background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 
 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
Sylwia Wośko 
 
 
 
 
 
 

 
 

Wykonywanie jałowych leków recepturowych 
322[10].Z3.06 

 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

Recenzenci: 
dr n. farm. Elwira Telejko 
dr n. farm. Przemysław DroŜyński 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr Alina Krawczak 
 
 
 
Konsultacja: 
dr hab. inŜ. Henryk Budzeń 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  322[10].Z3.06. 
„Wykonywanie  jałowych  leków  recepturowych”,  zawartego  w  modułowym  programie 
nauczania dla zawodu technik farmaceutyczny. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

SPIS TREŚCI 

 
1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia 

11 

5.1. Wyjaławianie i dezynfekcja pomieszczeń i sprzętu do pracy aseptycznej 

11 

 

 

  5.1.1. Ćwiczenia  

11 

5.2. Podział i charakterystyka postaci leków jałowych 

14 

  5.2.1. Ćwiczenia  

14 

5.3. Metody sporządzania kropli i maści do oczu 

19 

 

  5.3.1. Ćwiczenia  

19 

5.4. Receptura antybiotyków 

22 

5.4.1. Ćwiczenia   

22 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

24 

7.  Literatura 

38 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

1.

 

WPROWADZENIE

 

 

Przekazuję  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela,  który  mam  nadzieję  będzie  pomocny 

w prowadzeniu  zajęć  dydaktycznych  w  Medycznym  Studium  Zawodowym,  kształcącym 
w zawodzie  technik  farmaceutyczny.  Poradnik  dla  nauczyciela  ma  na  celu  ułatwienie  pracy 
nauczycielowi jako organizatorowi procesu uczenia się. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wykaz  umiejętności,  które  uczeń  powinien  mieć  opanowane  przystępując  do  realizacji 
jednostki modułowej, 

 

wykaz umiejętności, które uczeń ukształtuje realizując temat jednostki modułowej, 

 

propozycje  ćwiczeń  rozwijających  umiejętności  praktyczne  wykonywania  jałowych 
leków recepturowych, 

 

wykaz literatury uzupełniającej wiedzę ucznia. 

 

Poradnik zawiera równieŜ przykładowe scenariusze zajęć dydaktycznych, które powinny 

być prowadzone róŜnymi metodami aktywizującymi ucznia: 

 

wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych, 

 

samokształcenia kierowanego, 

 

pogadanki z instruktaŜem, 

 

projekcji filmu poglądowego, 

 

tekstu przewodniego. 
Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  powinny  być  zróŜnicowane,  począwszy  od 

indywidualnej działalności ucznia, do pracy zespołowej. 

W  poradniku  dla  nauczyciela  zawarte  są  równieŜ  zestawy  zadań  testowych  w  celu 

sprawdzenia wiadomości i umiejętności ucznia, przykładowa karta odpowiedzi, instrukcja dla 
ucznia i nauczyciela oraz klucz odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

 

 

 

Schemat układu jednostek modułowych

 

 

322[10].Z3.01 

Analizowanie i ocenianie zapisu leku 

recepturowego i aptecznego 

322[10].Z3.02 

Wykonywanie leków recepturowych 

i aptecznych z surowców roślinnych 

322[10].Z3.04 
Wykonywanie 

płynnych leków 

recepturowych 

322[10].Z3.05 
Wykonywanie 

półstałych leków 

recepturowych 

322[10].Z3.07 

Kontrolowanie  

i wydawanie 

gotowego leku 

 

322[10].Z3.06 

Wykonywanie 

jałowych leków 

recepturowych 

322[10].Z3 

Leki recepturowe i apteczne 

322[10].Z3.03 
Wykonywanie 

stałych leków 

recepturowych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

2.

 

WYMAGANIA WSTĘPNE 

 
Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

−−−−

 

przestrzegać  zasad  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  zasad  ergonomii  oraz  regulaminu 
porządkowego pracowni, 

−−−−

 

współpracować w grupie, 

−−−−

 

korzystać z FP i innych źródeł informacji, 

−−−−

 

organizować stanowisko pracy, 

−−−−

 

posługiwać się wagą i podstawowymi utensyliami uŜywanymi w recepturze, 

−−−−

 

czytać receptę, 

−−−−

 

oceniać prawidłowość jej wystawienia, 

−−−−

 

oceniać prawidłowość zapisu recepty, 

−−−−

 

identyfikować łacińskie nazwy substancji leczniczych, 

−−−−

 

interpretować łacińskie skróty zawarte w recepcie, 

−−−−

 

interpretować nazwy synonimowe substancji leczniczych, 

−−−−

 

przeliczać dawki, 

−−−−

 

korygować dawki przekroczone, 

−−−−

 

klasyfikować  substancje  w  zaleŜności  od  siły  działania,  oraz  rozpoznawać  oznakowanie 
naczyń w których są przechowywane, 

−−−−

 

sporządzać maści, czopki i globulki wg ogólnych zasad, 

−−−−

 

formułować ogólne zasady Dobrej Praktyki Wytwarzania, 

−−−−

 

prezentować efekt wykonanego zadania. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

3.

 

CELE KSZTAŁCENIA

 

 
W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

−−−−

 

zdefiniować pojęcie aseptyki, antyseptyki i wyjaławiania, 

−−−−

 

scharakteryzować klasy czystości powietrza i pomieszczeń według zasad Dobrej Praktyki 
Wytwarzania, 

−−−−

 

określić zasady i metody sterylizacji, 

−−−−

 

przygotować substancje lecznicze, rozpuszczalniki, naczynia i sprzęt do pracy, 

−−−−

 

przygotować pracownika oraz pomieszczenia do pracy w warunkach aseptycznych, 

−−−−

 

scharakteryzować  postacie  leków  do  oczu,  z  uwzględnieniem  ocznych  systemów 
terapeutycznych, 

−−−−

 

określić metody sporządzania kropli i maści do oczu, 

−−−−

 

scharakteryzować rozpuszczalniki i podłoŜa stosowane do leków ocznych, 

−−−−

 

sporządzić krople oczne w warunkach aseptycznych, 

−−−−

 

określić wymagania dotyczące postaci leków z antybiotykami, 

−−−−

 

sporządzić czopki z antybiotykami, 

−−−−

 

sporządzić maści z antybiotykami, 

−−−−

 

oznakować, przechować i skontrolować leki jałowe, 

−−−−

 

określić wymagania farmakopealne i drogi podawania leków parenteralnych, 

−−−−

 

wyjaśnić  sposoby  sporządzania  leków  parenteralnych  według  zasad  Dobrej  Praktyki 
Wytwarzania, 

−−−−

 

podać przykłady leków do Ŝywienia pozajelitowego, 

−−−−

 

zastosować przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

 

4.

 

PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1  

 
Osoba prowadząca 

……………………………. 

Modułowy program nauczania: 

 

Technik farmaceutyczny 322[10] 

Moduł:   

 

 

 

 

 

 

Leki recepturowe i apteczne 322[10].Z3 

Jednostka modułowa: 

Wykonywanie 

jałowych 

leków 

recepturowych 

322[10].Z3.06 

 

Temat: 

Wykonywanie maści do oczu. 

Cel ogólny:  Kształtowanie  umiejętności  prawidłowego  wykonania  maści  do  oczu 

w warunkach  aseptycznych,  przygotowania  jałowej  substancji  leczniczej 
i podłoŜa maściowego, doboru jałowego sprzętu oraz utensyliów. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

−−−−

 

zaplanować tok pracy przy sporządzaniu maści do oczu, 

−−−−

 

dobrać utensylia niezbędne do sporządzenia maści ocznych, 

−−−−

 

wykonać maści do oczu róŜnymi metodami, 

−−−−

 

dobrać opakowanie i etykietki do maści ocznych, 

−−−−

 

wykonać pracę w warunkach aseptycznych, 

−−−−

 

wykonać pracę zgodnie z zasadami dobrej praktyki wytwarzania. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

−−−−

 

pogadanka z instruktaŜem, 

−−−−

 

ćwiczenia laboratoryjne, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

−−−−

 

praca indywidualna. 

