozwiązywaniem problemów teoretycznych, 

 

testy zamieszczone w rozdziale Ewaluacja osiągnięć ucznia zawierają zadania dotyczące 
treści  jednostki  modułowej  i  naleŜy  je  wykorzystać  do  oceny  uczniów,  a  wyniki 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

osiągnięte  przez  uczniów  powinny  stanowić  podstawę  do  oceny  pracy  własnej 
nauczyciela  realizującego  program  jednostki  modułowej.  KaŜdemu  zadaniu  testu 
przypisano  określoną  liczbę  moŜliwych  do  uzyskania  punktów  (0  lub  1  punkt).  Ocena 
końcowa  uzaleŜniona  jest  od  ilości  uzyskanych  punktów.  Nauczyciel  moŜe  zastosować 
test  według  własnego  projektu  oraz  zaproponować  własną  skalę  ocen.  NaleŜy  pamiętać, 
Ŝ

eby  tak  przeprowadzić  proces  oceniania  ucznia,  aby  umoŜliwić  mu  jak  najpełniejsze 

wykazanie swoich umiejętności.  

 

Metody polecane do stosowania podczas kształcenia modułowego to: 

 

pokaz, 

 

ć

wiczenie (laboratoryjne lub inne), 

 

projektów, 

 

przewodniego tekstu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych  

322[13].Z1 

Podstawy wytwarzania przedmiotów 

ortopedycznych 

322[13].Z1.03 

UŜytkowanie urządzeń 

elektrycznych 
i sterowanych 

automatycznie 

322[13].Z1.01  

Poslugiwanie się  

dokumentacją techniczną 

322[13].Z1.02 

Wykonywanie obróbki 
ręcznej i mechanicznej 

materiałów 

322[13].Z1.04 

Wykonywanie elementów 

przedmiotów ortopedycznych 

z materiałów metalowych 

322[13].Z1.07 

Wykonywanie elementów 

przedmiotów ortopedycznych 

z materiałów włókienniczych 

322[13].Z1.05 

Wykonywanie elementów 

przedmiotów ortopedycznych 

z drewna 

322[13].Z1.08 

Wykonywanie elementów 

przedmiotów ortopedycznych 

ze skóry 

322[13].Z1.06 

Wykonywanie elementów 

przedmiotów ortopedycznych 

z tworzyw sztucznych 

322[13].Z1.09 

Wykonywanie odlewów 

gipsowych w technice 

ortopedycznej 

322[13].Z1.10 

Dobieranie konstrukcji 

mieszanych w protetyce 

ortopedycznej 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE   

 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

korzystać z róŜnych źródeł informacji, 

 

posługiwać się symbolami chemicznymi, 

 

zapisywać reakcje chemiczne, 

 

opisywać  sposoby  przerobu  ropy  naftowej,  gazu  ziemnego  i  węgla  kamiennego  oraz 
powstające w ich wyniku produkty, 

 

posługiwać się dokumentacją techniczną, 

 

wykonywać obróbkę ręczną i mechaniczną materiałów, 

 

uŜytkować urządzenia elektryczne i sterowane automatycznie, 

 

współpracować w grupie, 

 

przestrzegać zaleceń i przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA   

 

 

 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

sklasyfikować tworzywa sztuczne, 

 

scharakteryzować proces otrzymywania polimerów i ich strukturę,  

 

scharakteryzować  tworzywa  termoplastyczne,  elastomery  i  silikony  oraz  Ŝywice 
syntetyczne, 

 

posłuŜyć się urządzeniami, aparaturą, narzędziami i przyborami do wykonania laminatów 
i tworzyw sztucznych, 

 

wykonać laminowanie elementów przedmiotów ortopedycznych, 

 

zastosować  tworzywa  sztuczne  do  produkcji  przedmiotów  ortopedycznych  i  sprzętu 
rehabilitacyjnego, 

 

wykonać z tworzyw sztucznych proste elementy i przedmioty, 

 

wykonać powłoki ochronne z tworzyw sztucznych, 

 

zabezpieczyć i zmagazynować materiały i wyroby z tworzyw sztucznych, 

 

wykonać  pracę  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  oraz  ochrony 
przeciwpoŜarowej. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ

 

 

 
Scenariusz zajęć 1   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osoba prowadząca:  

…………………………………………………… 

Modułowy program nauczania:  

Technik ortopeda 322[13] 

Moduł:  

Podstawy wytwarzania przedmiotów ortopedycznych 
322[13].Z1 

Jednostka modułowa:  

Wykonywanie  elementów  przedmiotów  ortopedycznych 
z tworzyw sztucznych 322[13].Z1.06 

Temat: Klasyfikacja tworzyw sztucznych. 

Cel ogólny: uczeń potrafi dokonać klasyfikacji tworzyw sztucznych biorąc pod uwagę róŜne 

kryteria podziału. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wyjaśnić co to są tworzywa sztuczne, 

 

podać nazwy tworzyw sztucznych, 

 

przedstawić klasyfikację chemiczną tworzyw sztucznych, 

 

przedstawić klasyfikację technologiczna tworzyw sztucznych. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

wykład,  

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

zbiorowa, 

 

grupowa. 

 
Czas: 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych 

 

foliogramy dotyczące tworzyw sztucznych, 

 

tablice poglądowe dotyczące tworzyw sztucznych, 

 

eksponaty elementów sprzętu ortopedycznego wykonane z tworzyw sztucznych. 

 

Przebieg zajęć: 
1.

 

Przedstawienie się uczącym. 

2.

 

Organizacyjne i psychiczne przygotowanie klasy do pracy. 

3.

 

Podanie  tematu  lekcji  i  wskazanie  na  przydatność  poruszanych  zagadnień  w  przyszłej 
pracy zawodowej. 

4.

 

Uświadomienie  uczącym  się  celów  zajęć  i  korzyści  jakie  przyniesie  im  wiedza  zdobyta 
w ich trakcie. 

5.

 

Przedstawienie konkretnych przykładów praktycznego wykorzystania tej wiedzy. 

6.

