background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 

 

 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 

Andrzej Ampuła 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Przestrzeganie  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy, 
ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska 
731[01].O1.01 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 

Radom 2007

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
dr inż. Edward Tyburcy 
mgr inż. Roman Grobelny 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Andrzej Ampuła 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inż. Ryszard Dolata 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  731[01].O1.01. 
„Przestrzeganie  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  oraz 
ochrony  środowiska”,  zawartego  w  programie  nauczania  dla  zawodu  mechanik  automatyki 
przemysłowej i urządzeń precyzyjnych.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 

 
1. 

Wprowadzenie 

2. 

Wymagania wstępne 

3. 

Cele kształcenia 

4. 

Przykładowe scenariusze zajęć 

5. 

Ćwiczenia 

12 

5.1.  Prawa 

obowiązki 

pracownika 

oraz 

pracodawcy 

związane 

z bezpieczeństwem i higieną pracy 

 

12 

5.1.1. Ćwiczenia 

12 

5.2.  Prawna ochrona pracy 

14 

5.2.1. Ćwiczenia 

14 

5.3.  Wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy dotyczące pomieszczeń pracy 

i pomieszczeń higieniczno-sanitarnych 

 

16 

5.3.1. Ćwiczenia 

16 

5.4.  Czynniki  szkodliwe  dla  zdrowia,  uciążliwe  i  niebezpieczne  występujące 

w procesie pracy 

 

18 

5.4.1. Ćwiczenia 

18 

5.5.  Dobór  środków  ochrony  indywidualnej  w  zależności  od  prowadzonych 

prac 

 

20 

5.5.1. Ćwiczenia 

20 

5.6.  Zasady 

bezpiecznej 

pracy 

urządzeniami 

mechanicznymi, 

hydraulicznymi, pneumatycznymi i elektrycznymi 

 

22 

5.6.1. Ćwiczenia 

22 

5.7.  Zagrożenia pożarowe oraz zasady ochrony przeciwpożarowej 

24 

5.7.1. Ćwiczenia 

24 

5.8.  Obciążenie pracownika i ochrona środowiska na stanowisku pracy 

26 

5.8.1. Ćwiczenia 

26 

5.9.  Pierwsza  pomoc  przy  urazach  mechanicznych,  porażeniu  prądem 

elektrycznym, zatruciach substancjami chemicznymi 

 

28 

5.9.1. Ćwiczenia 

28 

6. 

Ewaluacja osiągnięć ucznia 

30 

7. 

Literatura  

44 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy 

Państwu 

Poradnik 

dla 

nauczyciela, 

który 

będzie 

pomocny  

w prowadzeniu zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie  mechanik automatyki 
przemysłowej i urządzeń precyzyjnych na poziomie Zasadniczej Szkoły Zawodowej. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, czyli wykaz umiejętności, jakie powinieneś mieć już ukształtowane, 
abyś bez problemów mógł korzystać z poradnika, 

 

cele  kształcenia,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  ukształtuje  podczas  pracy 
z poradnikiem, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

przykładowe ćwiczenia ze wskazówkami do realizacji, zalecanymi metodami nauczania – 
uczenia oraz środkami dydaktycznymi,  

 

ewaluację osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzia pomiaru dydaktycznego, 

 

literaturę uzupełniającą.  
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami 

ze szczególnym 

uwzględnieniem 

aktywizujących 

metod 

nauczania, 

np. 

dyskusji 

dydaktycznej, tekstu przewodniego. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

Moduł 731[01].O1 

Podstawy miernictwa 

731[01].O1.02 

Wykonywanie pomiarów 

warsztatowych 

731[01].O1.03 

Wykonywanie pomiarów 

przemysłowych 

731[01].O1.04 

Badanie układów elektrycznych  

i elektronicznych  

731[01].O1.01 

Przestrzeganie przepisów 

bezpieczeństwa i higieny pracy, 

ochrony przeciwpożarowej  

oraz ochrony środowiska 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

stosować jednostki SI, 

 

przeliczać jednostki wielkości fizycznych, 

 

posługiwać się podstawowymi pojęciami z zakresu fizyki, chemii, biologii, 

 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

 

obsługiwać komputer, 

 

współpracować w grupie. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

zinterpretować  podstawowe  przepisy  prawa:  prawa  i  obowiązki  pracownika  
oraz pracodawcy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, 

 

określić  podstawowe  obowiązki  pracodawcy  w  zakresie  zapewnienia  bezpiecznych  
i higienicznych warunków pracy, 

 

wskazać  konsekwencje  naruszenia  przepisów  i  zasad  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 
podczas wykonywania zadań zawodowych, 

 

określić  wymagania  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  dotyczące  pomieszczeń  pracy  
i pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, 

 

rozpoznać  i  przewidzieć  zagrożenia  bezpieczeństwa  człowieka  w  środowisku  pracy  
oraz wskazać sposoby ich usunięcia, 

 

dobrać środki ochrony indywidualnej w zależności od prowadzonych prac, 

 

zastosować  zasady  bezpiecznej  pracy  podczas  pracy  z  urządzeniami  mechanicznymi, 
hydraulicznymi, pneumatycznymi i elektrycznymi, 

 

zareagować w przypadku zagrożenia pożarowego, zgodnie z instrukcją przeciwpożarową, 

 

zastosować  podręczny  sprzęt  oraz  środki  gaśnicze  zgodnie  z  zasadami  ochrony 
przeciwpożarowej, 

 

zastosować zasady ochrony środowiska obowiązujące na stanowisku pracy, 

 

udzielić pierwszej pomocy w stanach zagrożenia życia lub zdrowia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

 
Osoba prowadząca 

.................................................................................... 

Modułowy program nauczania: 

Mechanik  automatyki  przemysłowej  i urządzeń 
precyzyjnych 731 [01] 

Moduł: 

Podstawy miernictwa 731 [01].O1 

Jednostka modułowa: 

Przestrzeganie  przepisów  bezpieczeństwa  i higieny 
pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  oraz ochrony 
środowiska 731 [01].O1.01 

Temat:  Zakres  obowiązków  i  uprawnień  pracodawców,  pracowników  oraz  osób 

kierujących pracownikami w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. 

Cel  ogólny:  Poznanie  zakresu  obowiązków  i  uprawnień  pracodawców  oraz  pracowników 

w zakresie BHP. 

 
Po zakończeniu zajęć uczeń powinien umieć: 

 

określić odpowiedzialność poszczególnych osób za stan BHP w zakładzie pracy, 

 

wyjaśnić zasady ochrony życia i zdrowia pracowników, 

 

określić obowiązki pracodawców, 

 

określić zakres obowiązków pracowników, 

 

określić uprawnienia pracowników. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

przewodniego tekstu, 

 

metaplan. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

uczniowie pracują w 5 osobowych grupach. 

