pwsz ioś kalisz pakiet powtórkowy


Ochrona atmosfery -ćwiczenia rachunkowe

Zadania powtórkowe

2008 r.

  1. Oblicz jaką objętość przyjmie 2,50 kilomola gazu, n = 2,50 kmol.

a - w warunkach normalnych, WN,

b - w temperaturze 0x01 graphic
K i pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa.

Odpowiedź: a) 0x01 graphic
m3, b) 0x01 graphic
m3

2. W temperaturze 0x01 graphic
K i pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa gaz zajmuje objętość 0x01 graphic
m3. Jaką objętość 0x01 graphic
przyjmie gaz w temperaturze 0x01 graphic
K i pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa?

Odpowiedź: 0x01 graphic
m3

3. Wielkość strumienia objętościowego gazów w warunkach emisji (TE = 327 K, pE = 1,011 ∙ 105 Pa) wynosi 0x01 graphic
 m3/s (tj. 16200 m3/h). Wyraź wielkość strumienia w kilomolach na godzinę.

Odpowiedź: 0x01 graphic
kmol/s (tj. 602 kmol/h

4. Stężenie masowe argonu w powietrzu suchym, w temperaturze 0x01 graphic
K i pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa, wynosi 0x01 graphic
mg/m3. Ile wynosi stężenie objętościowe 0x01 graphic
oraz ciśnienie parcjalne 0x01 graphic
?

Odpowiedź: 0x01 graphic
0x01 graphic
Pa

5. Objętość molowa gazu w warunkach normalnych, WN, wynosi (VM)WN = 22,4 m3/kmol. Jak zmieni się ta wartość jeśli gaz, bez zmiany ciśnienia zostanie ogrzany o 50 K?

Odpowiedź: 0x01 graphic
m3/kmol

6.W butli znajduje się azot pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa i w temperaturze 0x01 graphic
K. Jakie będzie ciśnienie jeśli temperatura wzrośnie do 0x01 graphic
K? Przyjąć, że objętość butli nie ulega zmianie.

Odpowiedź: 0x01 graphic
Pa

7. Spaliny z kotła energetycznego o mocy 0x01 graphic
MW są odsiarczane metodą mokrą. Temperatura oczyszczonych, emitowanych do atmosfery spalin jest równa 0x01 graphic
K a ciśnienie 0x01 graphic
Pa. Wielkość strumienia objętościowego w warunkach emisji wynosi 0x01 graphic
m3/s (tj. 2,65 ∙ 106 m3/h. Oblicz wielkość strumienia masowego spalin. Masa molowa spalin jest równa 0x01 graphic
kg/kmol.

Odpowiedź: 0x01 graphic
 kg/s (tj. 2600 Mg/h)

8. Stężenie masowe SO2 w gazach odlotowych, w temperaturze 0x01 graphic
K i pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa wynosi 0x01 graphic
 mg/m3. Oblicz wartość ułamka molowego 0x01 graphic
.

Odpowiedź: 0x01 graphic

9. W pomieszczeniu o objętości V = 56 m3 panują następujące warunki: 0x01 graphic
K, 0x01 graphic
Pa. Powietrze w tym pomieszczeniu zawiera ditlenek węgla, którego ciśnienie parcjalne wynosi 0x01 graphic
Pa. Wskutek podgrzania powietrza w tym pomieszczeniu o 13 K, bez zmiany ciśnienia, jego ilość zmniejszy się, a tym samym zmniejszy się ilość ditlenku węgla. Jaką ilość ditlenku węgla zawierało powietrze na początku, 0x01 graphic
Jaka ilość ditlenku węgla ubędzie w tym pomieszczeniu po zmianie temperatury?

Odpowiedź: 0x01 graphic
kg (tj. 40,6 g), 0x01 graphic
kg (tj 1,8 g)

10. Gazy odlotowe o temperaturze 0x01 graphic
K i pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa zawierają pary benzenu a jego stężenie masowe wynosi 0x01 graphic
mg/m3. Oblicz jego prężność parcjalną. Odpowiedź: 0x01 graphic
Pa

11. Temperatura gazów jest równa 0x01 graphic
K a ciśnienie 0x01 graphic
Pa. Oblicz stężenie acetonu 0x01 graphic
oraz 0x01 graphic
jeśli prężność jego par wynosi 0x01 graphic
Pa. Masa molowa acetonu 0x01 graphic
kg/kmol.