 

Zapoznanie uczących się z planem wykładu (zapisać na foliogramie, tablicy, wyświetlić 
z prezentacji komputerowej). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

7.

 

Wyraźnie wskazać, do jakiej wiedzy, która uczący się juŜ posiadają będzie nawiązywać 
treść wykładu.  

8.

 

Przedstawienie i opracowanie nowych treści. 

9.

 

Integrowanie nowych treści z dawniej nabytymi i ich systematyzowanie. 

10.

 

Utrwalenie  nowych  treści  –  ćwiczenie  mające  na  celu  określenie,  z  jakich  tworzyw 
sztucznych mogą być wykonywane przedmioty ortopedyczne. 

11.

 

Wyjaśnienie załoŜeń pracy domowej. 

 
Zakończenie zajęć 

Rundka  –  spróbuj  odpowiedzieć  na  pytanie:  Jakie  klasyfikowane  są  tworzywa  sztuczne 

i która klasyfikacja jest bardziej uŜyteczna w przetwórstwie tworzyw? 
 
Praca domowa 

Wybierz  dowolny  przedmiot  ortopedyczny,  którego  elementy  wykonane  są  z  tworzyw 

sztucznych  i  odszukaj  w  dokumentacji  technologicznej  tego  przedmiotu,  jakie  tworzywa 
sztuczne zostały uŜyte do jego wykonania. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

pogadanka sprawdzająca. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Scenariusz zajęć 2 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osoba prowadząca:  

………………………………………………….. 

Modułowy program nauczania:  

Technik ortopeda 322[13] 

Moduł:  

Podstawy wytwarzania przedmiotów ortopedycznych 
322[13].Z1 

Jednostka modułowa:  

Wykonywanie  elementów  przedmiotów  ortopedycznych 
z tworzyw sztucznych 322[13].Z1.06 

Temat:  Wykonanie  leja  protezowego  dla  protezy  uda  z  Ŝywicy  epoksydowej  metodą 

podciśnieniową. 

Cel ogólny: uczeń potrafi wykonać laminowanie leja metodą podciśnieniową. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

przygotować stanowisko do laminowania, 

 

posłuŜyć się urządzeniami i aparatura do wykonania leja, 

 

przygotować materiały niezbędne do wykonania leja, 

 

wykonać laminowanie leja, 

 

wykonać  prace  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  oraz  ochrony 
przeciwpoŜarowej.  

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

ć

wiczenia produkcyjne (praktyczne). 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

grupowa,  

 

indywidualna. 

 
Czas: 6 godzin dydaktycznych. 
 
Uczestnicy: 

 

uczniowie kształcący się w zawodzie technik ortopeda. 

 
Środki dydaktyczne: 

 

wyposaŜenie stanowiska do laminowania, 

 

pozytyw gipsowy lub model, 

 

Ŝ

ywica syntetyczna, 

 

rękaw z dzianiny i folii. 

 
Przebieg zajęć: 
1.

 

Czynności organizacyjno przygotowawcze: 

 

przygotowanie prac i zadań szkoleniowo-produkcyjnych, 

 

sprawdzenie stanu technicznego stanowisk pracy uczących się, 

 

przywitanie z grupą, 

 

sprawdzenie obecności, 

 

sprawdzenie ubioru i psychofizycznej gotowości uczniów do zajęć. 

2.

 

InstruktaŜ wstępny: 

 

sprawdzenie merytorycznego przygotowania uczniów do zajęć, 

 

podanie tematu i celów zajęć, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

 

dokonanie podbudowy teoretycznej działań praktycznych, które maja być wykonane, 

 

opis sposobu wykonania laminowania w podciśnieniu, 

 

zaznajomienie  uczniów  z  urządzeniami,  narzędziami,  materiałami  które  będą  uŜyte 
w toku pracy, 

 

pokaz czynności praktycznych dokonany przez nauczyciela, 

 

sprawdzenie stopnia zrozumienia przez uczniów celu, zadań oraz sposobów pracy, 

 

uświadomienie przepisów bhp. 

3.

 

Przydział zadań szkoleniowo-produkcyjnych. 

 

przydział prac, 

 

przydział stanowisk pracy, 

 

określenie kryteriów oceny za wykonana pracę. 

4.

 

InstruktaŜ bieŜący – obchód stanowisk pracy uczniów, obejmuje: 

 

organizację stanowisk pracy, 

 

stan urządzeń i narzędzi, 

 

prawidłowość sposobów wykonania pracy, 

 

przestrzeganie przepisów bhp, 

 

wykorzystywanie podczas pracy dokumentacji technicznej, 

 

korygowanie błędów popełnianych przez uczniów, 

 

bieŜąca kontrola wykonywanej pracy, 

 

końcowy stan zaawansowania pracy uczniów, 

 

wyraŜenie  zgody  na  zakończenie  prac  i  przygotowanie  się  do  zaprezentowania 
i oceny wykonanej pracy. 

5.

 

Ocena pracy szkoleniowo-produkcyjnej uczniów. 

6.

 

InstruktaŜ końcowy: 

 

podsumowanie  wyników  pracy  całej  grupy  z  podkreśleniem  dodatnich  i  ujemnych 
stron pracy. 

7. Czynności organizacyjno-porządkowe. 
 
Praca domowa 

Opracowanie algorytmu wykonania laminowania leja protezowego 

 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

pogadanka podsumowująca. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

5.  ĆWICZENIA 

 
5.1. 

Klasyfikacja tworzyw sztucznych. 

 
5.1.1.  Ćwiczenia  

 

 

 

 

 

 

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj  klasyfikacji  tworzyw  sztucznych  ze  względu  na  pochodzenie  i  sposób 

otrzymywania, właściwości uŜytkowe i technologiczne. 

  
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na klasyfikacje tworzyw sztucznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych kryteria klasyfikacji tworzyw sztucznych, 

2)

 

opracować podział tworzyw biorąc pod uwagę skład chemiczny, 

3)

 

opracować klasyfikację technologiczną tworzyw sztucznych, 

4)

 

dokonać podziału tworzyw sztucznych według typów uŜyteczności. 