 
Czas: 

6 godzin dydaktycznych

 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

loŜa (stół), taboret, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  moździerze,  pistle  róŜnych  rozmiarów,  kliszki  celuloidowe,  łopatki  i  łyŜeczki 
plastikowe  lub  metalowe,  naczynia  do  przechowywania  substancji  leczniczych,  wagi 
apteczne: techniczne i elektroniczne, odwaŜniki, tubownica, 

−−−−

 

surowce farmaceutyczne, substancje lecznicze i substancje pomocnicze,  

−−−−

 

opakowania do leków: pudełka winidurowe, słoiki porcelanowe, tuby aluminiowe, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury do leków,  

−−−−

 

zestaw oryginalnych recept na maści, 

−−−−

 

obowiązująca literatura fachowa,

 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

Przebieg zajęć: 
1.

 

Czynności  wstępne,  przywitanie  grupy,  sprawdzenie  obecności,  sprawdzenie  gotowości 
do  pracy  (odzieŜ  ochronna,  zeszyty  ćwiczeń),  podanie  tematu  zajęć  oraz  zapoznanie 
uczniów z celami kształcenia. 

2.

 

Omówienie przez nauczyciela sposobu realizacji zajęć. 

3.

 

Zadanie  uczniom  pytań  sprawdzających znajomość zasad bezpiecznej pracy w pracowni 
(uczniowie odpowiadają na zadawane pytania). 

4.

 

Przydział zadań do wykonania (wydanie recept). 

5.

 

Czytanie i analizowanie  recept. 

6.

 

Zapoznanie  się  przez  uczniów  z  materiałem  nauczania  oraz  z  treścią  przydzielonego 
ćwiczenia na podstawie poradnika dla ucznia. 

7.

 

InstruktaŜ wstępny (uczniowie zajmują stanowiska pracy). 

8.

 

Monitorowanie  przebiegu  pracy,  udzielanie  pomocy  (uczniowie  wspólnie  przygotowują 
pomieszczenia  do  pracy  aseptycznej  –  boks  lub  loŜę  z  nawiewem  laminarnym, 
samodzielnie  dobierają  utensylia,  substancje  i  podłoŜa  niezbędne  do  wykonania 
indywidualnego  zadania,  dobierają  opakowanie  i  etykietkę  dla  końcowego  produktu, 
samodzielnie opisują wykonywane czynności w zeszycie ćwiczeń). 

9.

 

Prezentacja  wykonanych  zadań  (nauczyciel  komentuje  efekty  pracy,  udziela  rad 
i wskazówek, przyjmuje gotowe preparaty, sprawdza opisy wykonania recept w zeszytach 
ćwiczeniowych). 

10.

 

Sprawdzanie  stopnia  przyswojenia  przez  uczniów  wiedzy  zdobytej  samodzielnie 
(nauczyciel zadaje pytania problemowe, na które uczniowie udzielają odpowiedzi). 

11.

 

Porządkowanie  stanowisk  pracy  (uczniowie  sprzątają  sprzęt  i  substancje,  nauczyciel 
kontroluje porządek w pracowni) 

 
Zakończenie zajęć 
Nauczyciel  podsumowuje  przebieg  zajęć,  wskazuje  jakie    umiejętności  były  ćwiczone,  jakie 
wystąpiły nieprawidłowości i jak ich w przyszłości unikać. Uczniowie sygnalizują, które etapy 
pracy sprawiały najwięcej trudności. Nauczyciel zapowiada temat kolejnych zajęć i Ŝegna się 
z grupą. 
 
Praca domowa 
Opisz samodzielnie w zeszycie ćwiczeniowym, wykonanie recept na maści oczne, (nauczyciel 
rozdaje uczniom xero dwóch recept będących podstawą pracy domowej). 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
 

Anonimowe odpowiedzi na pytania: 

−−−−

 

Który z etapów ćwiczeń był dla Ciebie najtrudniejszy? 

−−−−

 

Który  z  poruszanych  tematów  wydał  Ci  się  na  tyle  interesujący,  Ŝe  zachęcił  Cię  do 
poszerzenia wiedzy na ten temat? 

−−−−

 

Czy baza lokalowa i sprzętowa była wystarczająca do wykonania ćwiczeń? 

−−−−

 

Jaką  punktację  w  skali  0-5  (0–najniŜsza,  5–najwyŜsza)  wystawisz  osobie  prowadzącej, 
biorąc pod uwagę sposób prowadzenia zajęć, wiedzę i zaangaŜowanie? 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

Scenariusz zajęć 2  

 
Osoba prowadząca 

…………………………………….. 

Modułowy program nauczania:  

 

Technik farmaceutyczny 322[10] 

Moduł:   

 

 

 

 

 

 

Leki recepturowe i apteczne 322[10].Z3 

Jednostka modułowa: 

Wykonywanie 

jałowych 

leków 

recepturowych 

322[10].Z3.06. 

 

Temat: 

Przygotowanie pomieszczeń  do pracy aseptycznej. 

Cel ogólny:  Wyrobienie  umiejętności  przygotowywania  boksu  lub/i  loŜy  z  nawiewem 

laminarnym do pracy aseptycznej. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

−−−−

 

zdefiniować pojęcie aseptyki, antyseptyki i wyjaławiania, 

−−−−

 

określić zasady i metody sterylizacji, 

−−−−

 

scharakteryzować  klasy  czystości  powietrza  i  pomieszczeń  wg  zasad  Dobrej  Praktyki 
wytwarzania, 

−−−−

 

przygotować pomieszczenia do pracy w warunkach jałowych, 

−−−−

 

zastosować przepisy BHP. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

−−−−

 

instruktaŜ, 

−−−−

 

samokształcenie kierowane, 

−−−−

 

ćwiczenia laboratoryjne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

−−−−

 

podczas instruktaŜu praca w zespołach 4–5 osobowych, 

−−−−

 

przy  wykonywaniu  ćwiczeń  laboratoryjnych  praca  indywidualna  lub  w  zespołach  2–3 
osobowych. 

 
Czas: 

6 godzin dydaktycznych

 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

poradnik dla ucznia,  

−−−−

 

poradnik dla nauczyciela, 

−−−−

 

filmy poglądowe, foliogramy, 

−−−−

 

wyposaŜona loŜa z nawiewem laminarnym, 

−−−−

 

wyposaŜony boks, 

−−−−

 

obowiązująca literatura fachowa, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania, 

−−−−

 

rzutnik multimedialny. 

 
Przebieg zajęć: 
1.

 

Czynności organizacyjno porządkowe (podanie uczniom tematu ćwiczeń i zapoznanie ich 
z celami kształcenia,  podział na zespoły). 

2.

 

Sprawdzenie znajomości przepisów BHP (poprzez zadawanie pytań wybranej osobie). 

3.

 

Wprowadzenie do tematu: 

−−−−

 

nauczyciel przeprowadza wykład informacyjny na temat metod wyjaławiania, podaje 
definicje  podstawowych  pojęć,  krótko  charakteryzuje  pomieszczenia  do  pracy 
aseptycznej na podstawie foliogramów, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

10 

−−−−

 

nauczyciel  omawia  z  uczniami  sposób  przygotowania  pomieszczeń  do  pracy 
aseptycznej. 

−−−−

 

nauczyciel prezentuje uczniom film poglądowy na temat przygotowania pomieszczeń 
do pracy aseptycznej, 

4.

 

Realizacja ćwiczenia: 

−−−−

 

nauczyciel wyjaśnia uczniom zakres i sposób wykonania ćwiczenia, 

−−−−

 

uczniowie  zapoznają  się  z  materiałem nauczania oraz treścią ćwiczenia z poradnika 
dla ucznia, 

−−−−

 

uczniowie  dobierają  się  w  zespoły  i  wykonują  zleconą  przez  nauczyciela  pracę  lub 
wykonują czynności indywidualnie, 

−−−−

 

uczniowie  prezentują  nauczycielowi  przygotowane  pomieszczenia  i  wymieniają  się 
spostrzeŜeniami, 

−−−−

 

nauczyciel po obserwacji pracy uczniów, udziela rad i wskazówek. 

 
Zakończenie zajęć 
Nauczyciel  podsumowuje  przebieg  zajęć,  wymienia  informacje  na  temat  przyswojonych 
treści,  zadaje  pytania  sprawdzające.  Uczniowie  zgłaszają,  które  etapy  pracy  sprawiały  im 
najwięcej trudności. Uczniowie porządkują stanowisko pracy, nauczyciel kontroluje porządek 
w pracowni, zapowiada temat kolejnych zajęć i Ŝegna się z grupą. 
 
Praca domowa 
Zaprojektować boks do pracy aseptycznej. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

−−−−

 

wypowiedzi uczniów na końcu zajęć, na temat stopnia trudności ćwiczenia, sposobu jego 
przeprowadzenia, czasochłonności. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

11 

5. ĆWICZENIA 

 

5.1. 