 
Czas trwania zajęć: 
3 godziny dydaktyczne. 
 
Uczestnicy: 
uczniowie klasy I zasadniczej szkoły zawodowej. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

zestaw foliogramów z tekstem przewodnim, 

 

rzutnik, 

 

arkusze formatu A4, 

 

arkusze formatu A2, 

 

flamastry, 

 

taśma samoprzylepna. 

 
Zadania dla ucznia: 

Określ i wypisz zakresy obowiązków i uprawnień pracodawców, pracowników oraz osób 

kierujących pracownikami. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Przebieg zajęć: 
Faza wstępna 
1.  Określenie tematu zajęć. 
2.  Wyjaśnienie uczniom tematu, szczegółowych celów kształcenia. 
3.  Zaznajomienie uczniów z pracą metodą tekstu przewodniego. 
4.  Podział grupy uczniów na zespoły. 
 
Faza właściwa: 

Praca metodą tekstu przewodniego 

 
Faza I. Informacja 

Pytania prowadzące: 

1.  Jaki jest zakres obowiązków i uprawnień pracodawców? 
2.  Jaki jest zakres obowiązków i uprawnień pracowników? 
3.  Jaki jest zakres obowiązków osób kierujących pracownikami? 
4.  Które z obowiązków korelują z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy? 
 
Faza II Planowanie 
1.  Uświadomienie sobie, że zakresy obowiązków i uprawnień pracowników i pracodawców 

oraz  osób  kierujących  pracownikami  ściśle  korelują  ze  sobą,  a  przez  to  mają  wpływ  
na bezpieczeństwo i higienę pracy. 

 
Faza III Ustalenie 
1.  Uczniowie  pracujący  w  zespołach  powinni  szczegółowo  wypisać  zakresy  obowiązków  

i uprawnień przydzielonych im grup zawodowych. 

2.  Uczniowie  konsultują  z  nauczycielem  zakres  wypisanych  obowiązków  i  uprawnień, 

skupiają się na najważniejszych. 

 
Faza IV Wykonanie 
1.  Uczniowie  wchodzący  w  skład  grupy  wypisują  na  kartkach  zakresy  obowiązków  

i uprawnień przydzielonej im grupy zawodowej. 

2.  Uczniowie segregują uzyskane odpowiedzi w grupy tematyczne. 
3.  Uczniowie wypisują posegregowane odpowiedzi na plakacie i zawieszają go na tablicy. 
4.  Liderzy poszczególnych grup prezentują zapisane odpowiedzi. 
5.  Plakat jest oceniany przez nauczyciela. 
6.  Nauczyciel  rozpoczyna  dyskusję,  której  tematem  powinna  być  korelacja  obowiązków  

i uprawnień między poszczególnymi grupami zawodowymi. 

 
Faza V. Analiza końcowa 

Uczniowie  wraz z nauczycielem wskazują, które etapy przebiegu ćwiczenia sprawiły im 

największą trudność. 

Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  określić,  jakie  umiejętności  były 

ćwiczone, jakie wystąpiły nieprawidłowości lub błędy oraz jak ich unikać w przyszłości, aby 
efekt  działań  był  zawsze  możliwie  maksymalny.  Najważniejsze  wnioski  należy  wypisać 
w punktach na tablicy. 
 
Faza VI. Zakończenie zajęć 

Po  podsumowaniu  zajęć  nauczyciel  ocenia  uczniów  uwzględniając  zaangażowanie, 

wiedzę uczniów oraz stopień ich aktywności.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca 

...................................................................................... 

Modułowy program nauczania: 

Mechanik  automatyki  przemysłowej  i  urządzeń 
precyzyjnych 731 [01] 

Moduł: 

Podstawy miernictwa 731 [01].O1 

Jednostka modułowa: 

Przestrzeganie  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  oraz  ochrony 
środowiska 731 [01].O1.01 

Temat: Udzielenie pierwszej pomocy w stanach zagrożenia życia lub zdrowia. 

Cel  ogólny:  Opanowanie  zasad  udzielania  pierwszej  pomocy  w  stanach  zagrożenia  życia 

lub zdrowia. 

 
Po zakończeniu zajęć uczeń powinien umieć: 

 

wyjaśnić ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy,  

 

wyjaśnić podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy w stanach zagrożenia zdrowia 
lub życia, spowodowanych przede wszystkim wypadkiem przy pracy, 

 

wyjaśnić  ogólne  zasady  udzielania  pierwszej  pomocy  w  urazach  termicznych, 
mechanicznych, 

 

wyjaśnić zasady udzielania pierwszej pomocy w stanach porażenia prądem elektrycznym, 

 

wyjaśnić zasady sztucznego oddychania metodą usta–usta i pośredniego masażu serca. 

 
Metody nauczania: 

 

przewodniego tekstu. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

uczniowie pracują w 4 osobowych grupach. 

 
Czas trwania zajęć: 
5 godzin dydaktycznych. 
 
Uczestnicy:
 uczniowie klasy I zasadniczej szkoły zawodowej. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

zestaw foliogramów z tekstem przewodnim,  

 

zestaw foliogramów z przykładami udzielania pierwszej pomocy, 

 

zestaw ratowniczy pierwszej pomocy, 

 

fantom  do  przeprowadzania  ćwiczenia  z  zakresu  sztucznego  oddychania  i  pośredniego 
masażu serca, 

 

rzutnik. 

 
Zadania dla ucznia:  

Opanuj  zasady  udzielania  pierwszej  pomocy  w  stanach  zagrożenia  życia  lub  zdrowia. 

Przećwicz na fantomie metodę sztucznego oddychania i pośredniego masażu serca. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Przebieg zajęć: 
Faza wstępna  
1.  Określenie tematu zajęć. 
2.  Wyjaśnienie uczniom tematu, szczegółowych celów kształcenia. 
3.  Zaznajomienie uczniów z pracą metodą tekstu przewodniego. 
4.  Podział grupy uczniów na zespoły.  
 
Faza właściwa 

Praca metodą tekstu przewodniego 

 
Faza I. Informacja 

Pytania prowadzące: 

1.  Jak powinno wyglądać postępowanie osoby (osób) ratujących – udzielających pierwszej 

pomocy? 

2.  Jakie  są  podstawowe  zasady  udzielania  pierwszej  pomocy  w  niektórych  stanach 

zagrożenia zdrowia lub życia spowodowanych przede wszystkim wypadkami przy pracy? 