5)

 

podać przykłady zastosowania tworzyw sztucznych, 

6)

 

rozpoznać rodzaj tworzywa sztucznego w oparciu o analizę próbek tworzyw sztucznych.  

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Dokonaj podziału tworzyw sztucznych biorąc pod uwagę postacie handlowe tworzyw. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na klasyfikacje tworzyw sztucznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych kryteria klasyfikacji tworzyw sztucznych, 

2)

 

opracować podział tworzyw biorąc pod uwagę obrót handlowy, 

3)

 

scharakteryzować poszczególne rodzaje tworzyw dopuszczone do obrotu handlowego. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

5.2. 

Otrzymywanie polimerów i ich struktura 

 
5.2.1.  Ćwiczenia 

 

 

Ćwiczenie 1 

Sklasyfikuj polimery i opisz sposób ich otrzymywania. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  klasyfikacje  tworzyw  sztucznych 
oraz ich charakterystykę a zwłaszcza polimerów. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  kryteria  podziału  polimerów  i  informacje  na 
temat ich otrzymywania, 

2)

 

dokonać podziału polimerów, 

3)

 

przedstawić w formie schematu proces otrzymywania polimerów. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ właściwości fizyczne i zastosowanie wybranych polimerów.  
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na właściwości fizyczne i zastosowanie 
polimerów. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  kryteria  podziału  polimerów,  informacje  na 
temat ich otrzymywania i właściwości fizycznych, 

2)

 

wypisać w formie tabeli cechy wybranych polimerów i ich zastosowanie. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

5.3. 

Tworzywa termoplastyczne, elastomery, silikony 

 
5.3.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Wypisz  waŜniejsze  tworzywa  termoplastyczne.  Określ  do  wyrobu,  jakich  przedmiotów 

uŜywane są poszczególne tworzywa. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na właściwości fizyczne i zastosowanie 
termoplastów. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  kryteria  podziału  termoplastów  i  informacje  na 
temat ich otrzymywania, 

2)

 

dokonać podziału tworzyw termoplastycznych, 

3)

 

poszukać  w  dostępnej  literaturze  informacji  na  temat  wykorzystania  tworzyw 
termoplastycznych w przemyśle, 

4)

 

w  zakładach  wytwarzających  sprzęt  ortopedyczny  zebrać  informacje  do  wyrobu  jakich 
przedmiotów ortopedycznych lub ich elementów wykorzystywane są termoplasty, 

5)

 

zebrane informacje zapisać w formie tabelarycznej. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ do wyrobu, jakich przedmiotów uŜywane są tworzywa silikonowe. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na właściwości fizyczne i zastosowanie 
silikonów. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  silikonów  i  ich 
otrzymywania, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

2)

 

dokonać podziału silikonów, 

3)

 

poszukać  w  dostępnej  literaturze  informacji  na  temat  wykorzystania  silikonów 
w przemyśle, 

4)

 

w  zakładach  wytwarzających  sprzęt  ortopedyczny  zebrać  informacje  do  wyrobu  jakich 
przedmiotów  ortopedycznych  lub  ich  elementów  wykorzystywane  są  tworzywa 
silikonowe, 

5)

 

zebrane informacje zapisać w formie tabelarycznej. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

5.4. 

śywice syntetyczne 

 
5.4.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Sklasyfikuj duroplasty termoutwardzalne. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na właściwości fizyczne i zastosowanie 
Ŝ

ywić syntetycznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  Ŝywic  syntetycznych 
(duroplastów) i ich otrzymywania, 

2)

 

dokonać podziału duroplastów, 

3)

 

poszukać  w  dostępnej  literaturze  informacji  na  temat  wykorzystania  duroplastów 
termoutwardzalnych w przemyśle, 

4)

 

w  zakładach  wytwarzających  sprzęt  ortopedyczny  zebrać  informacje  do  wyrobu  jakich 
przedmiotów  ortopedycznych  lub  ich  elementów  wykorzystywane  są  duroplasty 
termoutwardzalne, 

5)

 

zebrane informacje zapisać w formie tabelarycznej. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Sklasyfikuj duroplasty chemoutwardzalne. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na właściwości fizyczne i zastosowanie 
Ŝ

ywić syntetycznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  Ŝywic  syntetycznych 
(duroplastów) i ich otrzymywania, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

2)

 

dokonać podziału duroplastów, 

3)

 

poszukać  w  dostępnej  literaturze  informacji  na  temat  wykorzystania  duroplastów 
chemoutwardszalnych w przemyśle, 

4)

 

w  zakładach  wytwarzających  sprzęt  ortopedyczny  zebrać  informacje  do  wyrobu  jakich 
przedmiotów  ortopedycznych  lub  ich  elementów  wykorzystywane  są  duroplasty 
chemoutwardzalne, 

5)

 

zebrane informacje zapisać w formie tabelarycznej. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

próbki tworzyw sztucznych, 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

5.5. 

Wykonywanie laminatów 

 

 

5.5.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Opracuj  wykaz  urządzeń,  narzędzi  i  przyborów,  w  które  powinno  być  wyposaŜone 

stanowisko do laminowania. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na wykonywanie laminatów. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych informacje na temat wykonywania laminatów, 

2)

 

w czasie pobytu  w zakładach ortopedycznych zapoznać się z wyposaŜeniem stanowiska 
do laminowania, 

3)

 

sporządzić  wykaz  urządzeń,  narzędzi  i  przyborów,  w  które  powinno  być  wyposaŜone 
stanowisko do laminowania. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Wykonaj lej protezowy z Ŝywicy syntetycznej 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na wykonywanie laminatów. Nauczyciel 
powinien  omówić  zakres  i  technikę  wykonania  ćwiczenia  z  uwzględnieniem  przepisów 
bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  wykonywania  elementów 
protez z Ŝywicy, 

2)

 

dobrać urządzenia, narzędzia i przybory niezbędne do wykonania leja z Ŝywicy, 

3)

 

sprawdzić stan techniczny sprzętu, 

4)

 

przygotować materiały potrzebne do wykonania leja, 

5)

 

wykonać laminowanie według obowiązującego algorytmu wykonania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

materiały potrzebne do wykonania laminowania, 

 

wyposaŜenia stanowiska do laminowania, 

 

algorytm wykonania leja, 

 

przykładowa dokumentacja techniczna wykonania laminatów, 

 

eksponaty elementów przedmiotów ortopedycznych wykonane z laminatów, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

5.6. 