Wyjaławianie i dezynfekcja pomieszczeń i sprzętu do pracy 
aseptycznej 

 

5.1.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Przygotowanie sprzętu do pracy aseptycznej. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

wykonania  ćwiczenia  z  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy. 
Proponuje  się  aby  uczniowie  pracowali  w  zespołach  2–3  osobowych.  Realizację  programu 
naleŜy  rozpocząć  wykładem  informacyjnym  na  temat  przygotowania  sprzętu  do  pracy 
aseptycznej (mycie, sterylizacja, pakowanie). DuŜym udogodnieniem w realizacji tego tematu 
byłaby  projekcja  filmu  poglądowego na temat sterylizacji sprzętu i aparatury. Efektem pracy 
uczniów  powinna  być  umiejętność  przygotowania  sprzętu  oraz  aparatury,  potrzebnej  do 
wykonania danej postaci leku w warunkach aseptycznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien:  

1)

 

przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  przygotowania  sprzętu 
i aparatury do pracy aseptycznej oraz poszerzyć wiadomości z literatury uzupełniającej, 

2)

 

dobrać i przygotować sprzęt i opakowanie leku, 

3)

 

ustalić metody sterylizacji, 

4)

 

umyć i wyjałowić termicznie pojemniki i utensylia wykonane ze szkła lub porcelany, 

5)

 

umyć i wyjałowić odpowiednią metodą pozostały sprzęt niezbędny do pracy aseptycznej, 

6)

 

zabezpieczyć wyjałowiony sprzęt i opakowanie do chwili uŜycia, 

7)

 

opisać wykonywane czynności w zeszycie ćwiczeniowym. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

wykład informacyjny, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks, loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  moździerze,  pistle  róŜnych  rozmiarów,  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub 
metalowe,  naczynia  do  przechowywania  substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  lejki, 
butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia  próŜniowego,  jałowe  zestawy  filtracyjne,  płytka 
szklana,  unguator,  destylator  lub  inne  urządzenie  do  otrzymywania  wody  oczyszczonej 
(np. aparat do odwróconej osmozy), łaźnia wodna, parownice, wagi apteczne, odwaŜniki, 

−−−−

 

substancje lecznicze i substancje pomocnicze, leki gotowe, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

12 

−−−−

 

opakowania  do  leków:  butelki  szklane  –  róŜnych  rozmiarów,  opakowania  leków 
parenteralnych, pudełka tekturowe, słoiki porcelanowe, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury do leków ocznych, 

−−−−

 

filmy dydaktyczne na temat sposobów wyjaławiania, 

−−−−

 

foliogramy, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 
 

Ćwiczenie 2 

Przygotowanie boksu lub loŜy z nawiewem laminarnym do pracy aseptycznej.  
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 
Zaleca  się  aby  uczniowie  przeczytali  odpowiedni  rozdział  z  poradnika  dla  ucznia  i  obejrzeli 
film  poglądowy  na  temat  wyposaŜenia  i  przygotowania  pomieszczeń  do  pracy  aseptycznej. 
Wskazane  jest  zorganizowanie  wycieczki  dydaktycznej  np.  do  apteki  szpitalnej  w  celu 
zapoznania  ucznia  z  układem  i  wyposaŜeniem  pomieszczeń  do  pracy  aseptycznej.  Efektem 
pracy uczniów powinno być zaznajomienie się z wyposaŜeniem boksu i loŜy aseptycznej oraz 
przygotowanie pomieszczeń do pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)

 

przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  wyposaŜenia 
i przygotowania  boksu  i  loŜy  aseptycznej  oraz  poszerzyć  wiadomości  z  literatury 
uzupełniającej, 

2)

 

ustalić miejsce wykonywania leków aseptycznych, 

3)

 

zapoznać się z budową i wyposaŜeniem boksu i loŜy aseptycznej oraz z rozmieszczeniem 
i działaniem filtrów HEPA, 

4)

 

umyć 

wszystkie 

powierzchnie 

przeznaczone 

do 

pracy 

aseptycznej, 

świeŜo 

przygotowanym roztworem detergentu i odkazić substancją dezynfekującą, 

5)

 

umyć i zdezynfekować aparaturę umieszczoną w boksie lub loŜy aseptycznej, 

6)

 

uruchomić przepływ jałowego powietrza przed przystąpieniem do pracy, 

7)

 

umieścić  w  loŜy  lub  boksie  wszystkie  niezbędne  do  wykonania  leku  wyjałowione 
wcześniej materiały, utensylia, naczynia i opakowania, 

8)

 

włączyć lampy UV na 20–30 minut, (jeŜeli loŜa lub boks są w nią wyposaŜone), 

9)

 

zakończyć  przygotowanie  pomieszczeń  do  pracy  aseptycznej,  wyłączając  lampę  UV  po 
odpowiednim  czasie  (przy  zachowaniu  ciągłego  przepływu  jałowego  powietrza  podczas 
wykonywania pracy), 

10)

 

opisać wykonywane czynności w zeszycie ćwiczeniowym. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

wykład informacyjny, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

13 

Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks, loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  moździerze,  pistle  róŜnych  rozmiarów,  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub 
metalowe,  naczynia  do  przechowywania  substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  lejki, 
butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia  próŜniowego,  jałowe  zestawy  filtracyjne,  płytka 
szklana,  unguator,  destylator  lub  inne  urządzenie  do  otrzymywania  wody  oczyszczonej 
(np. aparat do odwróconej osmozy), łaźnia wodna, parownice, wagi apteczne, odwaŜniki, 

−−−−

 

substancje lecznicze i substancje pomocnicze, leki gotowe, 

−−−−

 

opakowania  do  leków:  butelki  szklane  –  róŜnych  rozmiarów,  opakowania  leków 
parenteralnych, pudełka tekturowe, słoiki porcelanowe, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury do leków ocznych, 

−−−−

 

filmy dydaktyczne na temat sposobów przygotowania pomieszczeń do pracy aseptycznej, 

−−−−

 

foliogramy, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

14 

5.2. 

Podział i charakterystyka postaci leków jałowych 

 

5.2.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Sporządź  roztwór  izotoniczny  stosowany  w  kroplach  do  oczu,  wykonanie  opisz  w 

zeszycie. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

wykonania ćwiczenia. Zaleca się aby uczniowie przeczytali odpowiedni rozdział z poradnika 
dla  ucznia  na  temat  wykonania  roztworów  izotonicznych  oraz  ich  zastosowania  i  poszerzyli 
wiadomości z literatury uzupełniającej. Zaleca się indywidualną pracę ucznia. Efektem pracy 
uczniów powinno być wykonanie roztworów izotonicznych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  przygotowania 

roztworów izotonicznych oraz poszerzyć wiadomości z literatury uzupełniającej, 

2)

 

przygotować  niezbędne  składniki  oraz  jałowy  sprzęt  do  sporządzenia  roztworów 
izotonicznych, 

3)

 

wykonać roztwory izotoniczne, 

4)

 

przesączyć je do jałowych hermetycznie zamykanych butelek, 

5)

 

wyjałowić w autoklawie lub szybkowarze w temp. 121°±2°C przez 20 minut, 

6)

 

gotowe roztwory, po ostygnięciu, odpowiednio opisać i odstawić w chłodne miejsce, 

7)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

8)

 

opisać w zeszycie wykonywane czynności. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 

 

Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks, loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub  metalowe,  naczynia  do  przechowywania 
substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  lejki,  butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia 
próŜniowego, jałowe zestawy filtracyjne, destylator lub inne urządzenie do otrzymywania 
wody  oczyszczonej  (np.  aparat  do  odwróconej  osmozy),  łaźnia  wodna,  palnik  gazowy, 
wagi apteczne, odwaŜniki, autoklaw lub szybkowar, 

−−−−

 

surowce farmaceutyczne substancje lecznicze i substancje pomocnicze, 

−−−−

 

opakowania  do  leków:  butelki  szklane  –  róŜnych  rozmiarów,  opakowania  leków 

 

parenteralnych, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

15 

Ćwiczenie 2 

Przygotowanie  roztworów  buforujących  stosowanych  do  kropli  do  oczu,  z  opisem 

wykonania w zeszycie. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

wykonania ćwiczenia. Zaleca się aby uczniowie przeczytali odpowiedni rozdział z poradnika 
dla ucznia na temat sporządzania roztworów buforujących oraz ich zastosowania i poszerzyli 
wiadomości z literatury uzupełniającej. Zaleca się indywidualną pracę ucznia. Efektem pracy 
uczniów powinno być wykonanie roztworów buforujących. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  przygotowania 

roztworów buforujących  oraz poszerzyć wiadomości z literatury uzupełniającej, 

2)

