background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 
Tomasz Jagiełło 
 
 
 
 
 
 
 

Eksploatowanie siewników i sadzarek 
311[22].Z2.02 

 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca

 

Instytut Technologii Eksploatacji  Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr inż. Tadeusz Budzisz 
mgr inż. Marek Rudziński 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Tomasz Jagiełło 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inż. Andrzej Kacperczyk 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  311[22].Z2.02, 
,,Eksploatowanie  siewników  i  sadzarek",  zawartego  w  modułowym  programie  nauczania  dla 
zawodu: technik mechanizacji rolnictwa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 

 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia 

12 

5.1.  Rodzaje siewu. Wymagania agrotechniczne, budowa, obsługa i regulacje 

siewników 

 

12 

5.1.1. 

Ćwiczenia 

12 

5.2.  Wymagania agrotechniczne, budowa, obsługa i regulacje sadzarek. 

Zasady bhp przy obsłudze siewników i sadzarek 

 

15 

5.2.1. 

Ćwiczenia 

15 

5.3.  Wydajność eksploatacyjna maszyn do siewu i sadzenia. 

Konserwacja siewników i sadzarek 

 

18 

5.3.1. 

Ćwiczenia 

18 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

22 

7.  Literatura 

34 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 

 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla  nauczyciela,  który  będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, wykaz umiejętności, jakie uczeń powinien mieć już ukształtowane, 
aby bez problemów mógł korzystać z poradnika, 

 

cele  kształcenia,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  ukształtuje  podczas  pracy 
z poradnikiem, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

ćwiczenia ze wskazówkami do realizacji, zalecanymi metodami nauczania oraz środkami 
dydaktycznymi, 

 

ewaluację osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzia pomiaru dydaktycznego, 

 

wykaz literatury. 

 
 

W procesie  nauczania-uczenia  się  proponuje  się  stosować  następujące  metody:  dyskusję 

dydaktyczną,  metodę  przewodniego  tekstu,  pokaz  z  opisem  oraz  ćwiczenia  praktyczne. 
Podczas poznawania maszyn i narzędzi do uprawy roli należy zwrócić uwagę na ich rodzaje, 
budowę,  regulacje  i  zastosowanie.  Każdy  uczeń  powinien  mieć  możliwość  bezpośredniej 
identyfikacji  oraz  doboru  maszyn  i  narzędzi  do  wykonywania  określonych  zabiegów 
uprawowych.  Uczniowie  powinni  samodzielnie  wykonać  agregatowanie  maszyn  i  narzędzi 
uprawowych z ciągnikiem, przeglądy techniczne oraz naprawy i regulacje eksploatacyjne. 
 

Podczas  ćwiczeń  uczniowie  powinni  posługiwać  się  katalogami,  instrukcjami  obsługi 

oraz  poradnikami.  Wskazane  jest  korzystanie z Internetu  w  celu pozyskiwania  informacji  na 
temat maszyn i narzędzi, zamieszczanych przez ich producentów lub firmy zajmujące się ich 
dystrybucją.  Należy  uzmysłowić  uczniom  konieczność  stałego  poszerzania  swojej  wiedzy 
i umiejętności. 
 

Przed przystąpieniem do ćwiczeń należy zapoznać uczniów z przepisami bezpieczeństwa 

i higieny pracy obowiązującymi podczas eksploatacji narzędzi i maszyn do uprawy roli. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

311[22].Z2.02 

Eksploatowanie 

siewników 

i sadzarek

 

311[22].Z2.04 

Eksploatowanie 

maszyn  

i urządzeń do zbioru 

zielonek 

311[22].Z2.07 

Eksploatowanie 

maszyn i urządzeń 

stosowanych 

w produkcji 

zwierzęcej 

311[22].Z2.08 

Eksploatowanie 

urządzeń i środków 

transportu 

stosowanych w 

gospodarstwie rolnym

 

311[22].Z2.06 

Eksploatowanie 

maszyn do zbioru 

roślin okopowych 

311[22].Z2.05 

Eksploatowanie 

maszyn do zbioru 

zbóż 

311[22].Z2 

Użytkowanie i naprawa 

narzędzi, maszyn 

i urządzeń rolniczych 

311[22].Z2.03 

Eksploatowanie 

narzędzi, maszyn 

i urządzeń do 

nawożenia i ochrony 

roślin 

311[22].Z2.01 

Eksploatowanie 

narzędzi i maszyn do 

uprawy roli 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE

 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

dobierać środki ochrony indywidualnej do wykonywanych prac, 

 

interpretować przepisy bezpieczeństwa dotyczące procesów pracy, 

 

wskazywać  konsekwencje  naruszenia  przepisów  bhp  podczas  wykonywania  zadań 
zawodowych, 

 

scharakteryzować sposoby likwidacji lub ograniczenia zagrożeń urazami mechanicznymi, 

 

określać  sposoby  likwidacji  lub  ograniczenia  zagrożeń  związanych  z  substancjami 
chemicznymi, 

 

zastosować podstawowe przepisy bhp podczas wykonywania pracy, 

 

zorganizować bezpieczne i ergonomiczne stanowisko pracy, 

 

udzielać  pierwszej  pomocy  osobom  po  urazach  mechanicznych,  porażeniu  prądem, 
zatruciach substancjami chemicznymi, 

 

odczytywać różne rodzaje rysunków technicznych, 

 

charakteryzować materiały stosowane w budowie maszyn, 

 

charakteryzować maszyny i urządzenia energetyczne i transportowe, 

 

przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony 
środowiska podczas wykonywania badań. 

 

określać budowę i działanie mechanizmów ciągnika rolniczego, 

 

stosować przepisy ruchu drogowego podczas kierowania pojazdem, 

 

kierować pojazdem samochodowym, 

 

obsługiwać mechanizmy ciągnika rolniczego, 

 

stosować zasady eksploatacji pojazdów rolniczych, 

 

diagnozować stan techniczny zespołów ciągnika rolniczego, 

 

naprawiać i regulować mechanizmy ciągnika rolniczego, 

 

przystosowywać ciągnik rolniczy do prac polowych i transportowych, 

 

korzystać z katalogów części, instrukcji obsługi i napraw pojazdów, 

 

wykonywać planowe przeglądy i naprawy pojazdów rolniczych, 

 

prowadzić dokumentację pracy pojazdów i środków transportowych, 

 

organizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  wymaganiami  ergonomii  oraz  przepisami 
bezpieczeństwa i ochrony środowiska, 

 

stosować  przepisy  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  podczas  eksploatacji  pojazdów 
rolniczych, 

 

określać zasady przewozu osób i ładunków, 

 

określać 

przeznaczenie 

przyrządów 

kontrolno-pomiarowych 

znajdujących 

się 

w pojeździe oraz przyrządów do sterowania pojazdami, 

 

określać czynności kierującego pojazdem przed i po uruchomieniu silnika, 

 

określać  podstawowe  czynności  kontrolne  i  obsługowe  urządzeń  wpływających  na 
bezpieczeństwo jazdy, 

 

posługiwać się mechanizmami sterowania pojazdem, 

 

samodzielnie wykonywać manewry pojazdem samochodowym, 

 

włączać się do ruchu drogowego. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

określić wymagania agrotechniczne stawiane siewnikom i sadzarkom, 

 

scharakteryzować rodzaje siewu, 

 

wyjaśnić budowę i regulację siewników rzędowych, 

 

wyjaśnić budowę, działanie i regulacje siewników do siewu punktowego, 

 

wykonać próbę pracy i sprawdzić nastawy siewnika, 

 

scharakteryzować rodzaje sadzarek do ziemniaków, 

 

wyjaśnić budowę, działanie, obsługę i regulację sadzarek do ziemniaków, 

 

wyjaśnić zasadę działania sadzarek do rozsad, 

 

wykonać próbę pracy sadzarki, 

 

wykonać naprawy bieżące siewników i sadzarek, 

 

wykonać konserwację sezonową siewników i sadzarek, 

 

wykonać naprawy bieżące sadzarek, siewników, 

 

zastosować przepisy bhp podczas eksploatacji siewników i sadzarek. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

 
Osoba prowadząca:    

 

 

…………………………………………….. 