3.  Jakie postępowanie należy przedsięwziąć w urazach zranienia? 
4.  Jakie postępowanie należy przedsięwziąć w krwotokach? 
5.  Jakie postępowanie należy przedsięwziąć w złamaniach kości? 
6.  Jakie  postępowanie  należy  przedsięwziąć  w  przemieszczeniach  kości  zwanych 

zwichnięciami? 

7.  Jakie postępowanie należy przedsięwziąć w urazach termicznych? 
8.  Jakie  postępowanie  należy  przedsięwziąć  w  przypadku  działania  prądu  na  organizm 

ludzki? 

9.  Jakie są czynności zapewniające drożność dróg oddechowych metodą usta – usta? 
10.  Na czym polega synchronizowanie czynności zapewnienia drożności dróg oddechowych 

z pośrednim masażem serca? 

 
Faza II. Planowanie
 
1.  Zaplanowanie rodzaju podejmowanych działań do określonych urazów. 
2.  Określenie kolejności czynności podczas udzielania pomocy osobom poszkodowanym. 
 
Faza III. Ustalenie 
1.  Uczniowie  pracując  w  zespołach  ustalają  przebieg  poszczególnych  działań  i  czynności 

ratunkowych. 

2.  Uczniowie konsultują z nauczycielem sposób przeprowadzenia poszczególnych ćwiczeń. 
 
Faza IV. Wykonanie 
1.  Uczniowie sprawdzają kompletność stanowiska ćwiczeniowego. 
2.  Zapoznają się z instrukcją użytkowania fantomu. 
3.  Testują wstępnie poprawność działania układu 
4.  Po uzyskaniu aprobaty nauczyciela uczniowie przystępują do wykonania ćwiczenia. 
5.  Oceniają efekt końcowych działań. 
6.  W  ocenie  muszą  odpowiedzieć  sobie  na  pytanie.  Czy  przyjęta  metoda  oraz  sposób 

działań (jej realizacji) był najlepszy z możliwych, w określonych warunkach? 

 
Faza V. Analiza końcowa 

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  określają,  które  etapy  przebiegu  ćwiczenia  sprawiły 

im największą trudność. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  określić,  jakie  umiejętności  były 

ćwiczone, jakie wystąpiły nieprawidłowości lub błędy oraz jak ich unikać w przyszłości aby 
efekt  działań  był  zawsze  możliwie  maksymalny.  Najważniejsze  wnioski  należy  w  punktach 
wypisać na tablicy. 
 
Faza VI. Zakończenie zajęć 

Po  podsumowaniu  zajęć  nauczyciel  ocenia  uczniów,  uwzględniając  zaangażowanie, 

wiedzę uczniów oraz stopień ich aktywności. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

5.  ĆWICZENIA 

 

5.1. 

Prawa  i  obowiązki  pracownika  oraz  pracodawcy  związane 

z bezpieczeństwem i higieną pracy 

 

5.1.1  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Określ  najważniejsze  zakresy  obowiązków  i  uprawnień  pracodawców  i  pracowników, 

oraz osób kierujących pracownikami. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  wypisać zakresy obowiązków i uprawnień stosownie do przydzielonych tematów,  
2)  posegregować  wypisane  zakresy  obowiązków  i  uprawnień  –  wybrać  najważniejsze 

z nich, 

3)  uczestniczyć we wspólnym tworzeniu plakatu, 
4)  przedstawiać zapisane zakresy obowiązków i uprawnień swojej grupy, 
5)  uczestniczyć we wspólnej dyskusji, 
6)  wyciągnąć wnioski z dyskusji. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda tekstu przewodniego,  

 

metaplan, 

 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusze papieru formatu A4, 

 

arkusze formatu A2 do ćwiczeń metodą metaplanu, 

 

flamastry, 

 

taśma samoprzylepna, 

 

zestaw foliogramów, 

 

rzutnik, 

 

poradnika dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ, jakie elementy powinna zawierać instrukcja bezpieczeństwa i higieny pracy? 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wyjaśnić w osobnych kolumnach kluczowe fragmenty instrukcji BHP, 
2)  wyjaśnić niezrozumiałe dla siebie sformułowania, 
3)  wypisać wnioski. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda tekstu przewodniego,  

 

metaplan, 

 

ćwiczenie.  

 

Środki dydaktyczne 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

materiały i przybory rysunkowe, 

 

poradnik dla ucznia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

5.2.  Prawna ochrona pracy 

 
5.2.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Określ,  jakie  instytucje  prowadzą  państwowy,  a  jakie  społeczny  nadzór  nad  warunkami 

pracy, jaki jest zakres ich zadań?  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wskazać państwowe organy nadzoru nad warunkami pracy, 
2)  wskazać społeczne organy nadzoru nad warunkami pracy, 
3)  wskazać główne zadania i uprawnienia tych służb, 
4)  przedstawić wyniki ćwiczenia w formie plakatu, 
5)  wyciągnąć wnioski z dyskusji. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda tekstu przewodniego,  

 

metaplanu, 

 

ćwiczenie.  

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

arkusz formatów A2 do metody metaplanu, 

 

zestaw foliogramów, 

 

rzutnik, 

 

flamastry, 

 

taśma samoprzylepna. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ, jakie uprawnienia posiada Urząd Dozoru Technicznego? 
 
Wskazówki o realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  określić podstawowe uprawnienia Urzędu Dozoru Technicznego (UDT), 
2)  przedyskutować zakres uprawnień UDT, 
3)  wyciągnąć wnioski. 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda tekstu przewodniego,  

 

ćwiczenie.  

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

materiały i przybory rysunkowe. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

5.3. 

Wymagania  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  dotyczące 

pomieszczeń pracy i pomieszczeń higieniczno-sanitarnych 

 

5.3.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Określ ogólne wymogi dotyczące pomieszczeń higieniczno-sanitarnych? 
 
Wskazówki o realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenie 
 
Uczeń powinien: 

1)  na  tablicy  w  osobnych  kolumnach  wskazać  wszystkie  poznane  rodzaje  pomieszczeń 

higieniczno-sanitarnych, 

2)  wypisać  na  oddzielnym  miejscu  tablicy  ogólne  wymogi  dotyczące  pomieszczeń 

higieniczno-sanitarnych, 

3)  uzupełnić  poszczególne  kolumny  wypisanych  pomieszczeń  higieniczno-sanitarnych 

właściwymi wymogami, 

4)  wyciągnąć i przedyskutować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia, 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

materiały i przybory rysunkowe, 

 

normy  dotyczące  oznaczenia  pomieszczeń  pracy  i  pomieszczeń  higieniczno-sanitarnych 
oraz znaki ewakuacyjne. 

