Zadania dodatkowe
Teraz rozwiązujemy nierówność w dwóch przypadkach I
{.V e (0, 1) wówczas funkcja logarytmiczna jest malejąca
!ogr(.Y + 2) < log A-'
x + 2>x* x +2-x2 > 0
x c (0,1), zatem opuszczając logarytm zmieniamy znak na przeciwny
- x2 + .v + 2 > 0 /-(-l)
.y: -.v - 2 < 0 a=1>-1,f*-2
A = /r - 4ac = (-1 )2 - 4 • 1 • (-2) = 1+8 = 9
x.
= -l
1+34 2 "2
lub
2
Teraz pomocniczy rysunek
Znajdujemy część wspólną otrzymanego zbioru ( 1, 2) i zbioru wyznaczającego pierwszy przypadek (0. I):
-ę----1—►y
-10 12 A
R: x € (0. 1)
Część wspólna jest zbiorem (0, 1).
f.Y € (1, +CC)
\ logv(.v + 2) < log/2
W tym przypadku funkcja logarytmiczna jest ro snąca
.v + 2 < .v:
,v + 2 - X2 < O
-x2 + jc + 2<0 /•(-!)
X2 - .v - 2 > O
A = /r - 4ac = (_ 1): - 4 • 1 -(-2) = 9 a/A = 3
x € (1, + x), zatem opuszczając logarytm nie zmieniamy znaku nierówności
a = 1, b = -1, c = -2
-b - \A |
1-3 |
_2 |
A,_ la |
2 |
2 |
-b + \'A |
1+3 |
.-i- 2 |
2a |
2 |
2 2 |
Teraz pomocniczy rysunek
x € (-00,-1) u (2,+00)
Znajdujemy część wspólną otrzymanego zbioru (-cc, -1) u (2. +cc) i zbioru wyznaczającego pierwszy przypadek (1, +oc):
x e (2, +cc)
.v e (—cc, —1) |
X € (1, +>0) | ||
V-1-V-1-V- -10 1 2 |
R: x e (2, +*>)
Otrzymany zbiór jest rozwiązaniem nierówności dla drugiego przypadku. Rozwiązaniem nierówności jest suma rozwiązań dla obu przypadków.
83