Modułowy program nauczania:  

Technik mechanizacji rolnictwa 311[22] 

Moduł: 

Użytkowanie  i  naprawa  narzędzi,  maszyn  i  urządzeń 
rolniczych 311[22].Z2 

Jednostka modułowa:  

 

 

Eksploatowanie siewników i sadzarek 311[22].Z2.02 

 
Temat: Przygotowanie siewnika do pracy. 

Cel ogólny: Nauka obsługi technicznej i agregatowania siewnika z ciągnikiem 
 
Po zakończeniu zajęć uczeń powinien umieć: 

 

rozpoznać elementy budowy siewnika, 

 

sprawdzić stan techniczny siewnika, 

 

wykonać proste naprawy siewnika, 

 

dokonać zmiany aparatów wysiewających, 

 

określić funkcję elementów siewnika, służących do regulacji, 

 

połączyć siewnik z ciągnikiem, 

 

sprawdzić poprawność regulacji, 

 

wykonać siew. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

instrukcja do ćwiczenia, 

 

instrukcje obsługi ciągnika i siewnika, 

 

ciągnik, łącznik górny, zawleczki, 

 

podstawowe narzędzia ślusarskie, 

 

siewnik zawieszany, 

 

zestaw pytań prowadzących. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

uczniowie kolejno, samodzielnie wykonują ćwiczenie. 

 
Czas trwania zajęć

 

4 godziny dydaktyczne. 

 
Zadanie dla ucznia

Zaplanuj przeprowadzenie zabiegu siewu pszenicy. Zagregatuj zawieszany siewnik S 078 

„Polonez” z ciągnikiem, dokonaj jego obsługi technicznej, a następnie przygotuj maszynę do 
pracy przy założeniu, że ma być wykonany siew pszenicy w ilości 210 kg/ha, przy rozstawie 
rzędów 12 cm, i wykorzystaniu 25 redlic. 
 
Przebieg zajęć: 
Faza wstępna 
1.  Określenie tematu zajęć. 
2.  Wyjaśnienie uczniom tematu, szczegółowych celów kształcenia. 
3.  Wyjaśnienie uczniom zasad bezpiecznej pracy przy wykonaniu ćwiczenia. 
4.  Ustalenie kolejności wykonania ćwiczenia. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Faza właściwa 

Praktyczne wykonanie ćwiczenia. 

 
Faza I. Informacje 
Pytania prowadzące: 
1.  Jakie zasady obowiązują podczas obsługi i napraw maszyn zawieszonych na ciągniku? 
2.  Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy obsłudze siewnika zawieszanego? 
3.  Z jakich elementów jest zbudowany siewnik? 
4.  Jakie elementy ciągnika są wykorzystane do agregatowania maszyn zawieszanych? 
5.  Jak się obsługuje podnośnik hydrauliczny ciągnika? 
6.  Jaka jest kolejność czynności przy agregatowaniu maszyny zawieszanej? 
 
Faza II. Planowanie 
1.   Jakie warunki należy stworzyć, by obsługa siewnika przebiegała zgodnie z bhp? 
2.   Jakie  narzędzia  i  dodatkowe  elementy  będą  potrzebne  podczas  wykonywania  obsługi 

i przy regulacjach siewnika? 

 
Faza III. Ustalenie 
1.  Uczniowie czytają instrukcję wykonania ćwiczenia. 
2.  Uczniowie organizują stanowisko do przeprowadzenia ćwiczenia. 
 
Faza IV. Wykonanie 
1.  Uczniowie czytają ten fragment instrukcji obsługi siewnika, który dotyczy jego obsługi. 
2.  Uczniowie przed agregatowaniem sprawdzają długość łącznika górnego. 
3.  Uczniowie demontują zaczep transportowy, zaczep wychylny i belkę zaczepową. 
4.  Uczniowie ćwiczą sterowanie podnośnikiem hydraulicznym ciągnika. 
5.  Uczniowie ćwiczą precyzyjne podjeżdżanie do siewnika. 
6.  Uczniowie agregatują siewnik z ciągnikiem, następnie go poziomują. 
7.  Uczniowie  sprawdzają  stan  techniczny  siewnika,  w  tym  stan  zespołów  wysiewających, 

przewodów nasiennych, redlic, kół siewnika, zespołu napędowego połączeń śrubowych. 

8.  Uczniowie w razie potrzeby wymieniają uszkodzone lub zużyte elementy siewnika. 
9.  Uczniowie  przed  ewentualną  naprawą  siewnika  opuszczają  go  na  podłoże,  a  następnie 

wyłączają  silnik  i  w  celu  unieruchomienia  ciągnika  podkładają  2  kliny  pod  tylne  koło 
ciągnika. 

10.  Uczniowie  sprawdzają  połączenia  gwintowe, według  instrukcji  obsługi smarują  smarem 

stałym wszystkie punkty zgodnie z zaleceniami producenta. 

11.  Uczniowie  sprawdzają  poziom  oleju  w  skrzynce  przekładniowej,  w  razie  potrzeby 

uzupełniają jego stan. 

12.  Uczniowie dokonują sprawdzenia położenia den, przy pomocy wzornika. 
13.  Uczniowie ustalają szerokość międzyrzędzi zgodnie z warunkami zadania. 
14.  Uczniowie  zgodnie  z  tabelą  wysiewu  ustalają  położenie  dźwigni  den,  położenie 

zastawek, ustawienie dźwigni w  skrzynce przekładniowej. (Ponieważ próba kręcona jest 
istotną  częścią  prawidłowego  przygotowania  siewnika  do  pracy,  sugeruję  by  na  jej 
przeprowadzenie poświęcić osobną jednostkę) 

15.  Uczniowie obliczają długość znaczników i je odpowiednio ustawiają. 
16.  Uczniowie napełniają skrzynię nasienną ziarnem i dokonują próby pracy. 
17.  Uczniowie po zakończeniu czyszczą siewnik z resztek ziemi i go konserwują. 
 
Faza V. Sprawdzanie 
1.  Uczniowie sprawdzają stan techniczny siewnika, prawidłowość jego zamocowania. 
2.  Uczniowie sprawdzają poprawność przeprowadzonych regulacji. 
3.  Uczniowie sprawdzają jakość wykonanego siewu, a w tym: odległość między sąsiednimi 

przejazdami,  drożność  wszystkich  otworów  w  redlicach  i  przewodach  nasiennych, 
rozstaw rzędów, głębokość siewu, stopień przykrycia nasion glebą. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Faza VI. Analiza końcowa 

Uczniowie wraz z  nauczycielem wskazują, które etapy rozwiązania zadania sprawiły  im 

największą  trudność.  Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  wskazać,  jakie 
umiejętności były ćwiczone, jakie wystąpiły nieprawidłowości i jak ich unikać na przyszłość. 
Szczególną  uwagę  należy  zwrócić  na  moment  opuszczania  siewnika  i  rozpoczynania  siewu. 
Należy  podkreślić,  że  nigdy  nie  wolno  cofać  ciągnikiem  z  siewnikiem  opuszczonym 
w położenie  robocze.  W  przypadku  niekorzystnych  warunków  atmosferycznych,  ćwiczenie 
ograniczy  się  tylko  do  przeprowadzenia  obsługi  technicznej  siewnika,  wykonania  drobnych 
napraw, regulacji oraz prac konserwacyjnych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca:    

 

 

…………………………………………….. 

