hydrostatyka

8 Ciśnienie wywierana na ziemi przez człowieka, jest największa, gdy:

A. on stoi z obie stopy płasko na ziemi

B. on stoi płaskim na jednej stopy

C. on stoi się na palcach jednej stopy

D. on leży w dół na ziemi

E. wszystkie się z powyższego, z wydajnością samo ciśnieniowego

ans: C

9. Te pojemniki przedstawione poniżej zawierają wodę do tej samej wysokości. Oceniającym je w zależności, aby Ciśnienie wywierana przez tą wodę na dnach pojemników, było najmniejszej do największej.

A. 1, 2, 3, 4

B. 3, 4, 2, 1

C. 4, 3, 2, 1

D. 2, 3, 4, 1

E. Wszystkie wartości ciśnienia są takie same

ans: E

15. Schemat przedstawia U-rurka z obszaru przekroju A i częściowo wypełniony olejem gęstości ρ. Ciało stałe cylindrowy, które ten pasuje do rurkę szczelnie ale może ślizgać się, bez tarcia,, umieszczony jest w prawo ramię. System znajduje się w równowadze. Waga of tej cylindrze to:

A. ALρg

B. L^3 *ρg

C. Aρ (L + h) g

D. Aρ (L - h) g

E. żadna z nich

ans: A

16. Gęstość wody jest 1.0g/cm^3. Gęstość oleju w lewej kolumnie U-rurki pokazanej

poniżej jest:

A. 0.20g/cm 3

B. 0.80g/cm 3

C. 1.0g/cm 3

D. 1.3g/cm 3

E. 5.0g/cm 3

ans: B

17. Pojemnik w kształcie U jest częściowo wypełnione wodą. Geśtość oleju 0.75g/cm3. Wlewa prawe ramię, aż do poziomu wody w lewej ręce wznosi 3cm. Trasa długości w tej kolumnie olejowej wówczas jest:

A. 2.25cm

B. 8cm

C. 6cm

D. 4cm

E. potrzebujesz, aby wiedzieć, ten krzyż-przekrojowy obszar na U-rurki

ans: B

19. Wiadro wodzy jest popychane od strony lewej do prawej zwiększając prędkość na poziomej powierzchni. Rozważ ciśnienie, przy dwoma punktami, w tej samej poziomie w tej wodzie.

A. To samo

B. To jest wyższa w punkcie, na tej lewej stronie

C. Korzystnie jest to wyższa przy tej punktu na tej prawej stronie

D. At Początkowo to jest większa na tej punktu na lewy ale jako przyspiesza up bucket jest ona niższa tam

E. Początkowo jest większa w miejscu na prawo, ale jako przyspiesza czerpak jest mniejsza jest

ans: B

20. A wiadro spoczywające na podłodze na dnie windzy zawiera nieściśliwą płyn o gęstości ρ. Kiedy winda ma skierowaną do góry przyspieszenie a. z jakiego różnicy ciśnieniowego, pomiędzy dwoma punkty płynu oddzielonego od pionowej odległości AH jest dana przez:

A. ρaΔh

B. ρgΔh

C. ρ (g +a) AH

D. ρ (g -) AH

E. ρgaΔh

ans: C

21. A wiadro spoczywające na podłodze na dnie windzy zawiera nieściśliwą płyn o gęstości ρ. Kiedy winda ma skierowaną do dołu przyspieszenie a. z jakiego różnicy ciśnieniowego, pomiędzy dwoma punkty płynu oddzielonego od pionowej odległości AH jest dana przez:

A. ρaΔh

B. ρgΔh

C. ρ (g +a) óH

D. ρ (g -a) óH

E. ρgaΔh

ans: D

25. Dwa identyczne bloki z lodowej pływaka w wodzie, jak pokazano. Następnie:

A. blok A wypiera większą objętość wody od aktów, ciśnieniowych na mniejszym dole

obszar

B. blok B wypiera się większą głośność gospodarowaniu wodą, ponieważ ciśnienie jest się mniej na jego dnie,

C. Dwa bloki mają równe objętości, ponieważ mają taką samą wagę

D. blok A wypiera większą objętość wody, ponieważ jego zanurzony koniec jest niższa się w wodzie

E. blok B wypiera się większą głośność gospodarowaniu wodą, ponieważ jego zanurzonego koniec kabla posiada większą okolicę,

ans: C

40. Ciało stałe ma objętość 8cm3. Gdy ważone na wadze skalibrowanym w gramach, skala wskazuje 20g. Co zgadza się z skala wskazują, jeśli, obiekt, jest ważony, podczas gdy zanurzone w cieczy z 2g/cm3 gęstości?

A. 4g

B. 10g

C. 12g

D. 16g

E. Zero, od tej obiektu będzie unosić się

ans: A

41. 210-g, obiekt, najwyraźniej traci 30g, gdy zawieszone w cieczy z dnia 2.0g/cm3 gęstości .

Gęstość tego obiektu jest:

A. 7.0g/cm3

B. 3.5g/cm3

C. 1.4g/cm3

D. 14g/cm3

E. żadna z nich

ans: D

52. Jeden tłok w podnośniku hydraulicznym ma powierzchnię, która jest dwa razy obszar drugiej. , Gdy Ciśnienie tej mniejszej tłoka jest zwiększyła się przez Dp ciśnieniowej pod co najmniej tej większej tłoka:

A. wzrasta o 2Δp

B. wzrasta o Dp / 2

C. wzrasta o Dp

D. wzrasta o 4Δp

E. nie zgadza się z zmienić

ans: C

53. Naciśnij na hydrauliczny ma jeden tłok z średnicy 2.0cm i pozostałe tłok z średnicy 8.0cm. To, co siła musi być zastosowano względu na mniejszą tłoka, aby uzyskanie siły z 1600N większy tłok?

A. 6.25N

B. 25N

C. 100N

D. 400N

E. 1600N

ans: C


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Hydrostatyka i hydrodynamika lekcja ze wspomaganiem komputerowym
Ćw 4; Wyznaczanie gęstości cieczy za pomocą wagi hydrostatycznej
4 Wyznaczanie gęstości cieczy za pomocą wagi hydrostatycznej
sprawko przekładnia hydrostat z grupy2
Dane hydrostatyczne B 354
Przekładnia hydrostatyczna
Hydrostatics reportzaj
hydrostatyka3
oblicz hydrost2
2 Lozysko hydrostatyczne Lozys Nieznany
Elementy hydrostatyki i aerostatyki odp
napedy hydrostatyczne hydrokinetyczne02
Geografia - Hydrosfera, szkola, Geografia
Beko wma 510w HYDROSTAT, KODY Pralek i inne
33 Manometry hydrostatyczne
notatki z hydrosfery
2 Łożysko hydrostatyczne Łożyska hydrostatyczne pytania

więcej podobnych podstron