§ 5. Krzywizna krzywej płaskiej
517
i wreszcie
27p
(ć-p)3 ■
A więc ewolutą paraboli jest parabola semikubiczna (rys. 160).
Rys. 161
Przykład 2. Znaleźć ewolutę elipsy x=a cos t, y = 6 sin t.
Jest tutaj
x't=— asinr, xli——acost, y't=bcost, y,'i= — 6s nt.
Podstawiając te pochodne do wzoru (10) otrzymujemy
bcost(a2 sin2t+b2 cos2/) a2—b2 ,
i—acost----cos t,
ab a
n
Są
to równania parametryczne ewoluty elipsy. Rugując t otrzymujemy równanie uwikłane tej krzywej (ai)2l3+(br,)2l3=c*13 (gdzie c2=a2-b2).
Krzywa ta przypomina asteroidę i może być z niej otrzymana przez rozciągnięcie wzdłuż osi y (rys. 161).
Analogicznie — używając tylko funkcji hiperbolicznych zamiast trygonometrycznych — znaj-x2 y2
dujemy ewolutę hiperboli -2—75=1 i a b
(ai)2l3-(bn)2,3=c*13 (gdzie c2 = a2+b2).
Przykład 3. Znaleźć ewolutę asteroidy xll3+yll3=a113.
Wiemy już z ustępu 252, 2), że
/=-