Modułowy program nauczania:  

Technik mechanizacji rolnictwa 311[22] 

Moduł: 

Użytkowanie  i  naprawa  narzędzi,  maszyn  i  urządzeń 
rolniczych 311[22].Z2 

Jednostka modułowa:  

 

 

Eksploatowanie siewników i sadzarek 311[22].Z2.02 

 
Temat: Ustawienie siewnika na wymaganą ilość siewu. Wykonanie próby kręconej. 

 
Po zakończeniu zajęć uczeń powinien umieć: 

 

określić funkcję elementów siewnika, służących do regulacji, 

 

dokonać niezbędnych regulacji, 

 

sprawdzić poprawność regulacji, 

 

przeprowadzić próbę kręconą, 

 

dokonać korekty nastaw, 

 

obliczyć zapotrzebowanie na materiał siewny. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

samokształcenie kierowane, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

 
Środki dydaktyczne: 

 

instrukcja do ćwiczenia, 

 

instrukcje obsługi ciągnika i siewnika, 

 

ciągnik, łącznik górny, zawleczki, 

 

podstawowe narzędzia ślusarskie, 

 

siewnik zawieszany, 

 

zestaw pytań prowadzących. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

uczniowie kolejno, samodzielnie wykonują ćwiczenie. 

 
Czas trwania zajęć

 

4 godziny dydaktyczne. 

 
Zadanie dla ucznia

Zaplanuj  czynności  związane  z  przygotowaniem  siewu.  Wyreguluj  siewnik  do  zasiania 

pszenicą  pola  o  powierzchni  10 ha  w  ilości  210 kg/ha.  Oblicz  zapotrzebowanie  na  materiał 
siewny. Ustaw siewnik na wymaganą ilość siewu. W celu ustalenia dokładnej ilości wysiewu 
przeprowadź próbę kręconą. W razie potrzeby dokonaj korekty nastaw. 
 
Przebieg zajęć: 
Faza wstępna 
1.  Określenie tematu zajęć. 
2.  Wyjaśnienie uczniom tematu, szczegółowych celów kształcenia. 
3.  Wyjaśnienie uczniom zasad bezpiecznej pracy przy wykonaniu ćwiczenia. 
4.  Ustalenie kolejności wykonania ćwiczenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

Faza właściwa 

Praktyczne wykonanie ćwiczenia. 

 
Faza I. Informacje 
Pytania prowadzące: 
1.  Jakie zasady obowiązują podczas obsługi i napraw maszyn zawieszonych na ciągniku? 
2.  Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy obsłudze siewnika zawieszanego? 
3.  Które  z elementów siewnika wpływają na ilość siewu? 
4.  W jaki sposób można zmieniać ilość siewu na jednostkę powierzchni? 
5.  W jaki sposób można się przekonać o prawidłowym wyregulowaniu siewnika? 
 
Faza II. Planowanie 
1.  Jakie warunki należy stworzyć, by obsługa siewnika przebiegała zgodnie z bhp? 
2.  Jakie  narzędzia  i  dodatkowe  elementy  będą  potrzebne  podczas  wykonywania  obsługi 

i przy regulacjach siewnika? 

 
Faza III. Ustalenie 
1.  Uczniowie czytają instrukcję wykonania ćwiczenia. 
2.  Uczniowie organizują stanowisko do przeprowadzenia ćwiczenia. 
 
Faza IV. Wykonanie 
1.  Uczniowie czytają ten fragment instrukcji obsługi siewnika, który dotyczy regulacji ilości 

wysiewu i przeprowadzenia próby kręconej. 

2.  Uczniowie agregatują siewnik z ciągnikiem, następnie go poziomują. 
3.  Uczniowie  sprawdzają  stan  techniczny  siewnika,  w  tym  stan  zespołów  wysiewających, 

przewodów nasiennych, redlic, kół siewnika, zespołu napędowego połączeń śrubowych. 

4.  Uczniowie  zgodnie  z  tabelą  wysiewu  ustalają  położenie  dźwigni  den,  położenie 

zastawek, ustawienie dźwigni w skrzynce przekładniowej. 

5.  Uczniowie wykonują próbę kręconą. 
6.  Uczniowie dokonują ewentualną korektę nastaw. 
7.  Uczniowie po ćwiczeniu opróżniają siewnik z ziarna, czyszczą go i konserwują. 
 
Faza V. Sprawdzanie 
1.  Uczniowie sprawdzają stan techniczny siewnika, prawidłowość jego zamocowania. 
2.  Uczniowie sprawdzają poprawność przeprowadzonych regulacji. 
 
Faza VI. Analiza końcowa 

Uczniowie wraz z  nauczycielem wskazują, które etapy rozwiązania zadania sprawiły  im 

największą  trudność.  Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  wskazać,  jakie 
umiejętności były ćwiczone, jakie wystąpiły nieprawidłowości i jak ich unikać na przyszłość. 
Należy podkreślić znaczenie precyzyjnej regulacji ilości siewu na jednostkę powierzchni. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

5. ĆWICZENIA 

 

5.1  Rodzaje  siewu.  Wymagania  agrotechniczne,  budowa,  obsługa 

i regulacje siewników 

 

5.1.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Zaplanuj wykonanie zabiegu siewu. Określ niezbędne do tego celu urządzenia, narzędzia 

i materiały eksploatacyjne. Oblicz długość znaczników zawieszanego siewnika uniwersalnego 
S 043  „Poznaniak 6”.  Siew  ma  być  wykonany  25  redlicami.  Szerokość  międzyrzędzi  winna 
wynosić  d  =  0,108 m.  Rozstaw  kół  przednich  ciągnika  wynosi  1,35 m.  Po  obliczeniach 
wyreguluj siewnik. 
 

Wskazówki do realizacji 

Zajęcia  powinny  się  rozpocząć  krótkim wykładem wprowadzającym,  z uwzględnieniem 

przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy.  Należy  uczniom  przypomnieć  podstawowe 
wiadomości  o  budowie  i  regulacjach  siewników  uniwersalnych.  Przed  przystąpieniem  do 
wykonania ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni fragment rozdziału Materiał 
nauczania. Nauczyciel dzieli uczniów na grupy 2-3 osobowe. Poszczególnym grupom można 
zróżnicować  dane  wyjściowe  do  ćwiczenia.  Uczniowie  posługując  się  dostępnymi  środkami 
dydaktycznymi  obliczają  długość  znaczników.  W  trakcie  ćwiczenia  nauczyciel  obserwuje 
pracę uczniów, w razie potrzeby udziela im niezbędnych  wskazówek. Nauczyciel prowokuje 
dyskusję na temat, czy można precyzyjnie prowadzić siewnik po polu bez użycia znaczników. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy (patrz: rozdz. 4.2 poradnika), 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  wyregulować rozstaw międzyrzędzi, 
5)  obliczyć na podstawie danych, według wzorów długość znaczników, 
6)  wyregulować przy pomocy kluczy monterskich długości znaczników w siewniku, 
7)  wyregulować długość linek w mechanizmie przerzutowym znaczników, 
8)  sprawdzić poprawność wykonania ćwiczenia na polu, podczas próby siewu. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

ciągnik, łącznik górny, sworznie i zawleczki, siewnik uniwersalny S 043 „Poznaniak 6”, 

 

instrukcje obsługi siewnika i ciągnika, 

 

listwa do wyznaczania rozstawu redlic, 

 

zestaw kluczy monterskich, taśma miernicza, 

 

materiały piśmiennicze, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Ćwiczenie 2 

Zaplanuj wykonanie zabiegu siewu. Określ niezbędne do tego celu urządzenia, narzędzia 

i materiały  eksploatacyjne.  Wyreguluj  zespoły  robocze  siewnika  zawieszanego  S043 
„Poznaniak” zakładając, że masz zasiać pszenicę w rozstawie międzyrzędzi 0,108 m w ilości 
200 kg/ha. Przeprowadź próbę kręconą. 
 