Zastosowanie 

tworzyw 

sztucznych 

rozwiązaniach 

konstrukcyjnych przedmiotów ortopedycznych 

 

 

5.6.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Dobierz  tworzywa  sztuczne  do  wykonania  protezy  modułowej  kończyny  dolnej  po 

amputacji na poziomie uda. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  wykorzystanie  tworzyw  sztucznych 
do wyrobu przedmiotów ortopedycznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  tworzyw  sztucznych 
wykorzystywanych w technice ortopedycznej, 

2)

 

sporządzić wykaz elementów protezy które wykonane będą z tworzywa sztucznego, 

3)

 

określić rodzaj tworzywa sztucznego które naleŜy uŜyć do budowy elementu protezy. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

katalogi protez kończyn dolnych, 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

eksponaty protez modułowych, 

 

eksponaty elementów protez wykonanych z tworzyw sztucznych, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2  

Dobierz  tworzywa  sztuczne  do  wykonania  przedmiotów  zaopatrzenia  ortopedycznego 

stopy. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  wykorzystanie  tworzyw  sztucznych 
do wyrobu przedmiotów ortopedycznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  tworzyw  sztucznych 
wykorzystywanych w technice ortopedycznej, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

2)

 

sporządzić  wykaz  przedmiotów  zaopatrzenia  ortopedycznego  stopy  które  mogą  być 
wykonane z tworzywa sztucznego, 

3)

 

określić rodzaj tworzywa sztucznego które naleŜy uŜyć do budowy elementu określonego 
rodzaju zaopatrzenia ortopedycznego stopy, 

4)

 

wykonać zestawienie w układzie tabelarycznym. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

katalogi zaopatrzenia ortopedycznego stopy, 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

eksponaty przedmiotów ortopedycznych do zaopatrzenia stopy, 

 

eksponaty przedmiotów ortopedycznych wykonane z tworzyw sztucznych, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 3 

Wykonaj  wkładkę  do  uniesienia  sklepienia  poprzecznego  i  podłuŜnego  stopy 

z zastosowaniem tworzyw sztucznych. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  wykorzystanie  tworzyw  sztucznych 
do  wyrobu  przedmiotów  ortopedycznych.  Nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 
wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  tworzyw  sztucznych 
wykorzystywanych w technice ortopedycznej, 

2)

 

wykonać obrys stopy, 

3)

 

dobrać materiały do wykonania wściółki,  

4)

 

dobrać odpowiednie peloty sklepienia podłuŜnego i poprzecznego, 

5)

 

wykroić elementy wkładki, 

6)

 

połączyć poszczególne elementy za pomocą klejenia, 

7)

 

wykonać dopasowanie całości wkładki do obuwia standardowego, 

8)

 

wykonać obróbkę wykańczająca. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4, długopis, 

 

katalogi zaopatrzenia ortopedycznego stopy, 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

eksponaty przedmiotów ortopedycznych do zaopatrzenia stopy, 

 

eksponaty przedmiotów ortopedycznych wykonane z tworzyw sztucznych, 

 

materiały do wykonania wkładki, 

 

narzędzia do wykonania wkładki, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

5.7. 

Wytwarzanie  elementów  przedmiotów  ortopedycznych 
z tworzyw sztucznych 

 
5.7.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1. 

Wykonaj aparat łuskowy z tworzywa sztucznego na stopę opadającą (wiotką). 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  wykorzystanie  tworzyw  sztucznych 
do  wyrobu  przedmiotów  ortopedycznych.  Nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 
wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  tworzyw  sztucznych 
wykorzystywanych w technice ortopedycznej, 

2)

 

powtórzyć treści dotyczące procedury wykonywania łuski na stopę i goleń, 

3)

 

przeanalizować zlecenie lekarskie, 

4)

 

dokonać pomiaru kończyny, 

5)

 

wykonać rysunek techniczny łuski, 

6)

 

dobrać odpowiednią formę,  

7)

 

dobrać niezbędne materiały, narzędzia i sprzęt do wykonania łuski, 

8)

 

wykonać laminowanie części tylnej formy z ujęciem stopy od strony podeszwowej, 

9)

 

wykonać prace wykańczające. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi sprzętu ortopedycznego, 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

zlecenie lekarskie, 

 

narzędzia i maszyny do wykonania łuski, 

 

materiały do wykonania łuski, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Wykonaj  aparat  z  tworzywa  sztucznego  dla  pacjenta  z  ręką  poraŜenną  w  ustawieniu 

wyprostnym z kciukiem w odwiedzeniu z ujęciem przedramienia z zapięciem na paski. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  wykorzystanie  tworzyw  sztucznych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

do  wyrobu  przedmiotów  ortopedycznych.  Nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 
wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  tworzyw  sztucznych 
wykorzystywanych w technice ortopedycznej, 

2)

 

powtórzyć treści dotyczące procedury wykonywania łuski na rękę, 

3)

 

przeanalizować zlecenie lekarskie, 

4)

 

dokonać pomiaru (obmiaru ) kończyny, 

5)

 

wykonać rysunek techniczny łuski, 

6)

 

dobrać niezbędne materiały, narzędzia i sprzęt do wykonania łuski, 

7)

 

dobrać lub wykonać formę do wykonania tej ortezy, 

8)

 

wykonać łuskę, 

9)

 

wykonać czynności wykańczające. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

 

katalogi sprzętu ortopedycznego, 

 

katalogi tworzyw sztucznych, 

 

zlecenie lekarskie, 

 

narzędzia i maszyny do wykonania łuski, 

 

materiały do wykonania łuski, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 3 

Wykonaj  lej  z  Ŝywicy  syntetycznej  na  kikut  podudzia  po  amputacji  na  poziomie 