 

przygotować  niezbędne  składniki  oraz  jałowy  sprzęt  do  sporządzenia  roztworów 
buforujących, 

3)

 

wykonać roztwory buforujące, 

4)

 

przesączyć je do jałowych hermetycznie zamykanych butelek, 

5)

 

wyjałowić w autoklawie lub szybkowarze w temp. 121°±2°C przez 20 minut, 

6)

 

gotowe roztwory, po ostygnięciu, odpowiednio opisać i odstawić w chłodne miejsce, 

7)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

8)

 

wykonywane czynności opisać w zeszycie. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks, loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub  metalowe,  naczynia  do  przechowywania 
substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  lejki,  butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia 
próŜniowego, jałowe zestawy filtracyjne, destylator lub inne urządzenie do otrzymywania 
wody  oczyszczonej  (np.  aparat  do  odwróconej  osmozy),  łaźnia  wodna,  palnik  gazowy, 
wagi apteczne, odwaŜniki, autoklaw lub szybkowar, 

−−−−

 

surowce farmaceutyczne substancje lecznicze i substancje pomocnicze, 

−−−−

 

opakowania  do  leków:  butelki  szklane  –  róŜnych  rozmiarów,  opakowania  leków 
parenteralnych, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

16 

Ćwiczenie 3 

Przygotowanie  roztworów  substancji  konserwujących  stosowanych  do  kropli  do  oczu, 

z opisem wykonania w zeszycie. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

wykonania ćwiczenia. Zaleca się aby uczniowie przeczytali odpowiedni rozdział z poradnika 
dla ucznia na temat sporządzania roztworów substancji konserwujących oraz ich zastosowania 
i  poszerzyli  wiadomości  z  literatury  uzupełniającej.  Zaleca  się  indywidualną  pracę  ucznia. 
Efektem pracy uczniów powinno być wykonanie roztworów substancji konserwujących. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  przygotowania 

roztworów  substancji  konserwujących  oraz  poszerzyć  wiadomości  z  literatury 
uzupełniającej, 

2)

 

przygotować  niezbędne  składniki  oraz  jałowy  sprzęt  do  sporządzenia  roztworów 
substancji konserwujących, 

3)

 

wykonać roztwory pomocnicze substancji konserwujących, 

4)

 

przesączyć je przez sączek klarujący, 

5)

 

wyjałowić w autoklawie lub szybkowarze w temp. 121°±2°C przez 20 minut w ciemnych 
butelkach, uŜywanych jako opakowanie kropli do oczu, 

6)

 

gotowe  roztwory,  po  ostygnięciu  zamknąć  w  warunkach  aseptycznych  zakrętkami 
z zakraplaczem, 

7)

 

opisać buteleczki i odstawić w chłodne miejsce, 

8)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

9)

 

wykonane czynności opisać w zeszycie. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks, loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub  metalowe,  naczynia  do  przechowywania 
substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  lejki,  butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia 
próŜniowego, jałowe zestawy filtracyjne, destylator lub inne urządzenie do otrzymywania 
wody  oczyszczonej  (np.  aparat  do  odwróconej  osmozy),  łaźnia  wodna,  palnik  gazowy, 
wagi apteczne, odwaŜniki, autoklaw lub szybkowar, 

−−−−

 

rozpuszczalniki, substancje pomocnicze, 

−−−−

 

opakowania  do  leków:  butelki  szklane  –  róŜnych  rozmiarów,  opakowania  leków 

 

parenteralnych, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

17 

Ćwiczenie 4 

Przygotowanie  roztworów  zwiększających  lepkość  stosowanych  do  kropli  do  oczu, 

z opisem wykonania w zeszycie. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

wykonania ćwiczenia. Zaleca się aby uczniowie przeczytali odpowiedni rozdział z poradnika 
dla  ucznia  na  temat  sporządzania  roztworów  zwiększających  lepkość  oraz  ich  zastosowania 
i poszerzyli  wiadomości  z  literatury  uzupełniającej.  Zaleca  się  indywidualną  pracę  ucznia. 
Efektem pracy uczniów powinno być wykonanie roztworów zwiększających lepkość. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  przygotowania 

roztworów  zwiększających  lepkość  oraz  poszerzyć  wiadomości  z  literatury 
uzupełniającej, 

2)

 

przygotować  niezbędne  składniki  oraz  jałowy  sprzęt  do  sporządzenia  roztworów 
zwiększających lepkość, 

3)

 

wykonać roztwory pomocnicze substancji zwiększających lepkość w stęŜeniu dwukrotnie 
większym, niŜ wymagane w kroplach do oczu, 

4)

 

przelać je do jałowych hermetycznie zamykanych butelek, 

5)

 

wyjałowić w autoklawie lub szybkowarze w temp. 121°±2°C przez 20 minut, 

6)

 

gotowe roztwory, po ostygnięciu, odpowiednio opisać i odstawić w chłodne miejsce, 

7)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

8)

 

wykonywane czynności opisać w zeszycie. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks, loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub  metalowe,  naczynia  do  przechowywania 
substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  lejki,  butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia 
próŜniowego, jałowe zestawy filtracyjne, destylator lub inne urządzenie do otrzymywania 
wody  oczyszczonej  (np.  aparat  do  odwróconej  osmozy),  łaźnia  wodna,  palnik  gazowy, 
wagi apteczne, odwaŜniki, autoklaw lub szybkowar, 

−−−−

 

surowce farmaceutyczne, substancje pomocnicze, 

−−−−

 

opakowania  do  leków:  butelki  szklane  -  róŜnych  rozmiarów,  opakowania  leków 
parenteralnych, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

poradnik dla nauczyciela, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

18 

Ćwiczenie 5 

Przygotowanie  podłoŜy  przeznaczonych  do  maści  ocznych,  z  opisem  wykonania 

w zeszycie. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do realizacji ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni 

rozdział  z  poradnika  dla  ucznia  na  temat  podłoŜy  maściowych  oraz  ich  przygotowania 
i poszerzyć  wiadomości  z  literatury  uzupełniającej.  Zaleca  się  indywidualną  pracę  ucznia. 
Efektem  pracy  uczniów  powinno  być  przygotowanie  podłoŜy  maściowych  stosowanych  do 
oczu i zabezpieczenie ich do momentu uŜycia. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia dotyczący przygotowania podłoŜy 
 

maściowych do maści ocznych oraz poszerzyć wiadomości z literatury uzupełniającej, 

2)

 

przygotować odpowiednie składniki podłoŜy maściowych i niezbędny jałowy sprzęt, 

3)

 

przygotować  poszczególne  podłoŜa  maściowe  z  uwzględnieniem  podłoŜa  złoŜonego, 
zalecanego przez FP VI, 

4)

 

przesączyć na ciepło gotowe podłoŜa, 

5)

 

wyjałowić w temp. 160°C / 1 godzinę, 

6)

 

jałowe  podłoŜa  zapakować  do  sterylnych  naczyń  lub  tub  w  warunkach  aseptycznych 
i opisać, 

7)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

8)

 

wykonywane czynności opisać w zeszycie. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks, loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki, 

−−−−

 

sprzęt:  moździerze  i  pistle  róŜnych  rozmiarów,  parownice,  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe 
lub  metalowe,  naczynia  do  przechowywania  substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki, 
lejki,  butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia próŜniowego,  łaźnia wodna, palnik gazowy, 
wagi apteczne, odwaŜniki, 

−−−−

 

składniki podłoŜy maściowych, 

−−−−

 

opakowania do leków: słoiki porcelanowe, tuby aluminiowe, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

19 

5.3. 