 
Ćwiczenie 2 

Ocenić  zgodność  oddawanych  do  użytku  obiektów  i  urządzeń  technicznych 

z dokumentacją projektową i wymaganiami BHP. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przyjrzeć się załączonemu do ćwiczenia rysunkowi, 
2)  ocenić,  czy  przedstawione  na  rysunku  pomieszczenie  odpowiada  wymogom  BHP  oraz 

do jakiego rodzaju prac jest one przeznaczone, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

3)  porównać  wypisane  odpowiedzi  z  tekstem  umieszczonym  pod  rysunkiem  poniżej 

(wyjaśnienie w tekście odwróconym), = 

4)  wyciągnąć wnioski, przedyskutować je. 
 

 

Rysunek 1 do ćwiczenia 2 

 

 

 

 

Rysunek 2 do ćwiczenia 2 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia, 

 

tekstu przewodniego, 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

materiały do pisania i rysowania, 

 

normy  dotyczące  oznakowania  pomieszczeń  pracy  i  pomieszczeń  higieniczno  – 
sanitarnych oraz znaki ewakuacyjne. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

5.4.  Czynniki  szkodliwe  dla  zdrowia,  uciążliwe  i  niebezpieczne 

występujące w procesie pracy 

 

5.4.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Zinterpretuj  treść  dziewięciu  zasad  unikania  ryzyka  zawodowego  w  środowisku  pracy 

człowieka. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  sporządzić wykaz dziewięć zasad unikania ryzyka zawodowego, 
2)  przeanalizować treść wypisanych dziewięciu zasad unikania ryzyka zawodowego, 
3)  uczestniczyć w dyskusji grupowa nad poszczególnymi zasadami, 
4)  wyciągnąć wnioski. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ćwiczenia. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

materiały i przybory rysunkowe. 

 
Ćwiczenie 2 

Przyjrzyj  się  zamieszczonemu  rysunkowi,  na  którym  przedstawiono  ponad  40  zagrożeń 

wypadkowych. Odszukaj je i skonfrontuj z listą dziewięciu zasad unikania ryzyka. 

 
Wskazania do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wykorzystać spis dziewięć zasad unikania ryzyka zawodowego, (ćwiczenie1) 
2)  przyjrzeć się zamieszczonemu rysunkowi, 
3)  odszukać maksymalną liczbę zagrożeń na rysunku, 
4)  wypisać odszukane zagrożenia, 
5)  przeanalizować  ewentualne  skutki  zaniedbań  tych  zagrożeń  w  odniesieniu  do  zasad 

unikania ryzyka, 

6)  wyciągnąć wnioski. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

 

Rys. do ćwiczenia 2 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

tekstu przewodniego, 

 

ćwiczenia.  

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania i rysowania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

5.5. 

Dobór  środków  ochrony  indywidualnej  w  zależności 

od prowadzonych prac 

 

5.5.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Dobierz środki ochrony indywidualnej w zależności od charakteru prowadzonych prac. 
 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować  schemat  algorytmu  postępowania  przy  doborze  środków  ochrony

indywidualnej (4.5.1 – poradnik dla ucznia), 

2)  wypisać  zasady  skutecznego  doboru  środków  ochrony  indywidualnej  oraz  rodzaje  tych 

środków (patrz rysunki załączone do materiału nauczania – poradnik dla ucznia 4.5.1.), 

3)  obejrzeć film dydaktyczny, 
4)  dobrać środki ochrony indywidualnej dla kilku rodzajów wybranych prac, 
5)  wyciągnąć wnioski.  
 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia,  

 

metoda tekstu przewodniego, 

 

Środki dydaktyczne: 

 

normy dotyczące oznakowania nakazu stosowania środków ochrony indywidualnej, 

 

arkusze papieru formatu A4, 

 

materiały i przybory rysunkowe, 

 

film, strój ochronny (14 min), CICP – PIB Warszawa. 

 

Ćwiczenie 2 

Przyjrzyj się rysunkom zamieszczonym w p.4.5.1 – poradnika dla ucznia, przeanalizuj je, 

a następnie  przyporządkuj  przedstawione  tam  środki  ochrony  indywidualnej  znanym  Tobie 
procesom technologicznym? 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować wymienione w temacie ćwiczenia rysunkami, 
2)  zaproponować określone sytuacje ze znanych procesów technologicznych, 
3)  dobrać do procesu technologicznego środki ochrony indywidualnej, 
4)  uzasadnić dokonany wybór środków ochrony, 
5)  wyciągnąć wnioski. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia, 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna, 
 
Środki dydaktyczne: 

 

arkusze papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania i rysowania, 

 

normy dotyczące oznakowania nakazu stosowania środków ochrony indywidualnej. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

5.6. 

Zasady  bezpiecznej  pracy  z  urządzeniami  mechanicznymi, 

hydraulicznymi, pneumatycznymi i elektrycznymi 

 

5.6.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Wyjaśnij  zasady  bezpiecznej  pracy  z  urządzeniami  mechanicznymi,  hydraulicznymi, 

pneumatycznymi i elektrycznymi. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  obejrzeć  film  dydaktyczny  o  tematyce  zasad  bezpiecznej  pracy  ujętymi  w  temacie 

z urządzeniami, wymienionymi w temacie ćwiczenia, 

2)  wypisać główne zasady bezpiecznej pracy z ujętymi w temacie ćwiczenia urządzeniami. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia, 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

 
Środki dydaktyczne: 

 

normy 

dotyczące 

oznakowań 

stosowanych 

na 

urządzeniach 

mechanicznych, 

hydraulicznych, pneumatycznych i elektrycznych środków ochrony indywidualnej., 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

materiały i przybory rysunkowe, 

 

filmy,  BHP  przy  obsłudze  urządzeń  elektrycznych.  Gdańsk  OD  i  DK,  oraz  BHP  przy 
stosowaniu ręcznych narzędzi mechanicznych i pneumatycznych. Gdańska OD i DK. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ  konsekwencje  niestosowania  zasad  bezpiecznej  pracy  z  typowymi  urządzeniami 

mechanicznymi, pneumatycznymi i elektrycznymi. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonywania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wypisać  typowe  zagrożenia  jakie  występują  podczas  pracy  z  urządzeniami 

mechanicznymi, pneumatycznymi i elektrycznymi, 

2)  wypisać  sytuacje  nie  przestrzegania  zasad  bezpiecznej  pracy  z  w/w  urządzeniami 

z którymi spotkałeś się w praktyce szkolnej lub innej sytuacji, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

3)  zaprezentować  te  sytuacje  i  podać  zagrożenia,  możliwe  konsekwencje  dla  osoby 

obsługującej te urządzenia, 

4)  uczestniczyć w dyskusji grupowej nad przedstawionymi sytuacjami. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia, 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

 

Środki dydaktyczne: 

 

przybory do pisania i rysowania, 

 

arkusz papieru formatu A4. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

5.7.  Zagrożenia 

pożarowe 

oraz 

zasady 

ochrony 

przeciwpożarowej 

 

5.7.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Określ przyczyny zagrożenia pożarowego w zakładzie pracy. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  obejrzeć film dydaktyczny o tematyce zagrożenia pożarowego, 
2)  wypisać główne źródła zagrożeń pożarem, 
3)  wyciągnąć wnioski dotyczące zagrożenia pomiarowego. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia, 

 

metoda tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna wielokrotna. 