1/3 bliŜszej goleni. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  wykorzystanie  tworzyw  sztucznych 
do  wyrobu  przedmiotów  ortopedycznych.  Nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 
wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiale  nauczania  i  dostępnych  źródłach  informacje  dotyczące 
wykonywania leja protezowego z Ŝywicy, 

2)

 

opracować projekt dokumentacji technologicznej wykonania leja, 

3)

 

przygotować materiały niezbędne do wykonania leja, 

4)

 

dobrać narzędzia, urządzenia i przybory do wykonania leja, 

5)

 

wykonać negatyw i pozytyw kikuta, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

6)

 

dokonać obróbkę pozytywu, 

7)

 

przygotować Ŝywicę do wykonania leja, 

8)

 

odlać lej z Ŝywicy, 

9)

 

wykonać obróbkę wykańczająca leja. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

materiały do wykonania leja z Ŝywicy, 

 

narzędzia, sprzęt do wykonania leja, 

 

przykładowa dokumentacja protezy goleni, 

 

model kikuta goleni, 

 

eksponaty protez goleni, 

 

papier formaty A4, ołówki, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

5.8. 

Powłoki ochronne z tworzyw sztucznych 

 
5.8.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Wykonaj laminowanie zewnętrznej powierzchni elementu protezy wykonanej z drewna. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  wykorzystanie  tworzyw  sztucznych 
do  wyrobu  przedmiotów  ortopedycznych.  Nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 
wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  tworzyw  sztucznych 
wykorzystywanych w technice ortopedycznej, 

2)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  obróbki  wykańczającej 
wyrobów drewnianych, 

3)

 

przygotować powierzchnie drewna do laminowania, 

4)

 

załoŜyć 1 – 2 warstwy dzianiny ortopedycznej, 

5)

 

przesycić dzianinę płynną Ŝywicą, 

6)

 

dokładnie rozprowadzić Ŝywicę po powierzchni drewna, 

7)

 

wybrać zbędną warstwę drewna jeŜeli zachodzi taka potrzeba. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ć

wiczenie. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

 

półfabrykat drewniany leja goleni, 

 

materiały, urządzenia i narzędzia do wykonania laminowania, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Opracuj  wykaz  zagroŜeń  występujących  przy  pracy  z  tworzywami  sztucznymi  i  podaj 

zabezpieczenia, które naleŜy stosować pracując przy przetwórstwie tworzyw sztucznych.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  na  temat  zagroŜeń  występujących 
przy pracy z tworzywami sztucznymi, 

2)

 

skonsultować się z inspektorem bhp w zakładzie ortopedycznym, 

3)

 

opracować wykaz zagroŜeń, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

4)

 

zaproponować  zabezpieczenia  które  naleŜy  stosować  pracując  przy  wykonywaniu 
przedmiotów z tworzyw sztucznych. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

ć

wiczenie. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

 

instrukcje BHP dotyczące pracy z tworzywami sztucznymi, 

 

wykaz środków ochrony osobistej, 

 

charakterystyki tworzyw sztucznych, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

 
Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego    

 
Test 1 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Wykonywanie  elementów 
przedmiotów ortopedycznych z tworzyw sztucznych”  

 

 

 
Test składa się z 24 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania  2,  3,  4,  6,  8,  9,  10,  11,  12,  13,  14,  16,  18,  19,  20,  21,  22,  23,  24  są  z  poziomu 
podstawowego, 

 

zadania 1, 5, 7, 15, 17 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 

 

 

 

 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 15 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie .17 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  20  zadań,  w  tym  co  najmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 
Klucz odpowiedzi: 1.
 b, 2. b, 3. b, 4. c, 5. d, 6. d, 7. d, 8. b, 9. d, 10. b, 11. d
12. 
b, 13. d, 14. a, 15. a, 16. b, 17. b, 18. a, 19. a, 20. d, 21. c, 22. d, 23. c, 24. d. 
 
Plan testu    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

RozróŜnić budowę tworzyw 
sztucznych 

PP 

RozróŜnić tworzywa sztuczne 

RozróŜnić tworzywa sztuczne 

Określić właściwości tworzyw 
sztucznych 

Scharakteryzować i określić 
zastosowanie tworzyw sztucznych 

PP 

Zidentyfikować tworzywo sztuczne 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

Scharakteryzować i określić 
zastosowanie tworzyw sztucznych 

PP 

Wskazać sposób przetwarzania 
tworzyw sztucznych 

RozróŜniać proces technologiczny 
przetwarzania termoplastów 

10 

Rozpoznać właściwości tworzyw 
sztucznych 

11  Zidentyfikować tworzywo sztuczne 

12 

Wyjaśnić proces wytwarzania 
laminatów 

13 

Zidentyfikować niebezpieczeństwa 
związane z przetwarzaniem tworzyw 
sztucznych 

14 

Wskazać sposób przechowywania 
ś

rodków chemicznych słuŜących do 

wyrobu laminatów 

15 

Wskazać sposób przechowywania 
ś

rodków chemicznych słuŜących do 

wyrobu elementów przedmiotów 
ortopedycznych 

PP 

16 

Wybrać sposób wykonania elementów 
protez z tworzyw sztucznych 

17 

Dobrać środki chemiczne do 
wytwarzania przedmiotów 
ortopedycznych z Ŝywic 

PP 

18  Dobrać proces technologiczny 

19 

RozróŜnić zagroŜenia związane z praca 
z tworzywami sztucznymi 

20  RozróŜnić proces technologiczny 

21 

Wskazać sposób magazynowania 
tworzyw sztucznych 

22 

Wybrać sposób wykonania elementów 
protez z tworzyw sztucznych 

23 

Dobrać materiały do wykonania 
przedmiotu ortopedycznego 

24 

Wskazać zastosowanie tworzywa 
sztucznego 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela    

 

 

 

 

 

  

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem,  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań zawartych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 

4.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

5.

 

Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 

6.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 

7.

 

Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

8.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 

9.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  24  zadań.  Do  kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi. 
Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 
znak X. W przypadku pomyłki naleŜy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

7.

