Odp.: Jak zwykle pytamy, czy z faktu, że Aifi + A2fh + Asfji = 0 wynika, że Ai = A2 = A3 = 0. Wiemy teraz także, iż równanie £iei + £2e2 + £363 = 0 ma tylko rozwiązanie £1 = £2 = £3 = 0. Piszemy więc:
0 = Ai fi 4- A2f2 + Asf3 = Ai(ei + e2 + 63) 4- A2(ei + 62) + A3(e2 + 63)
Zatem na mocy założenia musimy mieć Ai + A2 = 0, Ai + A2 + A3 = 0 i Ai + A3 = 0. Drugie z pierwszym daje A3 = 0, wtedy trzecie daje Ai = 0 i na koniez z drugiego wynika wtedy że i A2 = 0.
Zadanie 6
Dowieść, że następujące zbiory wektorów-funkcji (tj. wektorów z przestrzeni V — Map(R1,R1))
są liniowo niezależne | ||
a) |
sinx, cosx , | |
b) |
1, sinx, cos a; , | |
c) |
sinx, sin 2x, |
, sin nx |
d) |
1, cos x, cos 2x, |
..., cos nx |
e) |
1, cos x, sin x, |
cos2x, sin2x, ..., cosnx, sinnx . |
Odp.: |
W przypadku a) jest jasne, że |
A sin x + £ cos x = 0 może dla wszystkich x € |
(a, b) C R1 zachodzić tylko dla A = £ = 0: jeśli x = kn i x = lir + ^tc należą do (a, b) to jest to trywialne, jeśli nie, to można zróżniczkować i ma się A cos x — £ sin x = 0 oraz A sin a:+£ cos x = 0 i znów jedynym rozwiązaniem obu dla wszystkich a;-ów jest A = 0£ = 0. To samo w przypadku b): 771 + A sin a; + £ cos a: = 0 dla wszystkich x € (o, b) C R1 też wymaga 77 = A = £ = 0. W przypadku c) możemy posłużyć się indukcją. Zakładamy, że wektory te są liniowo niezależne dla jakiegoś n (dla n = 1 jest to oczywiste) i sprawdzamy, czy z tego wynika to samo dla n + 1, to znaczy, że
f(x) = Ai sin x + A2 sin 2x + ... + A„ sin nx + An+i sin(n 4- l)a: = 0 ,
(symbol = przypomina, że ma to być 0 dla wszystkich x) tylko dla Ai = A2 = An = A„+i = 0. Skoro ma to zachodzić dla wszystkich x to znaczy że i
(P
—r/(x) = —Ai sina: — 22A2 sin2a: + ... — n2A„ sin na: — (n 4- l)2An+i sin(n + l)x = 0 . aa4
Mnożymy f{x) przez (n + l)2 i dodajemy do tego tu wyżej, co da
[(n 4-1)2 — l]Ai sin x 4- [(n 4-1)2 — 4]A2 sin 2a: + ... 4- [(n 4-1)2 — n2]A„ sin na; = 0 ,
To zaś na mocy założenia o liniowej niezależności wektorów sina:, sin2a:, ..., sin na: oznacza, ze [(n + l)2 — 1]Ai = [(n + l)2 — 4]A2 = • • ■ = [(n + l)2 — n2]A„ = 0. Stąd zeru muszą być wszystkie Aj o i = 1,... ,n z wyjątkiem ewentualnie /c-tej, o takim k,
3