 

 
Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania i rysowania, 

 

film,  Zasady  ochrony  przeciwpożarowej  i  postępowania  w  czasie  pożaru.  Gdańsk 
ODiDK 2004, 

 

normy  dotyczące  oznakowań  stosowanych  w  ochronie  przeciwpożarowej  materiałów 
niebezpiecznych wraz z ich kategorią. 

 
Ćwiczenie 2 

Dobierz sprzęt gaśniczy w zależności od palącego się materiału. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonywania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wskazać wszystkie rodzaje gaśnic w zależności od ich zastosowania, 
2)  wyjaśnić zasady, sposoby palenia się różnych materiałów, 
3)  określić rodzaje grup pożarowych, 
4)  wybrać dowolny rodzaj materiału i dobrać rodzaj sprzętu gaśniczego do jego gaszenia, 
5)  opisać sposób użycia dobranej gaśnicy, 
6)  wskazać miejsce zamieszczenia instrukcji obsługi gaśnic, 
7)  wyciągnąć wnioski. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia, 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania i rysowania, 

 

normy  dotyczące  oznakowań  stosowanych  w  ochronie  przeciwpożarowej  materiałów 
niebezpiecznych wraz z ich kategorią. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

5.8.  Obciążenie 

pracownika 

ochrona 

środowiska  na 

stanowisku pracy 

 

5.8.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Określ zasady ochrony środowiska na stanowisku pracy. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonywania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wypisać samodzielnie główne źródła zagrożeń dla środowiska na stanowisku pracy, 
2)  określić kilka przykładów zagrożeń środowiska stanowisku pracy, 
3)  określić sposoby ich eliminowania, 
4)  wyciągnąć wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ćwiczenia. 
 
Środki dydaktyczne

 

arkusz papieru formatuA4, 

 

przybory do pisania rysowania, 

 

normy  dotyczące  oznaczeń  nakazu  stosowania  środków  ochrony  środowiska  na 
stanowisku pracy. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ,  jaki  wydatek  energetyczny  w  KJ  lub  kcal  w  ciągu  7  godzin  Twojego  dnia 

roboczego  (w  szkole  lub  zajęciach  praktycznych)  odpowiada  pojęciu  pracy  lekkiej,  średniej, 
ciężkiej lub bardzo ciężkiej? 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonywania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  określić aspekty przyczynowo-skutkowego wydatku energetycznego, 
2)  wyjaśnić pojęcia pracy lekkiej, średnio ciężkiej i bardzo ciężkiej, 
3)  przyporządkować zmiany wydatku energetycznego dla konkretnego przypadku pracy, 
4)  dokonać oceny i zaszeregowania pracy do konkretnego rodzaju pracy, 
5)  zaprezentować wyniki w formie plakatu, 
6)  wyciągnąć wnioski z dyskusji. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

metaplan, 

 

ćwiczenia. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4, 

 

przybory do pisania rysowania, 

 

arkusz formatu A2 do metody metaplanu, 

 

zestaw foliogramów z tekstem przewodnim, 

 

taśma samoprzylepna, 

 

rzutnik. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

5.9. 

Pierwsza  pomoc  przy  urazach  mechanicznych,  porażeniu 

prądem 

elektrycznym 

zatruciach 

substancjami 

chemicznymi 

 

5.9.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Udziel  pierwszej  pomocy  pracownikowi  w  stanach  zagrożenia  życia  i  zdrowia  na 

stanowisku pracy.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonywania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wypisać  podstawowe  zasady  udzielania  pierwszej  pomocy  na  podstawie  prezentacji 

metody na filmie instruktażowym, 

2)  wykonać czynności ratownicze adekwatne do przydzielonego zadania, 
3)  skonsultować z prowadzącym zajęcia sposób przeprowadzenia ćwiczenia, 
4)  sprawdzić kompletność stanowiska ćwiczeniowego, 
5)  zapoznać się z instrukcją działania fantomu i przeprowadzić ćwiczenie, 
6)  ocenić efekt końcowy podjętych działań, 
7)  wyciągnąć wnioski. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

film instruktażowy, 

 

ćwiczenia praktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4. 

 

materiał i przybory rysunkowe, 

 

fantom do przeprowadzenia ćwiczeń, 

 

zestaw ratowniczy pierwszej pomocy, 

 

film o tematyce, Pierwsza pomoc przedlekarska, Gdańsk OD i DK, 2005. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ kolejność postępowanie w przypadku porażenia prądem elektrycznym. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiednie fragmenty rozdziału Materiał nauczania. 

 
Sposób wykonywania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wypisać kolejność działań ratowniczych w przypadku porażenia prądem, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

2)  obejrzeć film dydaktyczny omawiający postępowanie ratownicze w przypadku porażenia 

prądem, 

3)  przećwiczyć symulację ratowniczą z udziałem kolegi, 
4)  wyciągnąć praktyczne wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenia, 

 

tekstu przewodniego, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz papieru formatu A4. 

 

materiał i przybory rysunkowe, 

 

film o tematyce, BHP przy obsłudze urządzeń elektrycznych, Gdańsk OD i DK 2004. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  Przestrzeganie  przepisów 
bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  oraz  ochrony 
środowiska 

Test składa się z zadań, z których: 

 

zadania : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18 są poziomu podstawowego, 

 

zadania : 10, 16, 19, 20 są poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 
Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  uczeń  otrzymuje  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo dobry – za rozwiązanie 18 zadań w tym 3 z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Klucz odpowiedzi1. c, 2. d, 3. b, 4. b, 5. c, 6. b, 7. d, 8. d, 9. b, 10. c, 11. b, 12
c, 13. d, 14. b, 15. d, 16. b, 17. c, 18. c, 19. c, 20. d. 
 
Plan testu 

 
Nr 
zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Określić  podstawowy  zakres  obowiązków 
pracodawcy 

Określić  obowiązek  osób  kierujących 
pracownikami 

Określić  podstawowy  zakres  obowiązków 
pracownika 

Określić 

podstawowe 

uprawnienia 

pracownika 

Określić,  kto  sprawuje  państwowy  nadzór 
nad warunkami pracy 

Określić  zadania  Państwowej  Inspekcji 
Pracy (PIP) 

Określić  rodzaje  pomieszczeń  higieniczno 
– sanitarnych 

Określić 

minimalną 

temperaturę 

w pomieszczeniu gdzie wykonuje się prace 

Określić  wymagania  dla  pomieszczeń 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

przeznaczonych 

na 

pobyt 

czasowy 

pracownika. 