Metody sporządzania kropli i maści do oczu 

 
5.3.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Wykonywanie kropli do oczu róŜnymi metodami.  
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  przeprowadzić  krótki 

instruktaŜ na temat metod sporządzania kropli do oczu. Zaleca się aby uczniowie przeczytali 
odpowiedni  rozdział  z  poradnika  dla  ucznia  na  temat  wykonywania  kropli  ocznych  oraz 
poszerzyli  wiadomości  z  literatury  uzupełniającej.  Zaleca  się  indywidualną  pracę  ucznia  na 
podstawie  recept  przygotowanych  przez  nauczyciela.  Efektem  pracy  uczniów  powinno  być 
wykonanie kropli do oczu róŜnymi metodami. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  sporządzania  kropli  do 

oczu róŜnymi metodami i poszerzyć wiadomości z literatury uzupełniającej, 

2)

 

wykorzystać podane recepty lub zestawy recept przygotowane przez nauczyciela, 

3)

 

przeczytać poprawnie receptę, 

4)

 

przeanalizować receptę pod względem: 

−−−−

 

poprawności zapisu, 

−−−−

 

sposobu zapisu, 

5)

 

odszukać w FP monografię szczegółową poszczególnych składników recepty, (zwracając 
uwagę  na  postać  i  właściwości  substancji  leczniczej,  dawkę,  działanie  i  zastosowanie, 
sposób przechowywania oraz przynaleŜność do wykazu leków),  

6)

 

zaplanować tok postępowania, 

7)

 

przygotować sprzęt, substancje lecznicze i pomocnicze, rozpuszczalniki i pomieszczenie 
do pracy aseptycznej, 

8)

 

wykonać krople do oczu róŜnymi metodami, 

9)

 

zamknąć, w warunkach jałowych, butelki z lekiem nakrętką z zakraplaczem, 

10)

 

dołączyć odpis recepty oraz odpowiednią etykietkę z warunkami przechowywania leku, 

11)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

12)

 

opisać wykonanie recept w zeszycie ćwiczeniowym. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 
 
Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks lub loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki,  

−−−−

 

sprzęt:  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub  metalowe,  naczynia  do  przechowywania 
substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  lejki,  butelki,  sączki  i  zestawy  do  sączenia 
próŜniowego, jałowe zestawy filtracyjne, destylator lub inne urządzenie do otrzymywania 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

20 

wody  oczyszczonej  (np.  aparat  do  odwróconej  osmozy),  łaźnia  wodna,  palnik  gazowy, 
wagi apteczne, odwaŜniki, szybkowar, autoklaw, 

−−−−

 

surowce farmaceutyczne, substancje lecznicze i substancje pomocnicze, rozpuszczalniki, 

−−−−

 

opakowania  do  leków:  butelki  szklane  –  róŜnych  rozmiarów,  nakrętki  plastikowe 
z zakraplaczami, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

recepty na krople sporządzane róŜnymi metodami, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

 

Ćwiczenie 2 

Wykonywanie maści do oczu. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  przeprowadzić  krótki 

instruktaŜ na temat metod sporządzania maści do oczu. Zaleca się aby uczniowie przeczytali 
odpowiedni  rozdział  z  poradnika  dla  ucznia  na  temat  wykonywania  maści  ocznych  oraz 
poszerzyli  wiadomości  z  literatury  uzupełniającej.  Zaleca  się  indywidualną  pracę  ucznia  na 
podstawie  recept  przygotowanych  przez  nauczyciela.  Efektem  pracy  uczniów  powinno  być 
wykonanie maści do oczu róŜnymi metodami. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)

 

przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  sporządzania  maści  do 
oczu i poszerzyć wiadomości z literatury uzupełniającej, 

2)

 

wykorzystać podane recepty lub zestawy recept przygotowane przez nauczyciela, 

3)

 

przeczytać poprawnie receptę, 

4)

 

przeanalizować receptę pod względem: 

−−−−

 

poprawności zapisu, 

−−−−

 

sposobu zapisu, 

5)

 

odszukać w FP monografię szczegółową poszczególnych składników recepty, (zwracając 
uwagę  na  postać  i  właściwości  substancji  leczniczej,  dawkę,  działanie  i  zastosowanie, 
sposób przechowywania oraz przynaleŜność do wykazu leków),  

6)

 

zaplanować tok postępowania, 

7)

 

przygotować  sprzęt,  substancje  lecznicze,  podłoŜa  maściowe  i  pomieszczenie  do  pracy 
aseptycznej, 

8)

 

wykonać maści do oczu róŜnymi metodami, 

9)

 

przełoŜyć gotową maść do jałowych opakowań, 

10)

 

dołączyć odpis recepty oraz odpowiednią etykietkę z warunkami przechowywania leku, 

11)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

12)

 

opisać wykonanie recept w zeszycie ćwiczeniowym. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

21 

Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks lub loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki,  

−−−−

 

sprzęt:  moździerze  i  pistle  róŜnych  rozmiarów,  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub 
metalowe,  naczynia  do  przechowywania  substancji  leczniczych,  bagietki,  zlewki,  sączki 
i zestawy  do  sączenia  próŜniowego,  łaźnia  wodna,  palnik  gazowy,  wagi  apteczne, 
odwaŜniki, szybkowar, autoklaw, 

−−−−

 

surowce  farmaceutyczne,  substancje  lecznicze  i  substancje  pomocnicze,  podłoŜa 
maściowe, 

−−−−

 

opakowania do leków: słoiki porcelanowe, tuby aluminiowe, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

recepty na maści sporządzane róŜnymi metodami, 

−−−−

 

poradnik dla nauczyciela, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

22 

5.4. 

Receptura antybiotyków  

 

5.4.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Wykonywanie czopków i gałek z antybiotykami. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  przeprowadzić  krótki 

instruktaŜ  na  temat  sposobu  sporządzania  czopków  i  gałek  z  antybiotykami.  Zaleca  się  aby 
uczniowie  przeczytali  odpowiedni  rozdział  z  poradnika  dla  ucznia  na  temat  wykonywania 
czopków  i  gałek  z  antybiotykami  oraz  poszerzyli  wiadomości  z  literatury  uzupełniającej. 
Poleca się indywidualną pracę ucznia na podstawie recept przygotowanych przez nauczyciela.  

Efektem  pracy  uczniów  powinno  być  sporządzenie  gałek  i  czopków  z  antybiotykami  na 

podstawie  recept  lekarskich  oraz  wykonanie  opisów  poszczególnych  czynności  w  zeszycie 
ćwiczeniowym. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)

 

przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  dotyczący  sporządzania  leków 
z antybiotykami i poszerzyć wiadomości z literatury uzupełniającej, 

2)

 

wykorzystać podane recepty lub zestawy recept przygotowane przez nauczyciela, 

3)

 

przeczytać poprawnie receptę, 

4)

 

zanalizować receptę pod względem: 

−−−−

 

poprawności zapisu, 

−−−−

 

sposobu zapisu, 

−−−−

 

ewentualnych niezgodności, 

5)

 

odszukać w FP monografię szczegółową poszczególnych składników recepty, (zwracając 
uwagę  na  postać  i  właściwości  substancji  leczniczej,  dawkę,  działanie  i  zastosowanie, 
sposób przechowywania oraz przynaleŜność do wykazu leków),  

6)

 

przeliczyć dawki dla substancji silnie działających z uwzględnieniem dawkowania, 

7)

 

zaplanować poprawny tok postępowania, 

8)

 

przygotować  sprzęt,  substancje  lecznicze,  podłoŜa  czopkowe  i  pomieszczenie  do  pracy 
aseptycznej, 

9)

 

wykonać czopki i gałki z antybiotykami, 

10)

 

opakować i oznakować prawidłowo gotowe gałki i czopki, 

11)

 

dołączyć odpis recepty oraz odpowiednią etykietkę o warunkach przechowywania leku, 

12)

 

sprzątnąć miejsce pracy, 

13)

 

opisać wykonanie recept w zeszycie ćwiczeniowym. 