Wskazówki do realizacji 

Zajęcia  powinny  się  rozpocząć  krótkim  wykładem  wprowadzającym,  z  uwzględnieniem 

przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy.  Należy  uczniom  przypomnieć  podstawowe 
wiadomości  o  budowie,  obsłudze  i  regulacjach  siewników  uniwersalnych.  Przed 
przystąpieniem do wykonania ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni fragment 
rozdziału  Materiał  nauczania.  Nauczyciel  dzieli  uczniów  na  grupy  2-3  osobowe. 
Poszczególnym  grupom  można  zróżnicować  dane  wyjściowe  do  ćwiczenia.  Uczniowie 
posługując się dostępnymi środkami dydaktycznymi regulują podzespoły siewnika. W trakcie 
ćwiczenia nauczyciel obserwuje pracę uczniów, w razie potrzeby udziela im wskazówki. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  wskazać i nazwać elementy z jakich składa się siewnik, 
5)  wyregulować podzespoły siewnika zgodnie z danymi wyjściowymi, 
6)  wykonać próbę kręconą i dokonać korektę nastaw, 
7)  sprawdzić praktycznie, czy regulacje są odpowiednie. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

ciągnik, łącznik górny, sworznie i zawleczki, siewnik uniwersalny S 043 „Poznaniak 6”, 

 

instrukcje obsługi siewnika i ciągnika, 

 

zestaw kluczy monterskich i podstawowe narzędzia ślusarskie, 

 

waga, ziarno pszenicy, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 3 
 

Zaplanuj  czynności  przygotowujące  siewnik  punktowy  do  siewu.  Określ  niezbędne  do 

tego  celu  urządzenia,  narzędzia  i  materiały  eksploatacyjne.  Wykonaj  obsługę  techniczną 
siewnika punktowego. Przygotuj go do pracy. Należy  wysiać otoczkowane nasiona  buraków 
cukrowych w odstępach w rzędzie co 0,09 m, na głębokość 0,03 m, rozstaw rzędów 0,45 m. 
 

Wskazówki do realizacji 

Zajęcia  powinny  się  rozpocząć krótkim wykładem wprowadzającym, z uwzględnieniem 

przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy.  Należy  uczniom  przypomnieć  podstawowe 
wiadomości o budowie, obsłudze i regulacjach siewników punktowych. Przed przystąpieniem 
do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  odpowiedni  fragment  rozdziału 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Materiał  nauczania.  Nauczyciel  dzieli  uczniów  na  grupy  2-3  osobowe.  Uczniowie  powinni 
samodzielnie  wykonywać  poszczególne  fragmenty  obsługi  siewnika.  Posługując  się 
dostępnymi  środkami  dydaktycznymi  uczniowie  przeprowadzają  obsługę  siewnika 
i przygotowują  go  do  pracy.  W  trakcie  ćwiczenia  nauczyciel  obserwuje  pracę  uczniów, 
w razie potrzeby udziela im wskazówki. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy (patrz: rozdz. 4.2 poradnika), 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  nasmarować wszystkie punkty smarne, zgodnie z zaleceniami producenta, 
5)  sprawdzić napięcie łańcuchów w przekładniach łańcuchowych, 
6)  sprawdzić połączenia gwintowe, 
7)  sprawdzić stan kół jezdnych siewnika punktowego, 
8)  dobrać odpowiednie koła łańcuchowe. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

ciągnik, łącznik górny, sworznie i zawleczki, siewnik punktowy, 

 

instrukcje obsługi: ciągnika i siewnika, 

 

zestaw kluczy monterskich, podstawowe narzędzia ślusarskie, smarownica, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

5.2. Wymagania agrotechniczne, budowa, obsługa i regulacje 

sadzarek. Zasady bhp przy obsłudze siewników i sadzarek

 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Zaplanuj  czynności  przygotowujące  sadzarkę  tarczową  do  sadzenia  ziemniaków.  Określ 

niezbędne  do  tego  celu  urządzenia,  narzędzia  i  materiały  eksploatacyjne  Przygotuj  do  pracy 
automatyczną,  dwurzędową  sadzarkę  do  ziemniaków S 204.  Szerokość  międzyrzędzi 
0,675 m, odległość sadzeniaków w rzędzie 0,40 m, głębokość sadzenia 0,10 m. Przeprowadź 
próbę pracy. 
 

Wskazówki do realizacji 

Zajęcia  powinny  się  rozpocząć  krótkim  wykładem  wprowadzającym, z  uwzględnieniem 

przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy.  Należy  uczniom  przypomnieć  podstawowe 
wiadomości o budowie, obsłudze i regulacjach sadzarek. Przed przystąpieniem do wykonania 
ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni fragment rozdziału Materiał nauczania. 
Nauczyciel  dzieli  uczniów  na  grupy  2-3  osobowe.  Poszczególnym  grupom  można 
zróżnicować  dane  wyjściowe  do  ćwiczenia.  Uczniowie  posługując  się  dostępnymi  środkami 
dydaktycznymi  regulują  podzespoły  sadzarki.  W  trakcie  ćwiczenia  nauczyciel  obserwuje 
pracę uczniów, w razie potrzeby udziela im wskazówki. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  wyregulować rozstaw międzyrzędzi, 
5)  wyregulować przy pomocy kluczy monterskich położenie redlic i obsypników, 
6)  dobrać koła łańcuchowe, 
7)  przeprowadzić obsługę codzienną agregatu, 
8)  sprawdzić poprawność wykonania ćwiczenia na polu, podczas próby sadzenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

ciągnik, łącznik górny, sworznie i zawleczki, automatyczna sadzarka tarczowa, 

 

instrukcje obsługi: ciągnika i sadzarki, 

 

zestaw kluczy monterskich i podstawowe narzędzia ślusarskie, smarownica, 

 

sadzeniaki, taśma miernicza, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Ćwiczenie 2 
 

Zaplanuj  czynności  przygotowujące  automatyczną,  przenośnikową  sadzarkę.  Określ 

niezbędne  do  tego  celu  urządzenia,  narzędzia  i  materiały  eksploatacyjne  Przygotuj  do  pracy 
dwurzędową  sadzarkę  do  ziemniaków  S 227.  Szerokość  międzyrzędzi  0,675 m,  odległość 
sadzeniaków w rzędzie 0,33 m, głębokość sadzenia 0,08 m. 
 