 

Jeśli  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóŜ  rozwiązanie 
zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

−−−−

 

instrukcja, 

−−−−

 

zestaw zadań testowych, 

−−−−

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

  

 

 

 

 

 
1.

 

Tworzywa sztuczne to związki, w których podstawowym składnikiem są związki 
a)

 

organiczne drobnocząsteczkowe. 

b)

 

organiczne wielkocząsteczkowe. 

c)

 

nieorganiczne. 

d)

 

mineralne. 

 
2.

 

Tworzywa  wytwarzane  na  drodze  przeróbki  chemicznej  wielkocząsteczkowych 
związków,  bez  naruszenia  struktury  łańcuchów  węglowych  tych  związków  są  to 
tworzywa 
a)

 

pełnosyntetyczne. 

b)

 

półsyntetyczne. 

c)

 

polimeryzacyjne. 

d)

 

polikondensacyjne. 

 
3.

 

Kauczuk naturalny i kauczuki syntetyczne naleŜą do 
a)

 

plastomerów. 

b)

 

elastomerów. 

c)

 

poliamidów. 

d)

 

polietylenów. 

 
4.

 

Tworzywami  sztucznymi,  które  pod  wpływem  ogrzewania  stają  się  plastyczne  a  po 
oziębieniu twardnieją są 
a)

 

duroplasty. 

b)

 

aminoplasty. 

c)

 

termoplasty. 

d)

 

fenoplasty. 

 
5.

 

Płyty zastępujące szkło produkowane są z tworzywa o nazwie 
a)

 

fenoplast. 

b)

 

polipropylamid. 

c)

 

polichlorek winylu. 

d)

 

polimetakrylan metylu. 

 
6.

 

Tworzywem,  z  którego  wytwarza  się  włókna,  a  następnie  tkaniny  stosowane  miedzy 
innymi na tzw. kordy opon samochodowych jest 
a)

 

polichlorek winylu. 

b)

 

polistyren. 

c)

 

polietylen. 

d)

 

poliamid. 

 
7.

 

Powłoki  naczyń  kuchennych  wykonuje  się  z  tworzywa  o  nazwie  handlowej  Teflon. 
Nazwą chemiczną teflonu jest 
a)

 

octan celulozy. 

b)

 

polistyren. 

c)

 

polipropylen. 

d)

 

tetrafluoroetylen. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

8.

 

Rury z tworzyw sztucznych produkuje się poprzez 
a)

 

prasowanie wtryskowe. 

b)

 

wytłaczanie. 

c)

 

formowanie wtórne. 

d)

 

prasowanie. 

 
9.

 

Kalandrowanie to proces technologiczny otrzymywania z tworzyw termoplastycznych 
a)

 

płyt laminatowych. 

b)

 

kształtowników. 

c)

 

prętów. 

d)

 

folii. 

 
10.

 

Polietylen moŜe być stosowany w zakresie temperatur 
a)

 

- 30 do +60°C. 

b)

 

- 70 do + 70 °C. 

c)

 

- 20 do + 110°C. 

d)

 

 10 do +115°C. 

 

11.

 

Włókna syntetyczne o nazwach handlowych Elana i Torlen produkuje się z 
a)

 

aminoplastów. 

b)

 

poliamidów. 

c)

 

polietylenów. 

d)

 

poliestrów termoplastycznych. 

 

12.

 

Dodanie nadmiernej ilości utwardzacza do Ŝywicy moŜe spowodować 
a)

 

niedotwardzenie Ŝywicy. 

b)

 

kruchość Ŝywicy. 

c)

 

kurczenie się Ŝywicy. 

d)

 

zmianę zabarwienia Ŝywicy. 

 
13.

 

Aminy  uŜywane  do  utwardzania  Ŝywic  epoksydowych,  są  silnie  trujące  i  mogą 
spowodować 
a)

 

podraŜnienie dróg oddechowych. 

b)

 

oparzenia skóry. 

c)

 

podraŜnienia spojówek. 

d)

 

uczulenia skórne. 

 

14.

 

Rozpuszczalniki  typu:  alkohol  metylowy,  benzen,  słuŜące  do  produkcji  laminatów  do 
lejów udowych naleŜy przechowywać w pomieszczeniu 
a)

 

z wentylacją wyciągową. 

b)

 

nieprzewiewnym. 

c)

 

chłodnym, o niekontrolowanej wilgotności. 

d)

 

ciepłym, o duŜym nasłonecznieniu. 

 

15.

 

Płynne  mleczko  lateksowe  uŜywane  do  produkcji  wkładek  pneumatycznych  do  lejów, 
naleŜy przechowywać w zbiornikach 
a)

 

szczelnych, ze względu na jego właściwości gnilne. 

b)

 

przewiewnych, ze względu na jego właściwości gnilne. 

c)

 

schładzanych, ze względu na jego właściwości wybuchowe. 

d)

 

eksykatorach, ze względu na jego właściwości wybuchowe. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

16.

 

Lateksowe  pokrycia  ciałopodobne,  pończochy  pneumatyczne,  naleŜy  wykonać  metodą 
suchą 
a)

 

w rozgrzanej formie metalowej, do której wsypuje się proszek lateksowy. 

b)

 

na rozgrzanej formie pogrąŜonej w proszku lateksowym. 

c)

 

w formie ceramicznej nagrzanej od 50 do 100°C pogrąŜonej w proszku lateksowym. 

d)

 

na formie ceramicznej nagrzanej do 50 do 100°C wypełnionej proszkiem 
lateksowym. 

 

17.

 

Do  barwienia  Ŝywic:  laminatowej,  odlewniczej,  szybkoŜelującej  i  szpachlowej,  moŜna 
stosować barwniki Degussa lub barwniki 
a)

 

suche na bazie metylmetakrylanów (MMA). 

b)

 

ciekłe na bazie metylmetakrylanów (MMA). 

c)

 

suche na bazie trójchloroetylenu (TRI). 

d)

 

ciekłe na bazie trójchloroetylenu (TRI). 

 

18.