  

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

−−−−

 

instruktaŜ z objaśnieniem, 

−−−−

 

metoda przewodniego tekstu, 

−−−−

 

ćwiczenia praktyczne, 

−−−−

 

opis. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

23 

Środki dydaktyczne: 

−−−−

 

boks lub loŜa z nawiewem laminarnym, szafki i półki na leki,  

−−−−

 

sprzęt:  moździerze  i  pistle  róŜnych  rozmiarów,  łopatki  i  łyŜeczki  plastikowe  lub 
metalowe,  naczynia  do  przechowywania  substancji  leczniczych,  płyta  szklana,  bagietki, 
zlewki, łaźnia wodna, palnik gazowy, wagi apteczne, odwaŜniki, szybkowar, autoklaw, 

−−−−

 

surowce  farmaceutyczne,  substancje  lecznicze  i  substancje  pomocnicze,  podłoŜa 
czopkowe, 

−−−−

 

opakowania do leków: słoiki porcelanowe, pudełka plastikowe, 

−−−−

 

etykiety i sygnatury, 

−−−−

 

recepty na gałki i czopki z antybiotykami, 

−−−−

 

poradnik dla nauczyciela, 

−−−−

 

poradnik dla ucznia, 

−−−−

 

zeszyt i przybory do pisania. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

24 

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Wykonywanie  jałowych 

leków recepturowych” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

−−−−

 

zadania  1,  2,  3,  4,  5,  6,  8,  9,  10,  11,  12,  14,  15,  16,  17,  18,  19  są  z  poziomu 
podstawowego, 

−−−−

 

zadania 7, 13, 20 są z poziomu ponadpodstawowego. 
 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:  

−−−−

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 11 zadań z poziomu podstawowego, 

−−−−

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego,  

−−−−

 

dobry – za rozwiązanie 17 zadań, w tym co najmniej 1 z poziomu ponadpodstawowego,  

−−−−

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  19  zadań,  w  tym  co  najmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 
 

Klucz odpowiedzi:  1. b, 2. a, 3. b, 4. c, 5. a, 6. a,7. a, 8. c, 9. c, 10. a, 11. c
12. 
d, 13. b, 14. c, 15. b, 16. d, 17. b, 18. b, 19. b, 20. a 

 

Plan testu 

 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1  Zdefiniować pojęcie antyseptyki 

Określić parametry wyjaławiania suchym gorącym 
powietrzem 

3  Określić wymagania wody do kropli ocznych 

4  Podać określenie wkładek do oczu 

5  RozróŜnić półstałe i stałe postacie leków do oczu 

6  Scharakteryzować krople do oczu 

Zanalizować klasy czystości pomieszczeń 
przeznaczonych do pracy aseptycznej 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

25 

Rozpoznać substancje pomocnicze słuŜące do 
uzupełnienia kropli ocznych zawierających związki 
srebra 

9  Określić sposób wyjaławiania podłoŜy maściowych 

10  Określić lepkość kropli do oczu 

11  Podać wymagania płynów infuzyjnych 

12  Scharakteryzować substancje konserwujące 

13  Określić skład aldesanu 

PP 

14 

Zidentyfikować podłoŜe stosowane do maści ocznych 
z antybiotykami 

15 

Rozpoznać roztwory dla których zalecana jest trzecia 
metoda wykonywania kropli ocznych 

16  Określić okres przydatności kropli do oczu 

17 

Podać wielkość cząstek substancji leczniczej 
w kroplach, zawiesinach 

18 

Sklasyfikować leki oczne pod względem czystości 
mikrobiologicznej 

19  Scharakteryzować leki recepturowe z antybiotykami 

20  Określić skład płynu Ringera 

PP 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

26 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

4.

 

Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi 

5.

 

Zapewnij uczniom odpowiednią atmosferę oraz moŜliwość samodzielnej pracy. 

6.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj  instrukcję dla ucznia. 

7.

 

Upewnij się, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

8.

 

Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych oraz karty odpowiedzi, podaj czas rozpoczęcia 
i zakończenia rozwiązywania testu. 

9.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 

10.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się  czasie 
zakończenia udzielania odpowiedzi.  

11.

 

Zbierz karty odpowiedzi i zestawy zadań testowych. 

12.

 

Sprawdź odpowiedzi a wyniki wpisz do arkusza zbiorczego. 

13.

 

Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 
sprawiły uczniom największe trudności. 

14.

 

Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 

15.

 

Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  które  będą  miały  na  celu  uniknięcie 
niepowodzeń dydaktycznych w późniejszej  pracy. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test zawiera 20 zadań dotyczących „ Wykonywania jałowych leków recepturowych” Do 
kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi  i  tylko  jedna  odpowiedź  jest 
prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  stawiając  w  odpowiedniej 
rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem, 
a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Kolejność rozwiązywania zadań jest dowolna. 

7.

 

Jeśli udzielenie odpowiedzi będzie sprawiało Ci trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Po  zakończeniu  rozwiązywania  zadań,  sprawdź  w  KARCIE  ODPOWIEDZI,  czy  dla 
wszystkich zadań zaznaczyłeś odpowiedzi. 

9.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

10.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

Powodzenia! 

Materiały dla ucznia: 

−−−−

 

instrukcja, 

−−−−

 

zestaw zadań testowych, 

−−−−

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

27 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Antyseptyka jest to 

a)

 

postępowanie  mające  na  celu  zapobieganie  zakaŜeniu  przez  stosowanie 
wyjałowionych przedmiotów, roztworów itp. w wyjałowionym otoczeniu. 

b)

 

postępowanie  mające  na  celu  zniszczenie  drobnoustrojów  na  skórze,  rękach, 
narzędziach, 

pomieszczeniach 

za 

pomocą 

chemicznych 

substancji 

bakteriobójczych. 

c)

 

postępowanie  mające  na  celu  przedłuŜenie  trwałości  materiału  przez  dodawanie 
substancji  niszczących  lub  stworzenie  warunków  zapobiegających  rozwojowi 
drobnoustrojów. 

d)

 

postępowanie  mające  na  celu  zabicie  lub  usunięcie  ze  środowiska  lub  materiału 
wszystkich 

drobnoustrojów 

zarówno 

ich 

formach 

wegetatywnych 

i przetrwalnikowych. 

 

2.

 

FP VI poleca następujące parametry wyjaławiania suchym gorącym powietrzem 
a)

 

temp. 160°C, nie krócej niŜ 2 godziny. 

b)

 

temp. 150°C, nie krócej niŜ 30 minut. 

c)

 

temp. 180°C, nie krócej niŜ 2 godziny.  

d)

 

temp. 100°C, nie dłuŜej niŜ 1 godzinę. 

 

3.

 

Woda do przyrządzania kropli ocznych powinna odpowiadać wymaganiom 
a)

 

wody podwójnie destylowanej. 

b)

 

wody do wstrzykiwań z wyjątkiem apirogenności. 

c)

 

apirogennej wody do wstrzykiwań. 

d)

 

wody utlenionej. 

 

4.

 

Wkładki do oczu to 
a)

 

inspekty. 

b)

 

infuza. 

c)

 

inserty. 

d)

 

inwerty. 

 

5.

 

Do półstałych i stałych postaci leków ocznych zaliczamy 
a)

 

systemy terapeutyczne do oczu. 

b)

 

emulsje do oczu. 

c)

 

wstrzyknięcia do oczu. 

d)

 

zawiesiny do oczu. 

 

6.

 

W celu doprowadzenia kropli ocznych do izotonii stosuje się 

a)  roztwór azotanu potasu (16g/l). 
b)  roztwór boranu fenylortęciowego (1,0g/). 
c)  roztwór tiomersalu (20g/l). 
d)  roztwór azotanu fenylortęciowego (16g/l). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

28 

7.

 

Pomieszczenie  przeznaczone  do  przyrządzania  leków,  których  nie  wyjaławia  się 
w opakowaniach bezpośrednich, musi zapewniać prowadzenie procesu wytwarzania 

a)  w  strefie  powietrza  klasy  czystości  A,  przy  powietrzu  klasy  czystości 

B, wypełniającym całe pomieszczenie. 

b)  w  strefie  powietrza  klasy  czystości  C,  przy  powietrzu  klasy  czystości 

A, wypełniającym całe pomieszczenie. 

c)  w  strefie  powietrza  klasy  czystości  A,  przy  powietrzu  klasy  czystości 

C, wypełniającym całe pomieszczenie. 

d)  w  strefie  powietrza  klasy  czystości  C,  przy  powietrzu  klasy  czystości 

D, wypełniającym całe pomieszczenie. 

 

8.

 

Krople oczne zawierające związki srebra uzupełnia się 

a)  roztworem chlorku sodu (9,0g/l). 
b)  roztworem kwasu borowego (19,0g/l). 
c)  roztworem azotanu potasu (16,0g/l). 
d)  roztworem tiomersalu (0,2g/l). 
 

9.

 

PodłoŜa do maści ocznych naleŜy wyjaławiać 

a)  sącząc przez sączek bibułowy. 
b)  w sterylizatorze powietrznym w temp. 100°C przez 30 minut. 
c)  w sterylizatorze powietrznym w temp. 160° przez 1 godzinę. 
d)  za pomocą substancji konserwujących. 
 

10.

 

Lepkość kropli do oczu nie powinna przekraczać 

a)  20-25 mPa · s. 
b)  50-55 mPa · s. 
c)  40-45 mPa · s. 
d)  35-40 mPa · s. 
 