Wskazówki do realizacji 

Zajęcia  powinny  się  rozpocząć  krótkim  wykładem  wprowadzającym,  z  uwzględnieniem 

przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy.  Należy  uczniom  przypomnieć  podstawowe 
wiadomości o budowie, obsłudze i regulacjach sadzarek. Przed przystąpieniem do wykonania 
ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni fragment rozdziału Materiał nauczania. 
Nauczyciel  dzieli  uczniów  na  grupy  2-3  osobowe.  Poszczególnym  grupom  można 
zróżnicować  dane  wyjściowe  do  ćwiczenia.  Uczniowie  posługując  się  dostępnymi  środkami 
dydaktycznymi  regulują  podzespoły  sadzarki.  W  trakcie  ćwiczenia  nauczyciel  obserwuje 
pracę uczniów, w razie potrzeby udziela im wskazówki. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  wyregulować rozstaw międzyrzędzi, 
5)  wyregulować przy pomocy kluczy monterskich położenie redlic i obsypników, 
6)  dobrać prędkość obrotową przenośników z czerpakami, 
7)  przeprowadzić obsługę codzienną agregatu, 
8)  sprawdzić poprawność wykonania ćwiczenia na polu, podczas próby sadzenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

ciągnik, łącznik górny, sworznie i zawleczki, automatyczna sadzarka przenośnikowa, 

 

zestaw kluczy monterskich, smarownica, 

 

instrukcja obsługi sadzarki i ciągnika, 

 

taśma miernicza, sadzeniaki, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 3 

Zaplanuj  czynności  przygotowujące  do  pracy  sadzarkę  do  rozsad.  Określ  niezbędne  do 

tego  celu  urządzenia,  narzędzia  i  materiały  eksploatacyjne  Wykonaj  obsługę  techniczną 
sadzarki. Przygotuj praktycznie maszynę do pracy. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 

wykonania  ćwiczenia,  z  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy. 
Następnie uczniowie  powinni przeczytać odpowiedni  fragment rozdziału Materiał  nauczania 
i instrukcję  wykonania  ćwiczenia.  W  miarę  możliwości  należy tak zorganizować zajęcia,  by 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

uczniowie  mieli  możliwość  kolejno  przećwiczyć  obsługę  techniczną  sadzarki  do  rozsad. 
Uczniowie powinni pracować samodzielnie, mając do dyspozycji  instrukcje obsługi  sadzarki 
i ciągnika. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  przeczytać fragment instrukcji dotyczący obsługi technicznej sadzarki, 
5)  nasmarować wszystkie punkty smarne, zgodnie z zaleceniami producenta, 
6)  sprawdzić napięcie łańcuchów w przekładniach łańcuchowych, 
7)  sprawdzić połączenia gwintowe. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

ciągnik, sadzarka do rozsad, 

 

instrukcje obsługi sadzarki i ciągnika, 

 

zestaw kluczy monterskich, smarownica, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

5.3 Wydajność eksploatacyjna maszyn do siewu i sadzenia. 

Konserwacja siewników i sadzarek 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Zaplanuj  siew  pszenicy  (200 kg/ha)  na  polu  o  powierzchni  6  ha,  o  wymiarach 

300 x 200 m,  siewnikiem  zawieszanym  S 043  o  szerokości  roboczej  2,7 m  zakładając, 
że będzie  poruszał  się  z  prędkością  roboczą  6 km/h.  Ładowność  skrzyni  siewnika  wynosi 
200 kg. Przyjmij współczynnik wykorzystania wydajności 

η

wyd

 = 0,65. Siew ma się odbywać 

wzdłuż dłuższego boku pola. Współczynnik wypełnienia skrzyni siewnika przyjmij 

γ

n

 = 0,8 

 

Wskazówki do realizacji 

Zajęcia  powinny  się  rozpocząć  krótkim wykładem  wprowadzającym,  z  uwzględnieniem 

przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy.  Należy  uczniom  przypomnieć  podstawowe 
wiadomości  o  obliczaniu  wydajności  maszyn  rolniczych,  w  tym  również  siewników 
uniwersalnych. Przed przystąpieniem do wykonania ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać 
odpowiedni  fragment  rozdziału  Materiał  nauczania.  Poszczególnym  uczniom  można 
zróżnicować  dane  wyjściowe  do  ćwiczenia.  Uczniowie  posługując  się  wzorami  wyliczają 
wskazane  wartości.  W  trakcie  ćwiczenia  nauczyciel  obserwuje  pracę  uczniów,  w razie 
potrzeby udziela im wskazówki. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  obliczyć teoretyczną i praktyczną wydajność agregatu, 
3)  obliczyć potrzebną ilość ziarna do siewu, 
4)  obliczyć  czas pracy agregatu, 
5)  obliczyć liczbę przejść agregatu, między kolejnymi napełnieniami, 
6)  odległość między punktami napełnienia siewnika, 
7)  wykonać  szkic  pola,  zaznaczyć  na  nim:  ruch  siewnika,  uwrocia,  punkty  uzupełnienia 

materiału siewnego

.

 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

materiały piśmiennicze, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 2 

Zaplanuj  pracę  przy  sadzeniu  ziemniaków,  dwurzędową  sadzarką  S 222  na  polu 

o powierzchni  3 ha  (wymiary  150  x  200  m).  Szerokość  międzyrzędzi  0,675 m,  odległość 
między sadzeniakami 0,4 m. Prędkość robocza 4 km/h, szerokość robocza 1,25 m, ładowność 
zbiornika  sadzarki  400 kg.  Przeciętna  masa  sadzeniaka  wynosi  0,070 kg,  współczynnik 
napełnienia zbiornika 

γ

 = 0,8, współczynnik wydajności 

η

wyd

 = 0,6. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

Wskazówki do realizacji 

Zajęcia  powinny  się  rozpocząć  krótkim  wykładem wprowadzającym, z uwzględnieniem 

przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy.  Należy  uczniom  przypomnieć  podstawowe 
wiadomości  o  obliczaniu  wydajności  maszyn  rolniczych,  w  tym  również  sadzarek.  Przed 
przystąpieniem do wykonania ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni fragment 
rozdziału  Materiał  nauczania.  Nauczyciel  dzieli  uczniów  na  grupy  2-3  osobowe. 
Poszczególnym  grupom  można  zróżnicować  dane  wyjściowe  do  ćwiczenia.  Uczniowie 
posługując  się  wzorami  wyliczają  wskazane  wartości.  W  trakcie  ćwiczenia  nauczyciel 
obserwuje pracę uczniów, w razie potrzeby udziela im wskazówki. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  obliczyć teoretyczną i praktyczną wydajność agregatu, 
4)  obliczyć zapotrzebowanie na sadzeniaki, 
5)  obliczyć czas pracy agregatu, 
6)  obliczyć liczbę przejść agregatu, między kolejnymi napełnieniami, 
7)  odległość między punktami napełnienia sadzarki, 
8)  wykonać  szkic  pola,  zaznaczyć  na  nim:  ruch  sadzarki,  uwrocia,  punkty  uzupełnienia 

sadzeniaków, 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

materiały piśmiennicze, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 
Ćwiczenie 3 

Zaplanuj  przeprowadzenie  konserwacji  posezonowej  siewnika.  Określ  niezbędne  do 

wykonania  tego  typu  prac  urządzenia,  narzędzia  i materiały  eksploatacyjne.  Wykonaj 
konserwację siewnika rzędowego. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 

wykonania  ćwiczenia,  z  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy. 
Następnie uczniowie  powinni  przeczytać odpowiedni  fragment rozdziału  Materiał  nauczania 
i instrukcję  wykonania  ćwiczenia.  Uczniów  należy  podzielić  na  grupy  2-3  osobowe.  Każda 
z grup  powinna  praktycznie  zakonserwować  siewnik.  W  warunkach  ćwiczenia  należy 
sprecyzować,  że  uczniowie  mają  wykonać  konserwację  posezonową.  Pod  koniec  zajęć 
nauczyciel wspólnie z uczniami ocenia jakość wykonanych prac. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  dobrać narzędzia i materiały konserwacyjne, 
5)  przygotować siewnik do konserwacji, 
6)  przeprowadzić konserwację siewnika, 
7)  ocenić swoją pracę. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

siewnik zawieszany, 

 

zestaw kluczy monterskich i podstawowe narzędzia ślusarskie, myjka ciśnieniowa, 

 

środki konserwujące, farba, itp. 