 

Podczas  wykonywania  laminatów  z  Ŝywic  w  technice  ortopedycznej  stosuje  się  między 
innymi następujące maszyny i urządzenia 
a)

 

Ŝ

elazko, suszarkę, urządzenia wyciągowe. 

b)

 

zgrzewarkę, frezarkę, aparaturę próŜniową. 

c)

 

pistolet grzejny, nagrzewnicę, szlifierkę. 

d)

 

Ŝ

elazko, wytłaczarkę, nagrzewnicę, frezarkę. 

 
19.

 

Podczas  wytwarzania  laminatów,  przy  uŜyciu  Ŝywic  poliestrowych  o  duŜej  zawartości 
styrenu, naleŜy zachować szczególną ostroŜność, gdyŜ Ŝywice te mogą spowodować 
a)

 

oparzenia skóry i podraŜnienia dróg oddechowych. 

b)

 

wymioty i podraŜnienia dróg oddechowych. 

c)

 

silne uczulenie i choroby nowotworowe. 

d)

 

zawroty głowy i choroby nowotworowe. 

 

20.

 

Powlekanie powierzchni metalowych tworzywami sztucznymi nosi nazwę 
a)

 

laminowania. 

b)

 

silikonowanie. 

c)

 

pergaminowania. 

d)

 

fluidyzacji. 

 

21.

 

ś

ywice  epoksydowe  uŜywane  do  produkcji  laminatów  naleŜy  magazynować 

w pomieszczeniach 
a)

 

ciemnych i chłodnych. 

b)

 

dobrze nasłonecznionych. 

c)

 

suchych i dobrze wentylowanych.  

d)

 

z dodatkowym źródłem ciepła. 

 

22.

 

Przygotowanie minimum dwóch rękawów foliowych jest konieczne do wykonania 
a)

 

stopy protezowej bezprzegubowej. 

b)

 

protezy kosmetycznej z PCV. 

c)

 

negatywu i pozytywu gipsowego. 

d)

 

lejka kikutowego z Ŝywicy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

23.

 

Do wykonania poduszki przeciwodleŜynowej moŜna uŜyć 
a)

 

Ŝ

ywicy epoksydowej. 

b)

 

gumy mikroporowatej. 

c)

 

granulatu polistyrenu. 

d)

 

polichlorku winylu. 

 

24.

 

Z polichlorku winylu najczęściej wykonuje się 
a)

 

lej kikutowy przedramienia. 

b)

 

rękę berlińską. 

c)

 

stopę dynamiczną. 

d)

 

rękę bierną. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 
Wykonywanie  elementów  przedmiotów  ortopedycznych  z  tworzyw 
sztucznych

  

 
Zakreśl poprawną odpowiedź 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

21 

 

22 

 

23 

 

24 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

38 

Test 2 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Wykonywanie  elementów 
przedmiotów ortopedycznych z tworzyw sztucznych”  

 

 

 
Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20. są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 2, 7, 10, 14 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 

 

 

 

 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:    

 

 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie .16 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 
Klucz odpowiedzi: 1. 
a, 2. d, 3. b, 4. b, 5. a, 6. d, 7. c, 8. b, 9. a, 10. a, 11. d
12. 
d, 13. b, 14. d, 15. d, 16. d, 17. d, 18. d, 19. b, 20. b. 
 
Plan testu    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Wskazać zastosowanie tworzywa 
sztucznego 

RozróŜnić budowę tworzyw 
sztucznych 

PP 

Wskazać sposób przechowywania 
ś

rodków chemicznych słuŜących do 

wyrobu laminatów 

Dobrać materiały do wykonania 
przedmiotu ortopedycznego 

Dobrać proces technologiczny 

RozróŜnić tworzywa sztuczne 

Dobrać środki chemiczne do 
wytwarzania przedmiotów 
ortopedycznych z Ŝywic 

PP 

Wskazać sposób magazynowania 
tworzyw sztucznych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

39 

RozróŜnić tworzywa sztuczne 

10 

Scharakteryzować i określić 
zastosowanie tworzyw sztucznych 

PP 

11  Zidentyfikować tworzywo sztuczne 

12 

Wybrać sposób wykonania elementów 
protez z tworzyw sztucznych 

13 

Określić właściwości tworzyw 
sztucznych 

14 

Scharakteryzować i określić 
zastosowanie tworzyw sztucznych 

PP 

15  Zidentyfikować tworzywo sztuczne 

16 

Wyjaśnić proces wytwarzania 
laminatów 

17 

RozróŜnić zagroŜenia związane z praca 
z tworzywami sztucznymi 

18 

RozróŜniać proces technologiczny 
przetwarzania termoplastów 

19 

Wskazać sposób przetwarzania 
tworzyw sztucznych 

20  RozróŜnić proces technologiczny 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

40 

Przebieg testowania   

 

 

Instrukcja dla nauczyciela    

 

 

 

 

 

  

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem,  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań zawartych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 

4.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

5.

 

Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 

6.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 

7.

 

Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

8.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 

9.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się  czasie 
zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  20  zadań.  Do  kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi. 
Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 
znak X. W przypadku pomyłki naleŜy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

7.

 

Jeśli  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóŜ  rozwiązanie 
zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

−−−−

 

instrukcja, 

−−−−

 

zestaw zadań testowych, 

−−−−

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

41 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

Z polichlorku winylu najczęściej wykonuje się 
a)

 

rękawicę kosmetyczną. 

b)

 

stopę dynamiczną. 

c)

 

lej kikutowy przedramienia. 

d)

 

lej uda. 

 
2.

 

Podstawowym składnikiem tworzyw sztucznych są związki 
a)

 

nieorganiczne drobnocząsteczkowe. 

b)

 

mineralne. 

c)

 

organiczne drobnocząsteczkowe. 

d)

 

organiczne wielkocząsteczkowe. 

 
3.

 

ś

ywice słuŜące do produkcji laminatów naleŜy przechowywać w miejscu 

a)

 

ciepłym i ciemnym. 

b)

 

dobrze wentylowanym. 

c)

 

ciepłym i wilgotnym. 

d)

 

chłodnym i wilgotnym 

 

4.

 

Materac przeciwodleŜynowy moŜna wykonać z 
a)

 

epidianu. 

b)

 

granulatu polistyrenu. 

c)

 

PCV. 

d)

 

polichlorku winylu. 

