lista15

lista15



POCHODNA FUNKCJI


[c •/(*)] = c-/'(x) dla CG R [/(*) + $(*)] = f'(x) + g'(x) [/(*)-»(*)] =f'{x)-g'{x) [f(x)-g(x)]=f'(x)-g(x) + f(x)-g'(x)

f(x)

g(x)


_ f’(x)-g(x)-f(x)-g'(x)

l>(*)]2


, gdy g(x)*


Pochodne niektórych funkcji:

f(x)=c =>    f'(x)~ 0

f (x) = ax + b    f'[x)-a

f (x) = ax2 +bx+c =>    f'[x) = 2ax + b

f(x)=~ =>

x    x

/(x) = xr =>    /'(x) = rxr_!

gdzie r * 0, zaś a, b, c - dowolne liczby rzeczywiste.

Równanie stycznej

Jeżeli funkcja / ma pochodną w punkcie x0, to równanie stycznej do wykresu funkcji / w punkcie (x0,/(x0)) dane jest wzorem:

Y-/(Xo) = /,(',:o)'(*~-lo)

GEOMETRIA ANALITYCZNA

Odcinek


Długość odcinka o końcach w punktach A-(xa, yA), B = (xB,yB) dana jest wzorem:

bBl=^(xB-xAf+(yB-yA)2

Współrzędne środka odcinka AB:

XA+XB ZaHiL

2    ’    2 j

5



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0008 (72) POCHODNA FUNKCJI [c /(jc)j =c f (x) dla ceR[/(*)+*(*)] -/ (*)+* (*) [/ w • 8 (*)]&qu
Radosław Grzymkowski MATEMATYKA Zadania I Odpowiedzi Strona 4 Pochodna Funkcji 94 8. Pochodna
MATEMATYKA068 128 ID Rachunek różniczkowy A* »0 Ax »0 X X Ax Oznacza to. że pochodna funkcji In istn
pochodna funkcji Wzory na pochodną: (consty = 0 (xay = axa~1 dla x > 0 oraz a e IE = dla*>0 (s
MATEMATYKA068 128 ID Rachunek różniczkowy A* »0 Ax »0 X X Ax Oznacza to. że pochodna funkcji In istn
Zestaw zadań z analizy matematycznej dla IM 7. Funkcje (pochodne funkcji, cz, II) 1. Obliczyć
Jeżeli funkcje f i 9 spełniają warunki L są ciągłe na 2 maja pochodne w (ci,b) t 3. g (x)
283 (14) 566 22. Zastosowanie przekształcenia Fouriera Twierdzenie 6 (o transformacie pochodnej). Je
296 (9) 11. CIĄGŁOŚĆ I POCHODNA FUNKCJI a,, a2, a3 - kąty rozwarte / (jc.) < 0 dla /n; i - 1, 2,3
Pochodna funkcji (1) 1. Pochodna funkcji 1.1. Podstawowe wzory dla pochodnych funkcji Niech y oznacz
POCHODNE Wzór funkcji y = /(jc) Pochodna / (jc) funkcji/ Uwagi f(x) = c (c) = 0 CG R f(x) = ax + b
Zbiór zadań z matematyki dla studentów WSTP (3) 7. Obliczyć pochodną funkcji: .a) y = xVx2+l; b) y =
IMG75 - 32 - Dla drugiej pochodnej funkcji czasowej otrzymuje X[ ^ ] - o2 y(o) - • f(o+) - r(o*)

więcej podobnych podstron