 

instrukcje obsługi: siewnika, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

 

Ćwiczenie 4 

Zaplanuj  przeprowadzenie  konserwacji  posezonowej  sadzarki.  Określ  niezbędne  do 

wykonania  tego  typu  prac  urządzenia,  narzędzia  i materiały  eksploatacyjne.  Wykonaj 
zaplanowane czynności. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  i  technikę 

wykonania  ćwiczenia,  z  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy. 
Następnie uczniowie  powinni  przeczytać  odpowiedni  fragment  rozdziału  Materiał  nauczania 
i instrukcję  wykonania  ćwiczenia.  Uczniów  należy  podzielić  na  grupy  2-3  osobowe.  Każda 
z grup powinna praktycznie  zakonserwować sadzarkę. Pod koniec zajęć nauczyciel wspólnie 
z uczniami ocenia jakość wykonanych prac. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  określić zasady bezpiecznej pracy, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przeczytać instrukcję wykonania ćwiczenia, 
4)  przeczytać fragment instrukcji dotyczący konserwacji sadzarki, 
5)  wykonać wszystkie czynności zgodnie z zaleceniami producenta, 
6)  sprawdzić stan techniczny maszyny. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne, 

 

samokształcenie kierowane, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna, 

 

metoda przewodniego tekstu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

Środki dydaktyczne: 

 

ciągnik, łącznik górny, sworznie i zawleczki, sadzarka, 

 

instrukcje obsługi sadzarki i ciągnika, 

 

instrukcja do przeprowadzenia ćwiczenia, 

 

zestaw kluczy monterskich, smarownica, 

 

literatura zgodna z punktem 7 poradnika. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Eksploatowanie  siewników 
i sadzarek” 

 

Test składa się z zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

− 

zadania 1, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 są poziomu podstawowego, 

− 

zadania 2, 5, 8, 9, 20 są poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 
Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje się następujące normy wymagań – uczeń otrzymuje następujące 
oceny szkolne: 

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo dobry – za rozwiązanie 18 zadań, w tym 4 z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  b,  2.  b,  3.  c,  4.  d,  5.  d,  6.  a  7.  d,  8.  c,  9.  b,  10. c,  11. d, 
12. c, 13. a, 14. c, 15. c, 16. b, 17. c, 18. d, 19. c, 20. b 

 

Plan testu 

Nr 
zad.

 

Cel operacyjny  

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Wyjaśnić sposób funkcjonowanie siewnika

 

Scharakteryzować 

funkcjonowanie 

siewnika 

z zespołami wysiewającymi roweczkowymi 

PP 

Rozpoznać funkcje elementów siewnika 

Rozpoznać 

funkcje 

elementów 

siewnika 

z zespołami wysiewającymi kołeczkowymi

 

Scharakteryzować funkcjonowanie siewnika

 

PP 

Scharakteryzować funkcjonowanie siewnika

 

Rozpoznać funkcje elementów siewnika

 

Scharakteryzować funkcje elementów siewnika

 

PP 

Scharakteryzować 

funkcjonowanie 

siewnika 

punktowego

 

PP 

10 

Wyjaśnić funkcjonowanie sadzarki tarczowej

 

11 

Analizować funkcjonowanie sadzarki tarczowej

 

12 

Wyjaśnić maszyny do sadzenia 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

13 

Wyjaśnić funkcjonowanie sadzarki do rozsad

 

14 

Określić warunki bezpiecznej pracy maszyn 

15 

Określić warunki bezpiecznej pracy maszyn 

16 

Określić warunki pracy siewnika 

17 

Wyjaśnić warunki pracy agregatów rolniczych 

18 

Określić koszty utrzymania siewnika 

19 

Określić koszty eksloatowania siewnika 

20 

Ustalić warunki obsługi siewnika 

PP 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
6.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 
7.  Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
8.  Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi.  

 
Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Zadania  wymagają  prostych  obliczeń,  które  powinieneś  wykonać  przed  wskazaniem 

poprawnego wyniku.  

7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
8.  Jeśli udzielenie odpowiedzi  będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż  jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

9.  Na rozwiązanie testu masz 25 min. 

Powodzenia! 

Materiały dla ucznia: 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH  

 
1.  Przy pomocy siewników uniwersalnych, zboża sieje się metodą 

a)  rzutową. 
b)  rzędową. 
c)  punktową. 
d)  pasowo-rzędową. 

 
2.  W siewniku z zespołami roweczkowymi, na ilość wysianego zboża ma wpływ 

a)  zmiana prędkości obrotowej wałka wysiewającego. 
b)  przesunięcie poosiowe wałka wysiewającego. 
c)  podniesienie wałka wysiewającego. 
d)  przesunięcie gniazd wysiewających. 

 
3.  Do wprowadzenia i ułożenia nasion bezpośrednio w glebie służą 

a)  przewody nasienne. 
b)  przyrządy wysiewające. 
c)  redlice. 
d)  zgrzebła. 

 
4.  W siewniku uniwersalnym z zespołami kołeczkowymi, przy pomocy jednej dźwigni 

można zmienić parametry pracy 

a)  zastawek. 
b)  wałka wysiewającego. 
c)  mieszadła. 
d)  denek zespołów wysiewających. 

 
5.  Na ilość wysianego zboża w siewniku z zespołami kołeczkowymi ma wpływ 

a)  prędkość wałka wysiewającego. 
b)  położenie zastawek. 
c)  położenie denek. 
d)  prędkość wałka wysiewającego, położenie zastawek, położenie denek. 

 

6.  Odpowiednie ciśnienie powietrza w kołach siewnika 

a)  ma wpływ na ilość wysiewu. 
b)  nie ma wpływu na ilość wysiewu. 
c)  ma wpływ na bezpieczeństwo pracy. 
d)  ma wpływ na komfort pracy. 

 
7.  Sterownik elektroniczny zastosowany w siewniku może informować 

a)  wyłącznie o prędkości roboczej agregatu. 
b)  wyłącznie o aktualnej dawce nasion na hektar i wielkości zasianej powierzchni. 
c)  wyłącznie o prędkości wałka wysiewającego, braku nasion w skrzyni nasiennej. 
d)  o  prędkości  roboczej  agregatu,  prędkości  wałka  wysiewającego,  aktualnej  dawce 

nasion na hektar, wielkości zasianej powierzchni, braku nasion w skrzyni nasiennej. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

8.  Na rysunku obok śruba 2 służy do 

a)  ustawienia wałka wysiewającego. 
b)  ustawienia mieszadła. 
c)  indywidualnego ustawienia położenia denek. 
d)  przymocowania denka. 
 
