90
II. Funkcje jednej zmiennej
49. Pojęcie funkcji odwrotnej. Zanim zajmiemy się funkcjami odwrotnymi do funkcji trygonometrycznych, omówimy ogólne pojęcie funkcji odwrotnej.
Załóżmy, że funkcja y=/(x)jest dana w pewnym obszarze SC, niech ‘W będzie zbiorem tych wartości, które ta funkcja przyjmuje, gdy x przebiega obszar SC. (W naszych rozważaniach zarówno SC jak 9 będą zwykle przedziałami).
Obierzmy dowolną wartość y=y0 z obszaru SM. Wówczas w obszarze SC musi istnieć taka wartość x = x0, przy której nasza funkcja przyjmuje wartość y0, czyli
/(*<>) = Jo ;
takich wartości x0 może być wiele. Tak więc każdej wartości y z 9 przyporządkowuje się jedną lub kilka wartości x. W ten sposób określamy w obszarze ‘W jednoznaczną lub wieloznaczną funkcję x=g(y), którą nazywamy funkcją odwrotną dla funkcji y—f{x).
Rozważmy przykłady.
1) Niech y = ax (a> 1), gdzie x zmienia się w przedziale SC = ( — oo, +00). Wartości y przebiegają przedział lW=(0, +00), przy czym każdemu y z tego przedziału odpowiada, jak wiemy [20], w SC jedno określone x = logay. W tym przypadku funkcja odwrotna jest jednoznaczna.
2) Natomiast dla funkcji y = x2, przy x zmieniającym się w przedziale SC = (- 00, + 00),
funkcja odwrotna jest dwuwartościowa: każdej wartości y z przedziału Sk — +00)
odpowiadają dwie wartości x=±y/y z SC. Zamiast funkcji dwuwartościowej rozważa się zwykle oddzielnie dwie funkcje jednoznaczne x= + yy i x= — sjy (gałęzie funkcji dwuwartościowej). Funkcje te można również uważać za odwrotne do funkcji y=x2, zakładając jednak, że obszar zmienności zmiennej x jest ograniczony odpowiednio do przedziału <0, +00) lub przedziału ( — oo,0>.
3) Podobnie, jeżeli weźmiemy y = cosh;c, gdzie obszarem zmienności x jest znowu przedział #" = ( — 00, +00), to rozwiązując równanie
e*+e
■=y
lub
ix
— 2yex +1=0
względem ex, znajdujemy (przy 1) dwie wartości
skąd
ex-y±'Jy2-\. x = ln (y±Vy2 — !)•
Otrzymaliśmy znowu funkcję dwuwartościową, która rozpada się na dwie gałęzie jednoznaczne, odpowiadające zmianie x od 0 do +00 oraz od —00 do 0.
4) Jeżeli natomiast y=sinhx, to — dla dowolnego y— z równania
e —e
lub
2x
■2yex-1=0
znajdujemy tylko jedną wartość na ex:
ex = y + \! y2 +1,