10 

Scharakteryzować 

NDN 

czynnika 

szkodliwego w środowisku pracy  

PP 

11 

Określić,  które  maszyny  i  urządzenia 
powinny mieć instrukcję obsługi 

12 

Określić, 

jakie 

środki 

ochrony 

indywidualnej jest zobowiązany dostarczyć 
pracodawca 

13 

Rozróżnić  środki  ochrony  indywidualnej 
od zbiorowych  

14 

Określić 

zasady 

bezpiecznej 

pracy 

z narzędziami mechanicznymi 

15 

Określić 

zasady 

bezpiecznej 

pracy 

z urządzeniami elektrycznymi  

16 

Scharakteryzować zasady gaszenia odzieży 
roboczej  pracownika  nasyconej  środkami 
łatwo palnymi 

PP 

17 

Rozróżnić kolory rurociągów do transportu 
gazów palnych 

18 

Określić 

sposób 

ochrony 

środowiska 

poprzez obowiązkowe oznaczenia wyrobu 

19 

Scharakteryzować  sposoby  przywrócenie 
prawidłowego 

oddechu 

osobie 

poszkodowanej 

PP 

20 

Scharakteryzować  czynności  udrażniające 
górne drogi oddechowe 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela  

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz zasadami punktowania. 
4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
6.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 
7.  Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
8.  Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżających  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 
Instrukcja dla ucznia 
1.  Przeczytaj uważnie instrukcję.  
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań. Do każdego zadania dołączone są cztery możliwości odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Jeśli udzielenie odpowiedzi  będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż  jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 35 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiał dla ucznia 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Znowelizowany  Kodeks  pracy  uściślił  zakres  obowiązków  i  uprawnień  pracodawców. 

Zgodnie z nim pracodawca ponosi odpowiedzialność za 
a)  siebie samego. 
b)  siebie i swoją najbliższą rodzinę. 
c)  stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy. 
d)  stan bezpieczeństwa pracy w zakładzie pracy. 

 

2.  W razie stwierdzenia bezpośredniego zagrożenia dla życia i zdrowia pracowników, osoba 

kierująca pracownikami jest zobowiązana do 
a)  bieżącej kontroli tego zagrożenia. 
b)  tylko jego oceny i spisania wniosków. 
c)  niezwłocznego przerwania pracy. 
d)  niezwłocznego wstrzymania pracy  i podjęcia działania w celu wyeliminowania tego 

zagrożenia. 

 

3.  Znowelizowany Kodeks Pracy uściślił zakres obowiązków pracowników. Zgodnie z nim 

pracownik odpowiada za 
a)  swoich współpracowników. 
b)  przestrzeganie  przepisów  i  zasad  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  w  zakładzie  

i na swoim stanowisku pracy. 

c)  przestrzeganie tylko wybranych przez siebie zasad i przepisów BHP. 
d)  wybór szkolenia i polecenia przełożonych. 

 

4.  Do głównych uprawnień pracownika zaliczamy 

a)  zachowanie  prawa  do  wynagrodzenia  w  przypadku  oddalenia  się  z  miejsca 

zagrożenia lub powstrzymania się od wykonania pracy. 

b)  zachowanie  prawa  do  wynagrodzenia  w  przypadku  oddalenia  się  z  miejsca 

zagrożenia,  zawiadamiając  o  tym  niezwłocznie  przełożonego,  jeśli  powstrzymanie 
się od wykonania pracy nie usuwa bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia lub życia. 

c)  zachowanie  prawa  do  oddalenia  się  z  miejsca  zagrożenia  nie  powiadamiając  o  tym 

swojego przełożonego oraz swoich współpracowników. 

d)  zachowanie  prawa  do  wynagrodzenia  w  przypadku  oddalenia  się  z  miejsca 

zagrożenia,  jeśli  nie  powiadomił  o  tym  swojego  przełożonego  mimo  że  wszystkie 
zagrożenia dla jego zdrowia i życia na stanowisku pracy zostały usunięte. 

 

5.  Państwowy nadzór nad warunkami pracy sprawują miedzy innymi 

a)  Związki zawodowe. 
b)  Biuro Ochrony Rządu. 
c)  Państwowa Inspekcja Pracy. 
d)  Społeczna Inspekcja Pracy. 

 
6.  Głównymi zadaniami Państwowej Inspekcji Pracy są 

a)  nadzór nad warunkami sanitarnymi w zakładzie pracy. 
b)  nadzór  i kontrola przestrzegania przez zakład pracy prawa pracy, a w szczególności 

przepisów i zasad BHP. 

c)  uzgadnianie dokumentacji urządzeń technicznych na zgodność z ich eksploatacją. 
d)  uzgadnianie  układów  zbiorowych  pracy  regulujących  zasady  BHP  w  zakładzie 

pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

7.  Do pomieszczeń higieniczno–sanitarnych należą 

a)  umywalnie i pomieszczenia z natryskami. 
b)  pomieszczenia higieny osobistej kobiet. 
c)  palarnie. 
d)  pomieszczenia do prania i odkażania. 

 
8.  Minimalna  temperatura  w  pomieszczeniu  gdzie  wykonywana  jest  lekka  praca  fizyczna  

lub praca biurowa powinna wynosić 
a)  15 C

°

b)  17 C

°

c)  16 C

°

d)  14 C

°

 
9.  Pomieszczenia przeznaczone na pobyt czasowy to pomieszczenia, w których 

a)  przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa do 2h. 
b)  przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa od 2h–4h. 
c)  przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa dłużej niż 4h. 
d)  przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa od 3h–5h. 

 
10.  Określenie  „Najwyższe  Dopuszczalne  Natężenie  NDN”  czynników  szkodliwych  odnosi 

się do 
a)  substancji toksycznej. 
b)  mikroklimatu gorącego. 
c)  hałasu. 
d)  substancji drażniących. 
 

11.  Instrukcję bezpiecznej obsługi powinny mieć 

a)  wyłącznie maszyny i urządzenia w zakładach produkcyjnych. 
b)  wszystkie maszyny i urządzenia.  
c)  tylko maszyny i urządzenia stanowiące największe zagrożenie. 
d)  tylko te maszyny na których aktualnie pracują pracownicy. 