11.

 

Zgodnie z wymaganiami FP, płyny infuzyjne 

a)  muszą zawierać substancje konserwujące. 
b)  powinny zawierać substancje konserwujące. 
c)  nie mogą zawierać substancji konserwujących. 
d)  powinny zawierać pirogeny. 
 

12.

 

Substancje  konserwujące,  które  moŜna  by  określić  mianem  „idealnych”,  powinny 
charakteryzować się 

a)  wąskim spektrum działania. 
b)  chemiczną i termiczną labilnością. 
c)  brakiem zgodności ze składnikami leku i opakowania. 
d)  brakiem działania toksycznego i draŜniącego na tkanki gałki ocznej. 
 

13.  Aldesan to preparat dezynfekujący w skład którego wchodzi 

a)  diglukonian chlorheksydyny. 
b)  aldehyd glutarowy. 
c)  aldehyd orto-ftalowy. 
d)  laurylosiarczan sodu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

29 

14.  PodłoŜem stosowanym do maści ocznych z penicyliną jest 

a)  lanolina. 
b)  podłoŜe złoŜone, zalecane przez FP VI. 
c)  wazelina biała. 
d)  wazelina Ŝółta. 

 
15.  Trzecia metoda wykonywania kropli ocznych zalecana jest dla 

a)  roztworów rzeczywistych i koloidalnych. 
b)  roztworów koloidalnych i zawiesin. 
c)  roztworów rzeczywistych i zawiesin. 
d)  roztworów rzeczywistych i barwnych. 
 

16.

 

 Okres  przydatności  kropli  po  pierwszym  uŜyciu,  wynosi  w  przypadku  kropli 
zawierających substancje konserwujące 

a)  1 miesiąc. 
b)  7 dni. 
c)  24 godziny. 
d)  10 dni. 
 

17.

 

Wielkość  cząstek  substancji  leczniczej  w  kroplach,  w  postaci  zawiesin  nie  powinna 
przekraczać 

a)  10 µm. 
b)  20 µm. 
c)  20 mm. 
d)  100 µm. 
 

18.

 

Leki  do  oczu  umieszczone  są  w  następującej  grupie  wymagań  czystości 
mikrobiologicznej: 

a)  IIa. 
b)  I. 
c)  II. 
d)  III a. 
 

19.

 

Wszystkie leki recepturowe z antybiotykami powinny być 

a)  wyjaławiane w autoklawie. 
b)  jałowe. 
c)  wyjaławiane w szybkowarze. 
d)  apirogenne. 
 

20.

 

Płyn Ringera składa się z: 

a)  NaCl, KCl, CaCl

2

· 6H

2

0. 

b)  NaCl, KCl, K

2

HPO

4

, NaC

3

H

5

O

3. 

c)  KCl, glukoza. 
d)  NaCl, KCl, NH

4

Cl. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

30 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 

Wykonywanie jałowych leków recepturowych 
 

Zakreśl poprawną odpowiedź 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

13

 

 

 

14

 

 

 

15

 

 

 

16

 

 

 

17

 

 

 

18

 

 

 

19

 

 

 

20

 

 

 

Razem: 

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

31 

Test 2 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Wykonywanie  jałowych 

leków recepturowych” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

−−−−

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 16, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

−−−−

 

zadania 12, 14, 15, są z poziomu ponadpodstawowego. 
 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:  

−−−−

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 11 zadań z poziomu podstawowego, 

−−−−

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego,  

−−−−

 

dobry – za rozwiązanie 17 zadań, w tym co najmniej 1 z poziomu ponadpodstawowego,  

−−−−

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  19  zadań,  w  tym  co  najmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 
 

Klucz odpowiedzi:  1. d, 2. b, 3. b, 4. d, 5. c, 6. d, 7. b, 8. d, 9. b, 10. d, 11. b
12. 
d, 13. c, 14. c, 15. c, 16. b, 17. a, 18. b, 19. d, 20. d 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1  Określić definicję wyjaławiania 

Określić rodzaj filtrów słuŜących do uzyskania 
odpowiedniej klasy czystości powietrza i 
pomieszczeń 

3  Podać okres przechowywania kropli ocznych 

4  Określić warunki izotoniczności kropli ocznych 

Podać rozpuszczalniki stosowane w lekach ocznych z 
antybiotykami 

Określić warunki wyjaławiania kropli ocznych z 
antybiotykami 

7  Podać pH kropli ocznych 

Podać przedział objętości w jakich stosowane są 
iniekcje 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

32 

9  Określić skrót ang. dobrej praktyki wytwarzania 

10 

Zidentyfikować najskuteczniejszą metodę 
wyjaławiania 

11 

Określić warunki wyjaławiania naczyń szklanych 
i porcelanowych w sterylizatorze powietrznym 

12  Scharakteryzować wstrzyknięcia do oczu 

PP 

13  Zdefiniować Ocusert 

14 

Rozpoznać preparaty tłuszczowe do Ŝywienia 
pozajelitowego 

PP 

15 

Scharakteryzować wielkość sączków membranowych 
stosowanych do oceny zanieczyszczeń 
mechanicznych 

PP 

16  Określić właściwości filtrów HEPA 

17 

Określić warunki wyjaławiania roztworów substancji 
konserwujących 

18  Zdefiniować czas wyjaławiania 

19 

Wymienić składniki mieszaniny I substancji 
konserwujących 

20  Określić średnicę porów sączków membranowych 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

33 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

4.

 

Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi 

5.

 

Zapewnij uczniom odpowiednią atmosferę oraz moŜliwość samodzielnej pracy. 

6.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj  instrukcję dla ucznia. 

7.

 

Upewnij się, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

8.

 

Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych oraz karty odpowiedzi, podaj czas rozpoczęcia 
i zakończenia rozwiązywania testu. 

9.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 

10.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się  czasie 
zakończenia udzielania odpowiedzi.  

11.

 

Zbierz karty odpowiedzi i zestawy zadań testowych. 

12.

 

Sprawdź odpowiedzi a wyniki wpisz do arkusza zbiorczego. 

13.

 

Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 
sprawiły uczniom największe trudności. 

14.

 

Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 

15.

 

Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  które  będą  miały  na  celu  uniknięcie 
niepowodzeń dydaktycznych w późniejszej pracy. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  20  zadań  dotyczących  „Wykonywania  jałowych  leków  recepturowych”  Do 
kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi  i  tylko  jedna  odpowiedź  jest 
prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  stawiając  w  odpowiedniej 
rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem, 
a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Kolejność rozwiązywania zadań jest dowolna. 

7.

 

Jeśli udzielenie odpowiedzi będzie sprawiało Ci trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Po  zakończeniu  rozwiązywania  zadań,  sprawdź  w  KARCIE  ODPOWIEDZI,  czy  dla 
wszystkich zadań zaznaczyłeś odpowiedzi. 

9.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

10.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

−−−−

 

instrukcja, 

−−−−

 

zestaw zadań testowych, 

−−−−

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

34 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

1.  Wyjaławianie jest to 

a)

 

postępowanie  mające  na  celu  zapobieganie  zakaŜeniu  przez  stosowanie 
wyjałowionych przedmiotów, roztworów itp. w wyjałowionym otoczeniu. 

b)

 

postępowanie  mające  na  celu  zniszczenie  drobnoustrojów  na  skórze,  rękach, 
narzędziach, 

pomieszczeniach 

za 

pomocą 

chemicznych 

substancji 

bakteriobójczych. 

c)

 

postępowanie  mające  na  celu  przedłuŜenie  trwałości  materiału  przez  dodawanie 
substancji  niszczących  lub  stworzenie  warunków  zapobiegających  rozwojowi 
drobnoustrojów. 

d)

 

postępowanie  mające  na  celu  zabicie  lub  usunięcie  ze  środowiska  lub  materiału 
wszystkich 

drobnoustrojów 

zarówno 

ich 

formach 

wegetatywnych 

i przetrwalnikowych. 

 

2.

 

Aby  uzyskać  powietrze  o  odpowiedniej  klasie  czystości,  pomieszczenia  do  pracy 
aseptycznej powinny być wyposaŜone w odpowiednie filtry 
a)

 

HPMC. 

b)

 

HEPA. 

c)

 

SIP. 

d)

 

GMP. 

 

3.

 

Dopuszczalny  okres  przechowywania  nienaruszonego  opakowania  recepturowych  kropli 
do oczu wynosi 
a)

 

10 dni. 

b)

 

1 miesiąc. 

c)

 

7 dni. 

d)

 

24 godziny. 