 
5.

 

Stanowisko do laminowania wyposaŜone jest między innymi w 
a)

 

Ŝ

elazko, suszarkę, urządzenia wyciągowe. 

b)

 

pistolet grzejny, nagrzewnicę, szlifierkę. 

c)

 

zgrzewarkę, frezarkę, aparaturę próŜniową. 

d)

 

Ŝ

elazko, wytłaczarkę, nagrzewnicę, frezarkę. 

 

6.

 

Tworzywa  wytwarzane  na  drodze  przeróbki  chemicznej  wielkocząsteczkowych 
związków, bez naruszenia struktury łańcuchów węglowych tych związków to tworzywa 
a)

 

polikondensacyjne. 

b)

 

polimeryzacyjne. 

c)

 

pełnosyntetyczne. 

d)

 

półsyntetyczne. 

  

7.

 

Do barwienia Ŝywic oprócz barwników Degussa moŜna stosować 
a)

 

ciekłe na bazie metylmetakrylanów (MMA). 

b)

 

suche na bazie metylmetakrylanów (MMA). 

c)

 

ciekłe na bazie trójchloroetylenu (TRI).

 

d)

 

suche na bazie trójchloroetylenu (TRI). 

 
8.

 

Rozpuszalniki uŜywane do produkcji laminatów muszą być przechowywane w miejscu 
a)

 

chłodnym. 

b)

 

dobrze wentylowanym. 

c)

 

ciepłym i wilgotnym. 

d)

 

suchym. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

42 

9.

 

Kauczuki naleŜą do grupy tworzyw zwanych 
a)

 

elastomerów. 

b)

 

winylami. 

c)

 

polietylenów. 

d)

 

plastomerów. 

 

10.

 

Teflon naleŜy do tworzyw, których nazwa chemiczna brzmi następującą 
a)

 

tetrafluoroetylen. 

b)

 

polipropylen. 

c)

 

propylamid. 

d)

 

styren. 

 

11.

 

Z tworzyw sztucznych wytwarza się tkaniny, przykładem takiego tworzywa jest 
a)

 

polichlorek winylu. 

b)

 

polietylen. 

c)

 

polistyren. 

d)

 

poliamid. 

 
12.

 

Rękawy z folii niezbędne są do wykonania 
a)

 

poduszki przeciwodlezynowej. 

b)

 

stopy protezowej. 

c)

 

gorsetu Jewetta. 

d)

 

leja protezowego. 

 
13.

 

Tworzywami sztucznymi, które zmieniają swoje  właściwości pod  wpływem ogrzewania 
i oziębiania są 
a)

 

ceramicy. 

b)

 

termoplasty. 

c)

 

duroplasty. 

d)

 

coloplasty. 

 

14.

 

Chemiczną nazwą plexglasu jest 
a)

 

fenoplast. 

b)

 

polipropylamid. 

c)

 

polichlorek winylu. 

d)

 

polimetakrylan metylu. 

 
15.

 

Włókn syntetyczne o nazwie Torlen produkuje się z 
a)

 

aminoplastów. 

b)

 

poliamidów. 

c)

 

polietylenów. 

d)

 

poliestrów termoplastycznych. 

 
16.

 

Dodanie za duŜej ilości utwardzacza do Ŝywicy moŜe spowodować 
a)

 

kurczenie się Ŝywicy. 

b)

 

porowatość Ŝywicy. 

c)

 

niedotwardzenie Ŝywicy. 

d)

 

kruchość Ŝywicy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

43 

17.

 

Podczas  wytwarzania  laminatów,  przy  uŜyciu  Ŝywic  poliestrowych  o  duŜej  zawartości 
styrenu, naleŜy zachować ostroŜność, gdyŜ Ŝywice te mogą powodować 
a)

 

zawroty głowy i biegunki. 

b)

 

wymioty i podraŜnienia dróg oddechowych. 

c)

 

silne uczulenie i choroby nowotworowe. 

d)

 

oparzenia skóry i podraŜnienia dróg oddechowych. 

 

18.

 

Rury z tworzyw sztucznych produkuje się poprzez 
a)

 

prasowanie wtryskowe. 

b)

 

formowanie wtórne. 

c)

 

prasowanie. 

d)

 

wytłaczanie. 

 
19.

 

W procesie kalandrowanie tworzyw termoplastycznych otrzymuje się 
a)

 

folię. 

b)

 

pręty. 

c)

 

płyty laminowane. 

d)

 

kształtownik, 

 
20.

 

Zabezpieczanie  powierzchni  metalowych  przed  korozją  i  w  celu  poprawienia  estetyki 
tworzywami sztucznymi nosi nazwę 
a)

 

powlekania. 

b)

 

fluidyzacji. 

c)

 

silikonowanie. 

d)

 

pergaminowania. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

44 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 
Wykonywanie  elementów  przedmiotów  ortopedycznych  z  tworzyw 
sztucznych

  

 
Zakreśl poprawną odpowiedź 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

45 

7.  LITERATURA  

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

Dretkiewicz–Więch J.: Materiałoznawstwo. OBRPN i SSz, Warszawa 1993 

2.

 

Górecki A.: Technologia ogólna. WSiP, Warszawa 2004 

3.

 

Marciniak W., Szulc A.: Wiktora Degi ortopedia i rehabilitacja. PZWL, Warszawa 2004 

4.

 

Myśliborski T.: Zaopatrzenie ortopedyczne. PZWL, Warszawa 1985 

5.

 

Potyński A.: Podstawy technologii i konstrukcji mechanicznych. WSiP, Warszawa 2004 

6.

 

Prosnak  M.:  Podstawy  protetyki  ortopedycznej.  Materiały  pomocnicze.  CMDNŚSM, 
Warszawa 1988 

7.

 

Prosnak  M.:Podstawy  technologii  ortopedycznej.  Materiały  pomocnicze.  CMDNŚSM, 
Warszawa 1987 

8.

 

Przeździak B.: Zaopatrzenie rehabilitacyjne. Via Media, Gdańsk 2003