 
12.  Pracodawca jest zobowiązany dostarczyć pracownikowi środki ochrony indywidualnej 

a)  które uzyskały wymagany certyfikat na znak bezpieczeństwa.  
b)  które uzyskały wymagania na znak jakości Q. 
c)  które  uzyskały  wymagany  certyfikat  na  znak  bezpieczeństwa  oraz  posiadają 

deklaracje zgodności i oznaczenia CE. 

d)  które  uzyskały  wymagany  certyfikat  na  znak  bezpieczeństwa  lub  posiadają 

deklaracje zgodności. 

 
13.  Do środków ochrony zbiorowej należą 

a)  kaski chroniące pracowników przed upadkiem przedmiotów z wysokości. 
b)  okulary chroniące wzrok w pracy na szlifierce. 
c)  maski  przeciwpyłowe,  wydawane  pracownikom  pracującym  w  warunkach 

przekroczeniu NDS zapylenia. 

d)  stanowiskowe wyciągi wentylacyjne. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

 

14.  Młotek, u którego wykryto pęknięcie trzonka należy 

a)  pęknięcie naprawić sklejając trzonek i dalej używać. 
b)  młotek wycofać z eksploatacji. 
c)  owinąć trzonek taśmą do drewna i dalej używać. 
d)  w czasie pracy trzymać koniecznie w rękawicy roboczej. 

 
15.  Drobne  naprawy  instalacji  elektrycznej  lub  hydraulicznej  (np.  wymiana  żarówki 

lub naprawa uszkodzonego przewodu pompy) mogą być wykonywane przez pracownika 
a)  posiadającego instruktaż ogólny. 
b)  na podstawie polecenia bezpośredniego przełożonego.  
c)  z własnej inicjatywy. 
d)  posiadającego odpowiednie uprawnienia. 

 
16.  W  przypadku  zapalenia  się  na  pracowniku  odzieży  roboczej  nasyconej  benzyną 

lub lakierem i należy go gasić 
a)  wodą z hydrantu. 
b)  gaśnicą pianową. 
c)  gaśnicą proszkową. 
d)  zasypać piaskiem. 

 
17.  Rurociągi z gazem palnym powinny mieć barwę 

a)  czarną. 
b)  czerwoną. 
c)  żółtą. 
d)  niebieską. 

 
18.  Wyroby  wprowadzane  do  obrotu,  mogące  stwarzać  zagrożenia  dla  środowiska  albo 

służące do ochrony i ratowania życia, podlegają obowiązkowemu oznaczeniu znakiem 
a)  CA. 
b)  CF. 
c)  CE. 
d)  CC. 

 
19.  W celu upewnienia się czy ratowany oddycha należy 

a)  przystawić do ust lusterko i sprawdzić czy pojawia się na nim para. 
b)  przyłożyć ucho do klatki piersiowej poszkodowanego. 
c)  sprawdzić tętno tętnicy szyjnej po lewej bądź prawej jej stronie. 
d)  silnie wstrząsać poszkodowanym i nasłuchiwać jego tętno. 

 
20.  Aby udrożnić górne drogi oddechowe u ofiary wypadku, należy 

a)  wlać do jego gardła wodę aby wypłukać z niego ewentualne ciała obce. 
b)  starać się otworzyć usta i wyjąć język. 
c)  usunąć z  jamy ustnej ciała obce, odchylić głowę  ku tyłowi,  aby zapobiec zapadaniu  

się języka. 

d)  założyć poszkodowanemu maskę przeciwgazową. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................... 
 

Przestrzeganie  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony 
przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska 

 

Zakreśl prawidłową odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedzi 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37 

Test 2 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Przestrzeganie  przepisów 
bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  oraz  ochrony 
środowiska” 

Test składa się z zadań, z których: 

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 są poziomu podstawowego, 

 

zadania: 6, 7, 19, 20 są poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 
Za  każdą  prawidłową  odpowiedź  uczeń  otrzymuje  1  punkt.  Za  złą  odpowiedź  lub  jej  brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje się następujące normy wymagań – uczeń otrzymuje następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu podstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego.  

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  b,  2.  a,  3.  a,  4.  c,  5.  c,  6.  c,  7.  c,  8.  b,  9.  b,  10.  b,  11  b, 
12. 
a, 13. b, 14. c, 15. b, 16. b, 17. c, 18. c, 19. c, 20. b. 

 

Plan testu  

 

Nr  
zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Określić  jakie  są  podstawowe  obowiązki 
pracownika w aspekcie prawnym 

Określić kto ponosi odpowiedzialność za stan 
BHP w zakładzie pracy 

Określić  kto  informuje  pracownika  o  ryzyku 
zawodowym 

Określić,  kto  pokrywa  koszty  za  szkolenie 
w zakresie BHP 

Określić  rodzaje  badań  lekarskich  w  czasie 
podjęcia pracy 

Scharakteryzować  możliwość  zatrudnienia 
pracownika w godzinach nadliczbowych  

PP 

Scharakteryzować  możliwość  zatrudnienia  w 
godzinach nocnych 

PP 

Określić wiek pracownika młodocianego 

Określić  możliwość  podjęcia  pracy  bez 
konieczności przeszkolenia 

10 

Określić które maszyny i urządzenia powinny 
mieć instrukcje obsługi 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

38 

11 

Określić  możliwość  ręcznego  dźwigania 
i przenoszenia ciężarów 

12 

Określić 

od 

czego 

zależy 

natężenie 

oświetlenia na stanowisku pracy 

13 

Przeanalizować  możliwość  samodzielnego 
czyszczenia odzieży roboczej 

14 

Określić 

normatyw 

przydziału 

odzieży 

i sprzętu ochronnego 

15 

Określić składowe wypadku przy pracy 

16 

Określić obowiązek zespołu powypadkowego 
względem poszkodowanego 

17 

Określić zastosowanie gaśnic o symbolu E 

18 

Przeanalizować 

zestaw 

niezbędnych 

dokumentów dla substancji niebezpiecznych 

19 

Scharakteryzować  działania  w  przypadku 
uszkodzenia kręgosłupa w odcinku szyjnym 

PP 

20 

Scharakteryzować  sposób  postępowania  przy 
oparzeniach kwasem 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

39 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela  

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz zasadami punktowania. 
4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
6.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 
7.  Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
8.  Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżających  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań. Do każdego zadania dołączone są cztery możliwości odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłowa.  

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Jeśli  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiło  trudność,  wtedy  odłóż  jego  rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 35minut. 

Powodzenia! 

 

Materiał dla ucznia 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

40 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

1.  Podstawowe obowiązki pracownika w zakresie bhp określają przepisy 

a)  Konstytucja RP. 
b)  Kodeks Pracy. 
c)  Ustawy o Państwowej Inspekcji Pacy. 
d)  Normy zwyczajowe. 