 

 

9.  Prędkość tarczy wysiewającej w siewniku punktowym zależy od 

a)  prędkości jazdy agregatu. 
b)  wyboru kół w przekładni łańcuchowej. 
c)  średnicy tarczy wysiewającej. 
d)  jest to prędkość niezależna. 

 
10.  W tarczowych sadzarkach do ziemniaków napęd na tarczę wysadzającą pochodzi od 

a)  wałka odbioru mocy. 
b)  od kół ciągnika. 
c)  od koła podporowego sadzarki. 
d)  od układu hydrauliki zewnętrznej ciągnika. 

 
11.  Gęstość ziemniaków w rzędzie w sadzarce tarczowej zależy od 

a)  prędkości jazdy agregatu. 
b)  obrotów silnika ciągnika. 
c)  śruby regulacyjnej. 
d)  prędkości obrotowej tarcz z chwytakami. 

 
12.  Na zdjęciu obok przedstawiono 

a)  sadzarkę do rozsad. 
b)  sadzarkę chwytakową. 
c)  sadzarkę taśmową. 
d)  sadzarkę tarczową. 

 
 
 
 
13.  W sadzarce do rozsad z elastycznymi tarczami, sadzonkę wkłada się między tarcze 

a)  listkami do dołu. 
b)  listkami do góry. 
c)  wzdłuż tarczy. 
d)  sposób wkładania nie ma znaczenia. 

 
14.  Regulowanie zespołów siewnika lub sadzarki może się odbywać 

a)  przy uniesionej maszynie do góry. 
b)  przy uniesionej maszynie do góry, pod warunkiem zachowania dużej ostrożności. 
c)  przy wyłączonym silniku ciągnika i opuszczonej maszynie. 
d)  nie wolno regulować zespołów tych maszyn. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

15.  Nie wolno używać siewników i sadzarek na polach o nachyleniu powyżej 

a)  3 stopni. 
b)  5 stopni. 
c)  8 stopni. 
d)  11 stopni. 

 
16.  Szerokość uwroci powinna wynosić 

a)  1,5 szerokości siewnika. 
b)  wielokrotność szerokości roboczej siewnika. 
c)  uwrocia są nie wskazane przy siewie. 
d)  2,5 szerokości roboczej siewnika. 
 

17.  Na wydajność siewnika ma wpływ 

a)  średnica kół polowych siewnika. 
b)  prędkość obrotowa wałka wysiewającego. 
c)  szerokość robocza siewnika. 
d)  pojemność skrzyni nasiennej. 

 

18.  Koszty utrzymania siewnika zależą od. 

a)  kosztów przechowania, konserwacji, ubezpieczenia. 
b)  kosztów napraw, materiałów eksploatacyjnych. 
c)  kosztów amortyzacji. 
d)  kosztów  przechowania,  konserwacji,  ubezpieczenia,  kosztów  napraw,  materiałów 

eksploatacyjnych, kosztów amortyzacji. 

 

19.  Całkowity koszt eksploatacji maszyny rolniczej stanowi 

a)  iloczyn kosztów utrzymania i użytkowania. 
b)  różnicę kosztów utrzymania i użytkowania. 
c)  sumę kosztów utrzymania i użytkowania. 
d)  iloraz kosztów utrzymania i użytkowania. 

 
20.  Indywidualna regulacja den nastawnych wchodzi w zakres 

a)  obsługi codziennej. 
b)  obsługi sezonowej. 
c)  regulację wykonuje się raz na tydzień. 
d)  regulację wykonuje się nie rzadziej niż co miesiąc. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko: ............................................................................... 

 
Eksploatowanie siewników i sadzarek 
 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr  

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

Test nr 2

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Eksploatowanie  siewników 
i sadzarek” 

 
Test składa się z zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

− 

zadania 1, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20 są poziomu podstawowego, 

− 

zadania 2, 7, 8, 9, 17 są poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje się następujące normy wymagań – uczeń otrzymuje następujące 
oceny szkolne: 

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo dobry – za rozwiązanie 18 zadań, w tym 4 z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  a,  2.  d,  3.  b,  4.  d,  5.  b,  6.  c  7.  d,  8.  d,  9.  c,  10. a,  11. c, 
12. c, 13. d, 14. a, 15. d, 16. b, 17. a, 18. d, 19. c, 20. a 

 

Plan testu 

Nr 
zad.

 

Cel operacyjny  

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Określić 

zadania 

uniwersalnego 

siewnika 

rzędowego

 

Określić warunki poprawnego siewu 

PP 

Określić wymagania agrotechniczne siewników 

Rozpoznać różne rodzaje siewników 

Rozpoznać funkcje elementów siewnika 

Określić zadanie próby kręconej 

Wyjaśnić regulacje ilości siewu  

PP 

Scharakteryzować funkcje siewnika przyczepianego 

PP 

Scharakteryzować 

regulacje 

siewnika 

uniwersalnego 

PP 

10 

Wyjaśnić funkcjonowanie siewnika punktowego 

11 

Wyjaśnić funkcjonowanie sadzarki 

12 

Określić funkcje elementów sadzarki 

13 

Rozpoznać sadzarkę do rozsad 

14 

Określić warunki bezpiecznej pracy siewników  
i sadzarek 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

15 

Określić funkcje elementów roboczych sadzarki 

16 

Określić warunki siewu 

17 

Scharakteryzować 

warunki 

pracy 

agregatów 

rolniczych 

PP 

18 

Przeanalizować warunki siewu 

19 

Przeanalizować warunki sadzenia 

20 

Określić warunki obsługi codziennej siewnika 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
6.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 
7.  Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
8.  Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi.  

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Zadania  wymagają  prostych  obliczeń,  które  powinieneś  wykonać  przed  wskazaniem 

poprawnego wyniku. 

7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
8.  Jeśli udzielenie odpowiedzi  będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż  jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

9.  Na rozwiązanie testu masz 25 min. 

Powodzenia! 

 
Materiały dla ucznia: 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH  

 
1.  Uniwersalne siewniki rzędowe 

a)  umieszczają nasiona w prostych, równoległych do siebie i oddalonych w jednakowych 

odległościach rzędach, na określonej głębokości. 

b)  precyzyjnie  rozmieszczają  nasiona  w  określonej  rozstawie  i określonej  odległości 

w rzędach. 

c)  umieszczają po dwa lub trzy nasiona w określonych odstępach w rzędzie. 
d)  umieszczają  nasiona  w  jednakowej  odległości  w  rzędach  i  jednakowej  odległości 

między rzędami. 

 

2.  Równomierny wysiew nasion siewnikiem gwarantuje 

a)  przypadkowe rozmieszczenie nasion w glebie. 
b)  rozmieszczanie nasion na różnych głębokościach. 
c)  dojrzewanie roślin w różnych terminac. 
d)  jednoczesne osiągnięcie pełnej dojrzałości przez wszystkie rośliny. 

 
3.  Wymagania agrotechniczne, jakie stawia się siewnikom określają 

a)  wymiary gabarytowe siewników. 
b)  warunki, jakim muszą sprostać siewniki, aby zabieg siewu był prawidłowy. 
c)  termin agrotechniczny wykonania siewu. 
d)  wydajność siewników. 

 
4.  Jednoczesny siew nasion i nawozu granulowanego można dokonać

 

a)  odpowiednio przystosowanym siewnikiem rzędowym. 
b)  siewnikiem punktowym. 
c)  siewnikiem rzutowym. 
d)  siewnikiem kombinowanym. 

