ładunki

8. Opłata na szklanym prętem, który został posmarować jedwabiu nazywa pozytywne:

A. przez arbitralnej konwencji

B. tak, że ładunek protonu będzie dodatni

C. w celu dostosowania się do konwencji przyjętych dla G i M w prawo grawitacji Newtona

D. bo jak ładunki odpychają

E. ponieważ szyba jest izolatorem

ans: A

9 Aby ładowane obiektu mają ładunek ujemny musimy:

A. dodać trochę węgla

B. usunięcie niektórych atomów

C. dodać kilka elektronów

D. usunąć niektóre elektrony

E. napisać znak ujemny

ans: C

10 Aby ładowane obiektu mają ładunek dodatni:

A. usunąć niektóre neutrony

B. dodać kilka neutronów

C. dodać kilka elektronów

D. usunąć niektóre elektrony

E. ogrzewać do spowodowania zmiany fazy

ans: D

11. Gdy twardy pręt gumy otrzymuje ujemny ładunek przez pocieranie wełną.:

A. Opłaty pozytywne są przekazywane z prętem do wełny

B. ładunki ujemne są przenoszone z pręta do wełny

C. dodatnie ładunki przenoszone są z wełny do pręta

D. ładunki ujemne są przenoszone z wełny do pręta

E. ładunki ujemne są tworzone i przechowywane w pręcie

ans: D

12. izolator elektryczny materiał:

A. nie zawierające elektrony

B. przez które elektrony nie płyną łatwo

C, który ma więcej elektronów niż protonów na powierzchni

D. nie może być czysty pierwiastek chemiczny

E. musi być krystaliczna

ans: B

13. Przewód jest odróżnić od izolatora o takiej samej liczbie atomów przez liczbę

o:

A. prawie wolne atomy

B. elektrony

C. prawie wolne elektrony

D. protony

E. cząsteczki

ans: C

14. Diagram przedstawia dwie pary silnie naładowanych kostek z tworzywa sztucznego. 1 i 2 kostki przyciągają każdego Inny i moduły 1 i 3, odpychają się wzajemnie.

Które z poniższych ilustruje siły kostki 2 na 3 i kostki kostki 3 na kostki 2?

ans: C

15. Wykres pokazuje parę plastikowych kostek silnie naładowanych, które przyciągają się nawzajem. kostka 3 jest kondensatorem i jest ładowane.

Które z poniższych ilustruje sił między 1 i 3 kostki i między 2 i 3 kostki?

ans: C

16. Neutralny metalowej kulki jest zawieszone na sznurku. Dodatnio naładowane drążek izolacyjny jest umieszczony przy kuli, której nie obserwuje się przyciągane do pręta. To dlatego, że:

A. piłka ładuje się dodatnio przez indukcję

B. piłka staje się naładowany ujemnie przez indukcję

C. ilość elektronów w kulki jest większa od ilości w drążku

D. ciąg nie jest idealnym izolatorem

E. jest przegrupowanie elektronów w kuli

ans: E

17. Dodatnio naładowany pręt izolacyjny przyniósł blisko obiektu, który jest zawieszony na sznurku. Jeśli obiekt jest przyciągany w kierunku pręta możemy stwierdzić:

A. Obiekt jest naładowana dodatnio

B. Zadanie to naładowane ujemnie

C. celem jest izolatorem

D. Obiekt jest dyrygent

E. żadna z powyżej

ans: E

18. Dodatnio naładowany pręt izolacyjny przyniósł blisko obiektu, który jest zawieszony na sznurku.

Jeśli obiekt jest odpychana od pręta możemy stwierdzić:

A. Obiekt jest naładowana dodatnio

B. Zadanie to naładowane ujemnie

C. celem jest izolatorem

D. Obiekt jest dyrygent

E. żadna z powyżej

ans:

19. Dwie metalowe kule pozbawione ładunku, L i M, są w kontakcie. Ujemnie naładowane pręt doprowadzono zamknąć L, ale nie dotykając jej, jak pokazano. Dwa obszary są oddzielone i lekko pręta, zostaje usunięty. W wyniku:

A. obie sfery są neutralne

B. obie sfery są pozytywne

C. obie sfery są negatywne

D. L jest ujemna, a M jest dodatnią

E. P jest dodatnia, a M jest ujemna

ans: D

20. Naładowane dodatnio metalowa kula doprowadza się do kontaktu z nienaładowanym metalowej kuli

B. W wyniku:

A. obie sfery są naładowane dodatnio

B. jest naładowana dodatnio, a B jest neutralny

C. jest naładowana dodatnio, a B jest naładowany ujemnie

D. jest neutralny i B jest naładowana dodatnio

E. jest neutralny i B jest naładowana ujemnie

ans: D

21. Liście dodatnio naładowanej elektroskopu odbiegać więcej, gdy obiekt zostanie wniesiona w pobliżu Pokrętło z elektroskopu. Obiekt musi być:

A. kondensator

B. izolator

C. naładowane dodatnio

D. naładowane ujemnie

E. nieładowane

ans: C

22. Ujemnie naładowany pręt gumy doprowadza pobliżu pokrętła z dodatnio naładowanego elektroskopu.

Powoduje to, że:

A. liście elektroskop przenieść dalej od siebie

B. pręt będzie rozładowywany

C. liście elektroskop tendencję do upadku

D. elektroskop rozładuje się

E. zauważalny stanie się nic

ans: C

23. Elektroskop jest pobierana przez indukcję przy użyciu szklanej pałeczki, które zostały wykonane przez pozytywne

wycierania go jedwabiu. Elektroskop liście:

Elektrony A. wzmocnienia

B. protony wzmocnienia

C. tracą elektrony

D. stracić protony

E. uzyskać taką samą liczbę protonów i elektronów

ans: A

24 następujące etapy proceduralne:

1. Masy elektroskopu

2. Usunąć ziemię z elektroskopu

3. Dotykać naładowany pręt do elektroskopu

4. Przynieść naładowany pręt w pobliżu, ale nie dotykając, elektroskop

5. Wyjąć naładowany pręt

Aby naładować elektroskopu przez indukcję, użyć sekwencji:

A. 1, 4, 5, 2

B. 4, 1, 2, 5

C. 3, 1, 2, 5

D. 4, 1, 5, 2

E. 3, 5

ans: B

26. Mały przedmiot ma ładunek Q ładunek q usuwa się z niej i umieszczony na drugim małego przedmiotu. Te dwa obiekty są umieszczone 1m od siebie. Dla siły, że każdy obiekt wywiera na drugiej, aby mieć maksimum. q powinna być:

A. 2Q

B. P

C. Q / 2

D.Q / 4

E. 0

ans: C

27. Dwie małe naładowane obiekty przyciągają z siłą F, gdy oddzielone odległością

d. Jeśli ładunek dla każdego obiektu jest zmniejszona do jednej czwartej wartości początkowej, a odległość pomiędzy nimi zmniejsza się do d / 2 siła staje się:

A. F/ 16

B. F / 8

C. F / 4

D. F / 2

E. F

ans: C

28. Dwie identyczne kulki przewodzące A i B dają równe opłaty. Są one oddzielone od siebie na odległość o wiele większa od ich średnicy. Trzeci identyczne prowadzenie kuli C jest ładowane. Kula C pierwsza dotknęła do A, a następnie B, a na koniec usuwa się. W rezultacie, siły elektrostatyczne pomiędzy A i B, które było pierwotnie F staje:

A. F / 2

B. F / 4

C. 3F / 8

D. F/ 16

E. 0

ans: C

33. (E dwa elektrony e1 i e 2 ) Oraz protonów (p) leżą na linii prostej, jak pokazano na rysunku. Kierunki Siła e2 na e1 Siłap na e1 , a łączna siła na e1, są następujące:

A. - →, ← -, - →

B. ← -, - → - →

C - →, ← -, ← -

D. ← -, - →, ← -

E. ← -, ← -, ← -

ans: D

34. Dwa protony (p1 oraz p2 ) Oraz elektronów (e) leżą na linii prostej, jak pokazano na rysunku. Kierunki Siła p1 na e, siła p2 na e, i całkowitej siły na e, odpowiednio, są:

A. - →, ← -, - →

B. ← -, - → - →

C - →, ← -, ← -

D. ← -, - →, ← -

E. ← -, ← -, ← -

ans: D

41. Cząstek z ładunkiem Q jest na osi y w pewnej odległości od punktu początkowego jak i cząsteczki z opłatą q wynosi od osi X o odległość d od pochodzenia. Wartość d, dla której x składnik siła na drugim cząstek jest największa to:

A. 0

B. a

C. √ 2a

D a/ 2

E.a / √ 2

ans: E


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Cw 10 (51) Pomiar ładunku właściwego e m elektronu
Kontrole ładunków niebezpiecznych
Wyznaczanie ładunku właściwego metodą megatronową
Ładunki oversized overweight na kontenerowcach
WYZNACZANIE STOSUNKU em ŁADUNKU ELEKTRONU DO JEGO MASY METODĄ MAGNETRONU
pytania ładunkoznawstwo materiały budowalane
2 Wyznaczanie stosunku em ładunku elektronu do jego masy metodą magnetronu
Pytania wejściówki ładunkoznawstwo
Formowanie ladunkow na srodkach Nieznany
PŁwSL I 2013 wykł 9 C, Szkoła, Semestr 5, Przepływ ładunków w systemach logitycznych, Fijał - wykład
PŁwSL I 2013 wykł 9 A, Szkoła, Semestr 5, Przepływ ładunków w systemach logitycznych, Fijał - wykład
Linie Ladunkowe, Dla żeglarzy, Różne
wyznaczanie ładunku elektronu sggw
ŁADUNKOZNASTWO
ćw$ Wyznaczanie ładunku właściwego em elektronu
materiały niebezpieczne, Szkoła, penek, Przedmioty, Ładunkoznawstwo
projekt-Kołodyński, Politechnika Warszawska Wydział Transportu, Semestr VI, Technologia Prac Ładunko

więcej podobnych podstron