 
2.  Za stan bhp w zakładzie pracy odpowiada 

a)  pracodawca. 
b)  wyznaczony pracownik przez pracodawcę. 
c)  inspektor bhp. 
d)  społeczny inspektor pracy. 

 
3.  Pracodawca  ma  obowiązek  informowania  pracowników  o  ryzyku  zawodowym  oraz  

o zasadach ochrony przed zagrożeniem 
a)  zawsze. 
b)  na żądanie pracownika. 
c)  Kiedy uzna za konieczne. 
d)  tylko gdy istnieje realne zagrożenie. 

 
4.  Koszty szkolenia pracownika z zakresu bhp ponosi 

a)  pracownik. 
b)  organizator szkolenia. 
c)  pracodawca. 
d)  zakład pracy. 

 
5.  Przed podjęciem pracy pracownik młodociany 

a)  badania okresowe. 
b)  badania kontrolne. 
c)  badania wstępne. 
d)  badania psychiatryczne. 

 
6.  Młodociany pracownik może być zatrudniony w godzinach nadliczbowych 

a)  zawsze. 
b)  w wyjątkowym przypadku. 
c)  nigdy. 
d)  za jego zgodą. 

 

7.  Pracownika młodocianego zatrudnić w godzinach nocnych 

a)  można, za zgodą młodocianego. 
b)  można, za pisemną zgodą rodziców lub opiekunów prawnych. 
c)  nie można, jest to zabronione. 
d)  gdy jest zachowany odpowiedni czas wypoczynku. 

 
8.  W rozumieniu Kodeksu Pracy za pracownika młodocianego uważa się osoby w wieku: 

a)  15 do17 lat. 
b)  16 do 18 lat. 
c)  15 do 18 lat. 
d)  gdy przekroczył 18 lat. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

41 

9.  Można dopuścić do pracy pracownika bez wstępnego przeszkolenia w zakresie bhp 

a)  warunkowo. 
b)  nie. 
c)  tak. 
d)  tak lecz za jego pisemną zgodą. 

 
10.  Instrukcję obsługi powinny mieć 

a)  wyłącznie maszyny i urządzenia w zakładach produkcyjnych. 
b)  wszystkie maszyny i urządzenia. 
c)  tylko maszyny i urządzenia stanowiące największe zagrożenie. 
d)  tylko maszyny o dużych gabarytach. 

 
11.  Ręcznie dźwigać i przenosić pracownik młodociany (chłopiec) na odległość do 25 m przy 

pracy dorywczej może ciężary o masie 
a)  do 15 kg. 
b)  do 20 kg. 
c)  do 25 kg. 
d)  do 18 kg. 

 
12.  Natężenia oświetlenia na stanowisku pracy uzależnia się od 

a)  charakteru, rodzaju i dokładności wykonywanej pracy. 
b)  sprawności wzroku pracownika. 
c)  czasu pracy. 
d)  usytuowania budynku. 

 

13.  Pracownik młodociany może prać sobie odzież roboczą, skażoną środkami chemicznymi 

a)  tak, jeżeli wyrazi na to zgodę. 
b)  nie. 
c)  to zależy od zgody pracodawcy. 
d)  w zależności od rodzaju skażenia. 

 
14.  Normy przydziału odzieży ochronnej i sprzętu ochrony osobistej ustala 

a)  księgowa. 
b)  pracownik służb bhp. 
c)  pracodawca. 
d)  bezpośredni przełożony. 

 
15.  Wypadek przy pracy, to każde zdarzenie które 

a)  powoduje uraz lub śmierć pracownika na terenie zakładu pracy. 
b)  jest  nagłe,  wywołane  przyczyną  zewnętrzną,  powodującą  uraz  lub  śmierć 

i pozostające w związku z pracą.  

c)  powodujące niezdolność do pracy. 
d)  powoduje tylko śmierć lub uraz do niej prowadzący. 

 
16.  Zespół powypadkowy ma obowiązek zapoznać poszkodowanego z treścią protokołu 

a)  gdy poszkodowany o to poprosi. 
b)  zawsze. 
c)  według uznania zespołu., 
d)  na jego prośbę. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

42 

17.  Gaśnica oznaczona symbolem „E” służy do gaszenia 

a)  cieczy palnych i substancji stałych, topiących się w skutek ciepła np. benzyna, olej. 
b)  gazów np. propan, acetylen. 
c)  maszyn i urządzeń będących pod napięciem prądu elektrycznego. 
d)  palącej się odzieży na pracowniku. 

 
18.  Każda substancja niebezpieczna i preparat niebezpieczny muszą posiadać 

a)  kartę produktu. 
b)  kartę towaru. 
c)  kartę charakterystyki. 
d)  kartę wyrobu. 

 

19.  W razie podejrzenia uszkodzenia kręgosłupa pracownika w odcinku szyjnym należy 

a)  ułożyć go w pozycji bocznej. 
b)  nie ruszać go. 
c)  unieruchomić głowę przez podparcie z dwóch stron. 
d)  przenieść w bezpieczne miejsce. 

 
20.  Ranę po oparzeniu kwasem można przemywać 

a)  ługiem sodowym. 
b)  roztworem dwuwęglanu sodu. 
c)  wodą utlenioną. 
d)  zwykłą wodą. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

43 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................... 
 

Przestrzeganie  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony 
przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska 

 
Zakreśl prawidłową odpowiedź. 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedzi 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

44 

7.  LITERATURA 

 
1.  Dyrektywy Unii Europejskiej dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy UOP 
2.  Hansen A.: Bezpieczeństwo i Higiena Pracy. WZiP Warszawa 1998 
3.  Mac  S.,  Leowski  J.:  Bezpieczeństwo  i  Higiena  Pracy  dla  Szkół  Zasadniczych.  WSiP, 

Warszawa 1981 

4.  Ołdakowski H.: Ochrona przeciwpożarowa. CRZZ, Warszawa 1995 
5.  Rączkowski  B.:  BHP  w  praktyce.  Ośrodek  Doradztwa  i  Doskonalenia  Kadr  Sp.  z  o.  o. 

Gdańsk 2005 

6.  Ustawy  –  Kodeks  Pracy,  o  Państwowej  Inspekcji  Pracy,  o  Społecznej  Inspekcji  Pracy, 

o Państwowej Straży Pożarnej, o Państwowej Inspekcji Sanitarnej 

 
Czasopisma: 

 

BHP w zakładzie pracy. 

 
Literatura metodyczna: 
1.  Ornatowski T., Figurski J.: Praktyczna nauka zawodu. ITeE, Radom 2000 
2.  Szlosek F.: Wstęp do dydaktyki przedmiotów zawodowych. ITeE, Radom 1995