 
5.  Bezpośrednio pod dnem skrzyni nasiennej siewnika rzędowego znajduje się 

a)  mieszadło. 
b)  przyrząd wysiewający. 
c)  przewód nasienny. 
d)  redlica. 

 
6.  Próbę kręconą wykonuje się w celu 

a)  sprawdzenia jakości materiału siewnego. 
b)  sprawdzenia prawidłowości funkcjonowania siewnika. 
c)  uzyskania dokładnej ilości wysiewu na hektar. 
d)  sprawdzenia napędu przyrządów wysiewających. 

 
7.  Ustalenie  ilości  wysiewanych  nasion  w  uniwersalnym  siewniku  rzędowym 

z kołeczkowymi zespołami wysiewającymi polega na wyregulowaniu 

a)  położenia dźwigni denek, długości znaczników, głębokości siewu. 
b)  położenia  zastawek, dźwigni denek i długości znaczników. 
c)  położenia  dźwigni  denek,  ustalenia  prędkości  obrotowej  wałka  wysiewającego 

i długości znaczników. 

d)  położenia dźwigni denek, położenia  zastawek, ustalenia prędkości obrotowej wałka 

wysiewającego. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

8.  Siewnik przyczepiany S 052 jest wyposażony w systemy informujące operatora 

a)  o nieprawidłowej pracy wałka wysiewającego. 
b)  o ilości zboża w skrzyni nasiennej. 
c)  o wielkości obsianej powierzchni. 
d)  o  wielkości  obsianej  powierzchni,  o  wielkości  obsianej  powierzchni,  o  ilości  zboża 

w skrzyni nasiennej i o nieprawidłowej pracy wałka wysiewającego. 

 
 

9.  Na rysunku obok, element nr 1 służy do 

a)  wymiany przyrządu wysiewającego. 
b)  udrażniania zespołów wysiewających. 
c)  precyzyjnego wyregulowania szczeliny denka. 
d)  demontażu wałka wysiewającego. 

 
 

 

10.  Odstępy nasion w siewniku punktowym zależą od 

a)  prędkości obrotowej zespołów wysiewających. 
b)  gęstości komórek w pionowej tarczy wysiewającej. 
c)  prędkości jazdy agregatu. 
d)  średnicy wymiennych kół podporowych. 

 
11.  Ziemniaki podkiełkowane zaleca się sadzić 

a)  wolno jadąc sadzarką automatyczną, chwytakową. 
b)  wolno jadąc sadzarką automatyczną, czerpakową. 
c)  sadzarką półautomatyczną. 
d)  nie da się sadzić ziemniaków podkiełkowanych maszynowo. 

 
12.  Pracą palca zespołu wysadzającego w sadzarce chwytakowej steruje 

a)  przekładnia łańcuchowa. 
b)  przekładnia zębata. 
c)  krzywka. 
d)  mimośród. 

 
13.  Na rysunku przedstawiono 

a)  fragment siewnika punktowego. 
b)  sadzarkę półautomatyczną do ziemniaków. 
c)  siewnik kombinowany. 
d)  sadzarkę do rozsady. 

 

 

 

14.  Siewnik lub sadzarkę z napełnionym zbiornikiem transportować na pole 

a)  kategorycznie nie wolno. 
b)  można, pod warunkiem zachowania dużej ostrożności. 
c)  można, po założeniu obciążników na przód ciągnika. 
d)  można, ale tylko w workach. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

15.  Konstrukcja sadzarek do rozsad powinna umożliwiać wysadzanie 

a)  sadzonek samych roślin. 
b)  sadzonek roślin przygotowanych wcześniej w doniczkach. 
c)  samych roślin i sadzonek roślin przygotowanych wcześniej w doniczkach. 
d)  kiełków roślin. 

 
16.  Norma ilości siewu jest wyrażana w jednostkach 

a)  kg. 
b)  kg/ha. 
c)  ha/kg. 
d)  l/ha. 

 
17.  Wydajność praktyczna, w stosunku do wydajności teoretycznej jest 

a)  mniejsza. 
b)  większa. 
c)  wydajności te nie mają ze sobą nic wspólnego. 
d)  istotna tylko w badaniach naukowych. 

 
18.  Całkowita ilość ziarna dostarczona na pole zależy od 

a)  szerokości międzyrzędzi. 
b)  jakości materiału siewnego. 
c)  od odległości pola od gospodarstwa. 
d)  powierzchni pola i ilości wysiewu w kg/ha. 

 
19.  Ilość sadzeniaków na potrzebnych do sadzenia zależy od 

a)  prędkości jazdy, przeciętnej masy jednego ziemniaka. 
b)  wielkości zbiornika, gęstości sadzenia. 
c)  szerokości międzyrzędzi, odległości między sadzeniakami w rzędzie, przeciętnej masy 

jednego ziemniaka. 

d)  gęstości sadzenia, prędkości poruszania się agregatu po polu. 

 
20.  Do obsługi codziennej siewnika należą następujące czynności 

a)  oczyszczenie  maszyny,  sprawdzenie  połączeń  gwintowych,  smarowanie  zgodne 

z instrukcją, sprawdzenie stanu opon. 

b)  oczyszczenie  maszyny,  sprawdzenie  połączeń  gwintowych,  malowanie  ubytków 

warstwy lakierniczej. 

c)  oczyszczenie maszyny, sprawdzenie połączeń gwintowych, indywidualne regulowanie 

szczelin den. 

d)  oczyszczenie  maszyny,  sprawdzenie  połączeń  gwintowych,  ustawienie  głębokości 

siewu, ustalenie ilości wysiewu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko: ............................................................................... 

 
Eksploatowanie siewników i sadzarek 
 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

6. LITERATURA 

 
1.  Buliński J., Miszczak M.: Podstawy mechanizacji rolnictwa. WSiP, Warszawa 1996 
2.  Ciągniki i maszyny rolnicze 1995/96. Katalog PIMR, Poznań 1997 
3.  Kuczewski  J.,  Waszkiewicz  Cz.:  Mechanizacja  rolnictwa.  Maszyny  i  urządzenia  do 

produkcji roślinnej i zwierzęcej. SGGW, Warszawa 1997 

4.  Kuczewski J., Majewski Z.: Podstawy eksploatacji maszyn rolniczych. WSiP, Warszawa 

1995 

5.  Nowacki T.: Mechanizacja Rolnictwa.PWRiL, Warszawa 1983 
6.  Ogólna uprawa roli i roślin. PWRiL, Warszawa 1996 
7.  Waszkiewicz Cz.: Maszyny i urządzenia rolnicze. WSiP, Warszawa 1998 
8.  Waszkiewicz  Cz.:  Maszyny  rolnicze.  Maszyny  i  urządzenia  do  produkcji  zwierzęcej 

Cz. II. WSiP, Warszawa 1996 

9.  Waszkiewicz  Cz.,  Kuczewski  J.:  Maszyny  rolnicze.  Maszyny  i  urządzenia  do  produkcji 

roślinnej Cz. I. WSiP, Warszawa 2002 

 
Literatura metodyczna 
 
1.  Dretkiewicz-Więch  J.:  ABC  nauczyciela  przedmiotów  zawodowych.  Operacyjne  cele 

kształcenia. Zeszyt 32. CODN, Warszawa 1994 

2.  Ornatowski T., Figurski J.: Praktyczna nauka zawodu. ITeE, Radom, 2000