Odpowiedź: 0x01 graphic
ppm, 0x01 graphic
mg/m3 tj. 9,8 g/m3

12. Gazy odlotowe o temperaturze 0x01 graphic
K i pod ciśnieniem 0x01 graphic
Pa zawiera amoniak, którego stężenie masowe jest równe 0x01 graphic
mg/m3. Ile wyniesie wartość stężenia odniesiona do warunków normalnych, 0x01 graphic

Odpowiedź: 0x01 graphic
mg/m3

13.Przyjmujemy, że skład powietrza suchego jest następujący: 0x01 graphic
, 0x01 graphic
, 0x01 graphic
, 0x01 graphic
. Jaki jest skład powietrza wilgotnego jeśli stężenie pary wodnej wynosi 0x01 graphic

Odpowiedź: 0x01 graphic
0x01 graphic
0x01 graphic
0x01 graphic

14. Do powietrza suchego o gęstości 0x01 graphic
dodano wodę (która odparowała) w takiej ilości, że masa molowa mieszaniny (powietrza wilgotnego) przyjęła wartość 0x01 graphic
Jaką gęstość będzie miało powietrze wilgotne gdy jego parametry będą takie same jak powietrza suchego?

0x01 graphic

15. Porównaj gęstość powietrza atmosferycznego latem 0x01 graphic
, gdy temperatura wynosi 0x01 graphic
K, ciśnienie 0x01 graphic
a zawartość pary wodnej jest równa 0x01 graphic
z jego gęstością zimą 0x01 graphic
, gdy temperatura jest równa 0x01 graphic
K a ciśnienie podobnie jak poprzednio jest równe 0x01 graphic
.

0x01 graphic
kg/m3; 0x01 graphic
kg/m3; 0x01 graphic

16. Wilgotność względna powietrza wynosi 0x01 graphic
a jego parametry są następujące: 0x01 graphic
Ile wynosi stężenie pary wodnej wyrażone w procentach objętościowych?

Odpowiedź: 0x01 graphic

17. Jaka jest gęstość powietrza wilgotnego jeśli jego parametry są następujące: temperatura 0x01 graphic
ciśnienie 0x01 graphic
wilgotność względna 0x01 graphic
?

Odpowiedź: 0x01 graphic

18. Gęstość gazu w warunkach normalnych wynosi 0x01 graphic
Ile wyniesie jego gęstość po podgrzaniu o 0x01 graphic
pod tym samym ciśnieniem?

0x01 graphic

12. Oblicz jednostkowe zapotrzebowanie na powietrze do spalania gazu o następującym składzie: 0x01 graphic
; 0x01 graphic
; 0x01 graphic
; 0x01 graphic
. Spalanie jest prowadzone z nadmiarem powietrza równym 11%. Odpowiedź: 0x01 graphic

19. Propan jest spalany ze współczynnikiem nadmiaru powietrza 0x01 graphic
Oblicz ilość i skład spalin wilgotnych oraz suchych

Odpowiedź: 0x01 graphic

0x01 graphic

20. Oblicz wielkość strumienia objętościowego powietrza suchego, 0x01 graphic
, płynącego rurociągiem o średnicy D= 0,5 m. Średnie ciśnienie dynamiczne w przekroju pomiarowym wynosi 0x01 graphic
. Ciśnienie gazu (statyczne) jest równe 0x01 graphic
a temperatura T = 293  K. Odpowiedź: 0x01 graphic

21. Oblicz wielkość emisji benzenu dla następujących warunków: stężenie masowe w warunkach 0x01 graphic
; średnica emitora D = 0,3 m; średnie ciśnienie dynamiczne w przekroju poprzecznym emitora 0x01 graphic
; gęstość gazów.

Odpowiedź: 0x01 graphic



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
pwsz ioś kalisz Ćw. 6 POLARYMETRIA, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, analiza
pwsz ioś kalisz Ćw 4 Spektrofotometria, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, ana
pwsz ioś kalisz gotowy projekt z mechanikii wytrzymałości
pwsz ioś kalisz moje sprawozdanie PEHAMETRIA, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz io
pwsz ioś kalisz Analiza-Pehametria, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, analiza
pwsz ioś kalisz polarymetria, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, analiza chemi
pwsz ioś kalisz Tabela Ćw.4, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, analiza chemic
pwsz ioś kalisz Analiza - Polarymetria, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, ana
TEMATY EGZAMINACYJNE Z PBU pwsz ioś kalisz, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś,
pwsz ioś kalisz konduktometria1, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, analiza ch
pwsz ioś kalisz Standardowa elektroda wodorowa, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz
pwsz ioś kalisz Ćw 5 Refraktometria, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, anali
pwsz ioś kalisz Spalanie, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, IV ochrona powie
pwsz ioś kalisz Analiza- ćw.5 Refraktometria, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz io
pwsz ioś kalisz TABELA-CHROMATOGRAFIA, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, anal
pwsz ioś kalisz Ćw 3 Chromatografia, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, analiz
pwsz ioś kalisz zadania cw, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, IV ochrona pow
sciaga mechanika pwsz ioś kalisz
pwsz ioś kalisz TABELA-POTENCJOMETRIA, inżynieria ochrony środowiska kalisz, a pwsz kalisz ioś, anal

więcej podobnych podstron