 

4.

 

JeŜeli  ilość  wody  potrzebna  do  uzyskania  izotoniczności  w  kroplach  ocznych  nie 
przekracza 20% przepisanej ilości kropli, to 
a)

 

substancję leczniczą naleŜy rozpuścić bezpośrednio w wodzie. 

b)

 

substancję  leczniczą  naleŜy  rozpuścić  w  części  roztworu  izotonicznego  i  uzupełnić 
wodą. 

c)

 

substancję  leczniczą  naleŜy  rozpuścić  w  części  wody  i  uzupełnić  roztworem 
izotonicznym. 

d)

 

substancję leczniczą naleŜy rozpuścić w roztworze izotonicznym pomijając wodę. 

 

5.

 

Najczęściej stosowanymi rozpuszczalnikami w lekach ocznych z antybiotykami są 
a)

 

roztwory izotoniczne. 

b)

 

mieszaniny chlorku benzalkoniowego z alkoholem β-fenyloetylowym. 

c)

 

roztwory buforujące. 

d)

 

roztwory azotanu potasu 16g/l. 

 

6.

 

Krople oczne z antybiotykami, za wyjątkiem kropli z Neomycyną wyjaławia się 
a)  w temp. 100ºC przez 30 minut. 
b)  w temp. 122ºC przez 20 minut. 
c)  w temp. 120ºC przez 20 minut. 
d)  metodą sączenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

35 

7.

 

Dopuszczalne pH kropli ocznych, mieści się w granicach 
a)

 

7,0 – 7,4. 

b)

 

3,5 – 8,5. 

c)

 

7,0 – 8,0. 

d)

 

5,0 – 8,5. 

 

8.

 

Iniekcje stosowane są w objętościach 
a)  0,01 – 0,1 ml. 
b)  100 – 4000 ml. 
c)  20 – 100 ml. 
d)  0,1 – 20 ml. 

 

9.

 

Warunki  w  jakich  odbywa  się  produkcja  leków  pozajelitowych  muszą  odpowiadać 
wymaganiom dobrej praktyki wytwarzania, określanej skrótem 
a)

 

WHO. 

b)

 

GMP. 

c)

 

LAL. 

d)

 

PVA. 

 

10.

 

Powszechnie uznaje się, Ŝe najskuteczniejszą metodą wyjaławiania (np. sprzętu) jest 
a)

 

wyŜarzanie. 

b)

 

płukanie w wodzie utlenionej. 

c)

 

spalanie. 

d)

 

wyjaławianie nasyconą parą wodną pod ciśnieniem. 

 

11.

 

Pojemniki  i  utensylia  wykonane  ze  szkła  lub  porcelany  naleŜy  wyjaławiać 
w sterylizatorze powietrznym w temp. 
a)

 

100ºC przez 1 godzinę. 

b)

 

170ºC przez 1 godzinę. 

c)

 

110ºC przez 30 minut. 

d)

 

160ºC przez 1 godzinę. 

 

12.

 

Wstrzyknięcia do oczu, wstrzykiwane są podspojówkowo i dokomorowo w objętości nie 
przekraczającej 
a)

 

10 ml. 

b)

 

0,5 ml. 

c)

 

5 ml. 

d)

 

1 ml. 

 

13.

 

Ocusert to przykład 
a)

 

olejowych kropli do oczu. 

b)

 

zawiesin do oczu. 

c)

 

 systemu terapeutycznego. 

d)

 

soczewek kontaktowych. 

 

14.

 

Preparaty do Ŝywienia pozajelitowego zawierający emulsje tłuszczowe to 
a)

 

Aminosteril 5%. 

b)

 

Soluvit N. 

c)

 

Intralipid 10%. 

d)

 

Cernevit. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

36 

15.

 

FP  VI  proponuje  ocenę  zanieczyszczeń  mechanicznych  w  płynach  do  wlewów 
kroplowych metodą sączenia przez sączki membranowe o średnicy porów 
a)

 

1,2 

µ

m. 

b)

 

0,2 

µ

m. 

c)

 

0,45 

µ

m. 

d)

 

10 

µ

m. 

 

16.

 

Filtry HEPA zatrzymują 
a)

 

9,9 % cząstek o średnicy 0,1 

µ

m. 

b)

 

99,99% cząstek o średnicy 0,3 

µ

m. 

c)

 

99,99% cząstek o średnicy 0,2 mm. 

d)

 

9,9% cząstek o średnicy 0,3 mm 

 

17.

 

Roztwory substancji konserwujących wyjaławia się w temp 
a)

 

122º±2ºC przez 20 minut. 

b)

 

100ºC przez 15 minut. 

c)

 

110ºC przez 20 minut. 

d)

 

100º±2ºC przez 10 minut. 

 

18.

 

Czas wyjaławiania liczy się od momentu 
a)

 

włączenia sterylizatora. 

b)

 

osiągnięcia wymaganej temp. przez wyjaławiane przedmioty. 

c)

 

umieszczenia wyjałowionych przedmiotów w sterylizatorze. 

d)

 

osiągnięcia czasu dodatkowego. 

 

19.

 

Mieszanina I roztworu substancji konserwujących składa się z 
a)

 

chlorku benzalkoniowego z alkoholem β- fenyloetylowym. 

b)

 

azotanu fenylortęciowego z alkoholem β- fenyloetylowym. 

c)

 

boranu fenylortęciowego z alkoholem β- fenyloetylowym. 

d)

 

chlorku benzalkoniowego z glukonianem chlorheksydyny. 

 

20.

 

Do sączenia wyjaławiającego słuŜą sączki membranowe o średnicy porów [

µ

m] 

a)

 

5,0. 

b)

 

0,8. 

c)

 

0,45. 

d)

 

0,2. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

37 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 

Wykonywanie jałowych leków recepturowych 
 

Zakreśl poprawną odpowiedź 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

13

 

 

 

14

 

 

 

15

 

 

 

16

 

 

 

17

 

 

 

18

 

 

 

19

 

 

 

20

 

 

 

Razem: 

 

 
 

 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

38 

7. LITERATURA 

 
1.  Farmakopea Polska IV. PZWL, Warszawa 1970 
2.

 

Farmakopea Polska V. PTFarm., Warszawa 1995–1999 

3.

 

Farmakopea Polska VI.  PTFarm., Warszawa 2002 

4.

 

Farmakopea Polska VII. PTFarm.,  Warszawa 2006 

5.

 

Jachowicz R.: Receptura apteczna. PZWL, Warszawa 2005 

6.

 

Janicki S., Szulc J., Woyczikowski B.: Zbiór recept. Gdańsk 2003 

7.

 

Janicki S., Fiebig A., Sznitowska M.: Farmacja stosowana. PZWL, Warszawa 2006 

8.

 

Krówczyński L.: Ćwiczenia z receptury. PZWL, Warszawa1996 

9.

 

Krówczyński L.: Technologia postaci leku. PZWL, Warszawa 1969 

10.

 

Krówczyński L.: Zarys technologii postaci leku. PZWL, Warszawa 1994 

11.

 

Krówczyński  L.,  Jachowicz  R.  (red.):  „Ćwiczenia  z  receptury”.  Wydawnictwo  UJ, 
Kraków 1998 

12.

 

Mueller  R.H.,  Hildebrand  G.E.  (red.):  Technologia  nowoczesnych  postaci  leku.  PZWL, 
Warszawa 1998 

13.

 

Modrzejewski F.: Farmacja stosowana. PZWL, Warszawa 1997 

14.

 

Nerlo H.: Aseptyczne przyrządzanie leków. PZWL, Warszawa 1979 

 
Literatura metodyczna 
1.

 

Figurski J., Symela K. (red.): Modułowe programy nauczania w kształceniu zawodowym. 
Wyd. ITEE, Radom 2001 

2.

 

Okoń W.:  Wprowadzenie  do  dydaktyki  ogólnej.  Wydawnictwo  Akademickie  „śak”, 
Warszawa 2003 

3.

 

Plewka Cz.:  Metodyka  nauczania  teoretycznych  przedmiotów  zawodowych,  cz.  I  i  II. 
Wyd. ITEE, Radom 1999 

4.

 

Symela K.(red.):  Skuteczność  kształcenia  modułowego  w  Polsce  w  systemie  szkolnej 
i pozaszkolnej edukacji zawodowej. Wyd. ITEE, Radom 2003